košare vrbova šipkiU starim danima, pleteni proizvodi od vinove loze bili su naširoko korišteni u životinjskoj proizvodnji. Danas košara za tkanje iz vrba je umjetnost, hobi i posao. Iskusan majstor učinio je proces izrade košara do savršenstva, a sam proizvod košta mnogo novca. Boja, svijetli, vrlo različiti oblici košara koriste se kao dekor elementi. Ali postoje i takvi modeli koji se koriste u svakodnevnom životu.

Lozopletenie – vrlo jednostavna zanata, koju možete sami svladati. Proizvedene košare, vaze, kutije zauzima vrijedno mjesto u unutrašnjosti, i, najvažnije, bit će u jednoj kopiji. Ručno izrađeni, odušit će oči, zagrijati dušu i čuvati toplinu ljudskih ruku.

Potrebni materijal za tkanje košara od vinove loze

korova košnjeZa tkanje košara vrba koristiti duge i ravne šipke bez čvorova i outgrowths. Najbolje grane nisu debljine više od jednog centimetara, koje su dobro savijene i ne puknu na nabore. Vezene grane s kore od narančaste, crvene ili ljubičaste boje pogodne su za plovilo.

Majstori koji svladavaju vještinu predenja, sami pripremaju materijal. Najbolje vrijeme za sakupljanje košare vrba priznaje se kao zimska sezona ili rano proljeće. Za rad, šipke su natopljene i zatim osušene.

Za zanat koristite netretirane i očišćene šipke. Od nebijeljenih grana tkaju jednostavne košare za kućnu uporabu, ograde, ograde. Pročišćeni materijal se koristi za ukrasne predmete: vaze, kutije, ladice, namještaj. Tijekom godina, oguljene grane stječu zlatnu nijansu, što će budućem proizvodu dati poseban šarm.

U radu se koriste sljedeći alati:

 • makaze;
 • šilo;
 • oštar nož;
 • schemilka;
 • čišćenje.

Tkanje košara iz vrba

postupak izrade košariceRadi praktičnosti tkanja robe od šiblja, upoznajte se s terminologijom:

 • igle za pletenje – ravne šipke koje se razilaze od središta u obliku zraka, od kojih je donji dio košarice podstavljen;
 • Stalci – savijeni žbice, potrebni za formiranje zidova;
 • pletiva ili tkanja – šipke koje pletu žbice i struts.

Klasičan proces tkanja košarice vrbe počinje od dna. Zatim se žbice savijte prema gore i stvaraju zidove. U posljednjoj fazi formira se rub proizvoda i konačno ručka.

Kada tkati dno, morate zategnuti grane koje se omotaju oko igle za pletenje što je moguće čvrsto. Ne preporučuje se pomicanje igle za pletenje gore ili dolje. To će osigurati kvalitetu i pouzdanost košarice.

Počeli smo tkati košare od vrba do početnika s namjerom okruglih proizvoda, koristeći jednostavnu metodu tkanja.

Vrste i načini tkanja košarice iz vrba vlastitim rukama

tkanja košara od vrbaStandardna shema tkanja košara je kružna u jednom smjeru (s lijeva na desno). Radna šipka je lijeva šipka. Ali prije tkanja košara vrba, trebali bismo proučiti metode tkanja.

Postoje osnovne tehnike oslobađanja:

 1. Jednostavno tkanje. Ovom tehnikom koristi se jedna grana. Nakon oblikovanja dna žbica, ova šipka se naizmjence rasteže kroz žbice. Novi redovi položeni su u spiralu. Nakon što je radna šipka završena, na nju se pričvršćuje nova grana. Ova metoda može se koristiti za tkanje proizvoda obaju okruglih i ovalnih oblika.jednostavno tkanje

Ako je košarica utkana u zatvorenoj petlji, morate koristiti neparni broj stalaka. To je zbog činjenice da šipka na jednom okretu sklapa držač van, a na sljedećem – iznutra. U suprotnom se krug neće zatvoriti.

 1. Uže u 2 (3, 4, 5) šipke. Ova tehnika uključuje upotrebu dviju (tri, četiri, pet) grana vinove loze, koje zaokružuju stupove i isprepliću. Ova metoda tkanja košara vrba sa svojim rukama usmjerena je na povećanje pouzdanosti i davanje krutosti proizvoda.
 2. Slojevito tkanje. Ovom metodom tkanje se provodi s nekoliko štapića. Njihov broj se uzima onoliko koliko se stalci koriste. Rad počinje istodobno sa svim šipkama. Svaka grana izvana izvlači jednu nosač s vanjske strane, a potom sljedeću unutrašnjost. Tada se postupak ponavlja sa svakim slobodnim krajem štapa. Kada završite, sve će šipke biti unutar proizvoda.slojevito tkanje

Ova tehnika uključuje upotrebu grančica iste duljine i debljine. To će stvoriti isti broj redaka koji će utjecati na zidove košare.

Ima obilje načina tkanja, ali u svim se njima koriste osnovne tehnike predenja. Početnici koji nikada nisu sudjelovali u takvom obrascu, vrijedi pogledati internetski videozapis kako tkati košaru vrba. A da su proizvodi postali glatka i lijepa, bolje je prakticirati jednostavne predmete – suvenire, lonce, kutije.

Tkanje pletenih košara – video