drenažaPodručje nizine može stvoriti mnoge probleme za svoje vlasnike. U tlo u vodu brzo se uništavaju temelji kuće, korijenje biljaka propada zbog nedostatka zraka. Plodna zemlja u kratkom vremenu pretvara se u neupotrebljivu glinu za poljoprivredu, jer se lakši humus ispire u spremnike. Slični problemi riješeni su uređajem za drenažu mjesta.

Instalacija takvog sustava za regeneraciju nije komplicirana, ali sav posao je prilično naporan, pa prvo moramo paziti da problem leži upravo u visokoj razini prolaska podzemnih voda, a ne u drugim pogreškama u agrotehnici.

Kako odrediti razinu podzemnih voda

odrediti razinu podzemnih vodaSustav za odvlaživanje potreban je u sljedećim slučajevima:

 1. Zemljište je na padini. Potopljena ili bujica vode će oprati tlo, uzimajući s njim sloj humusa. Problem se rješava iskapanjem poprečnih drenažnih jaraka.
 2. Web mjesto se nalazi u nizinama. U tom se slučaju vlaga nakuplja izravno na njemu. S produljenim kišama ili prijateljskim taljenjem snijega, tlo će biti poplavljeno i kiselo, a strukture će se pogoršati od plijesni. U tom slučaju potrebno je instalirati kanalizacijske kanale duž čitavog perimetra mjesta i oko podruma.
 3. Na mjestu nema očite razlike u nadmorskoj visini, ali u poplavi i kišnom vremenu još ima vodu. Nema kamo se odvoditi, pa se vlaga polako apsorbira i ponekad dolazi na površinu u obliku dugotrajanih lokvi.

Ova posljednja varijanta tipična je za niske nizine s razgranatom mrežom velikih i malih rijeka. Dobro je upoznat s vlasnicima zemljišta na poplavnim tokovima rijeka.

Ako gore navedeni očigledni znakovi nisu dostupni, ali plantaže i građevine i dalje pate od povećane vlage, vrijedno je obratiti pozornost na stanje travnjaka i stabala. Ako travnjak povremeno smeta, a odrasla stabla umiru bez ikakvog razloga, problem vjerojatno leži u visokim vodama.

Kopajte rupu dubine od 0,5-0,7 m, a nakon nekog vremena provjerite da li se u nju skuplja voda. Ako ste vidjeli vodu, tada je njegova razina pojavljivanja manja od 1 metar, a nedostatak odvodnje prigradskog područja bit će nužno.

Vrste odvodnje

površinska odvodnjaOdvodnja se naziva sustavom plitkih jaraka za kušanje podzemnih voda. Instaliran po svim pravilima, sustav odvodnje može značajno smanjiti njihovu razinu. Nakon njenog rasporeda, nema problema s propadanjem korijena stabala, izgledom plijesni u podzemlju i vodom u podrumu.

Postoje dvije vrste sustava odvodnje – površine i dubine.

Prva opcija je najlakši način za ispuštanje sedimenata. To je kompleks međusobno povezanih rovova iskopanih po obodu zemljišta ispod padine. Sa svojom pomoći, moguće je prenijeti otopljeni i kišni vod na poseban vodeni kolektor, koji je smješten u najnižem dijelu stranice, relativno brzo i uz minimalne troškove. Kanalizacija iz zaglavlja odvodi se u kanalizaciju oluje ili se koristi za navodnjavanje. Male količine tekućine brzo isparavaju.

Related  Kako sami odjenuti kožu kunića kod kuće

duboko odvodnjaInstalacija dubokog sustava je složenija, ali nadilazi površinski sustav u sljedećim slučajevima:

 • Podzemna voda raste iznad pola metra od površine;
 • mjesto je na padini;
 • tlo je glina.

Duboko odvodnja razlikuje se od površinske odvodnje prisutnošću odvoda – cijevi s čestim rupama kroz koje se sakuplja voda, kao i bunare, hvatači pijeska i druge tehnološke elemente.

Duboka drenaža mjesta potpuno je skrivena ispod zemlje i ne pokvarila je krajolik.

Ugradnja dubinskog sustava odvodnje

kanali za postavljanje odvodnih cijeviSustav odvodnje vode s mjesta nije teško napraviti samostalno, ali je potrebno planirati njegovu instalaciju prije faze izgradnje temelja i označavanja vrta. Prvo obavljajte pripremni rad. Pripremite projekt i zapišite ga:

 • razlike u nadmorskoj visini na mjestu;
 • mjesto najniže točke;
 • odvodni utori;
 • mjesta za bunare;
 • dubina slaganja.

Potrebno je pažljivo izračunati visinu vodoravnih cijevi unaprijed.

Za učinkovitu odvodnju, minimalni nagib mora biti najmanje jedan centimetar po radnom metru cijevi.

Nakon završetka pripremnog rada, trebali pripremiti sve potrebne alate, materijale i izračunati njihov broj. Standardni set uključuje:

 • cijevi s perforacijama odgovarajuće veličine;
 • odvodne bušotine;
 • pribor za odvodni priključak – razne spojnice i spojnice;
 • geotekstil;
 • pijeska i slomljenog kamena.

Na prodaju postoje cijevi za polaganje drenaže na mjestu vlastitim rukama. Odgovarajući azbestni cement, polivinil klorid, keramika. Popularna od suvremenih poroznih materijala – plastobeton, prošireni sloj. Kroz kroz pora voda ispušta, a fine krute čestice ne prolaze, tj. Ne začepljuju sustav.

Također unaprijed pripremite alate: bajunet i lopatice, kolica za tlo, pila za rezanje cijevi, razina zgrade.

Zatim označite mjesto svih elemenata na zemlji. Zatim na označenim mjestima kopaju u rovove s dubinom od najmanje 0,7 m i širinom pola metra. Kada su svi kanali iskopani, trebali biste biti sigurni da imaju sve potrebne pristranosti. Mjesta na kojima će se bunari smjestiti, produbiti više.

Related  Kako napraviti vlastite ruke cvjetne lonce za cvijeće

polaganje geotekstila i odvodnih cijeviKada su svi rovovi spremni, dno žljebova i bunara je nabubriveno, prekriveno slojem pijeska i ponovo zbijen. Onda su ležali geotekstili na takav način da ih omotaju oko cijevi s marginom.

odvodni kanalNa geotekstilu, sipajte ruševine i postavite cijevi tako da su rupe na dnu. Sustav je spojen, nagib je ponovno provjeren i konačno pokriven s ostacima. On mora potpuno pokriti cijevi. Zatim su uvučeni slobodni rubovi tkanine. Kao rezultat toga, trebali biste dobiti neku vrstu role s cijevom u sredini.

Slojevi tkanine, pijeska i ruševina sprečavaju usitnjavanje sustava, znatno produžujući njegov životni vijek.

U priključne točke cijevi ugrađuju se bušotine za odvodnju (pregled). Namijenjeni su za praćenje stanja i čišćenja. Ugrađena je samo ispod razine cijevi. Na vrhu za jednostavno održavanje ima uklonjivi poklopac.

Nakon sastavljanja cijevi i bunara u jedan kompleks, na najnižem dijelu parcele postavljen je kolektor. To je glavni rezervoar odvoda. Najčešće se kolektori izrađuju od armiranog betona, ali po želji kupuju i ugrađuju gotovu plastiku. Iz rezervoara je potrebno osigurati odvod u kanalizacijski sustav ili rezervoar.

Kako sakriti drenažu pod zemljom i istodobno ukrasiti zemljište

maskiranje sustava odvodnjeU ovom instalacijskom radu za uređaj za odvodnju u seoskom domu s vlastitim rukama može se smatrati kompletnom. Sada bi cijeli sustav trebao zaspati kako bi je sakrio u potpunosti pod zemljom. Pokriveni rovovi prekriveni su travnjakom. U budućnosti će se ovdje saditi cvjetovi ili bilo kakvi vrtni usjevi s plitkim posteljicama korijenskog sustava. Zanimljivi pogledi, prekriveni velikim mramornim čipovima. Takvi elementi krajobraznog dizajna ukrasit će mjesto i neće vam dopustiti da zaboravite na mjesto cijevi u slučaju popravka.

Sustav odvodnje vode obično se kombinira s odvodima. Da biste to učinili, postavite kanal koji povezuje odvod s najbližom bušotinom ili postavite prijemnik za kišnicu.

Related  Kako napraviti septičku kuću za ljetni rezidencija s vlastitim rukama: od improviziranih sredstava do suvremenih tehnologija

s radnim odvodnim sustavomUređaj za odvodnju zatvorenog tipa u predgrađu nije najjednostavniji, ali najučinkovitiji način smanjenja razine podzemnih voda. Neke se akcije mogu činiti previše napornim ili napornim, ali rezultat u obliku suhog temelja i zdravih vrtova će molim za mnogo godina.

Odvodnja stranice vlastitim rukama – video