Granulator mlina za proizvodnju proizveden u proizvodnjiZa prevođenje rasute mješavine u kuglice, koriste se granulatori za kućanstvo za mješovito hrane, čija cijena ovisi o snazi ​​motora. Što je veća vrijednost, više paleta se proizvede po satu. Granulirana hrana se čuva dulje nego inače i prikladnija je za transport. Također je lakše dati potrebnu količinu hrane za stoku ili perad, ovisno o njihovoj dobi i potrebama. Ovaj uređaj može biti izrađen s vlastitim rukama, pogotovo jer je cijena granulatora kućanstva za hranu visoka. Na primjer, oprema s kapacitetom od 150 kg / sat košta 65.000 rubalja, a model koji proizvodi 1000 kg / sat hrane je 255.000 rubalja.Granulirana hrana

Načelo rada i uređaj granulatora

Uređaj radi na sljedeći način: sirovina je izlivena u spremnik s vrha, koja, kad udari matricu, prisilno provodi valjci u svoje rupe. Završene granule probudite kroz poseban prozor u tijelu.

Načelo rada granulatoraPostoje modeli kućnih granulatora za mješovite hrane, izrađene vlastitim rukama od mesa za mljevenje. Koristili su svrdlo umjesto remenica, ali za ovaj uređaj će biti potreban fino usitnjen materijal. Takav uređaj može se koristiti samo za miješanje mekih sirovina, na primjer, biljke ili kombinirane mješavine.

Za montažu granulatora potrebni su sljedeći detalji:

 • baza (okvir);
 • matrice i valjci s zubnom površinom;
 • tijelo;
 • električni motor;
 • reduktor;
 • vratilo.

Okvir mora biti zavaren od jakog čelika jer mora podnijeti teška opterećenja i vibracije tijekom rada. Tijelo granulatora za mješovitu krmu može se rezati širokom cijevi ili napraviti metalni lim od cilindra. Učinite to najbolje je sklopiv, tako da možete servisirati uređaj ako je potrebno. U donjem dijelu bi trebalo biti prozor za izlaz gotovih kuglica kombinirane mješavine.

Promjer tijela je odabran na takav način da se matrica može okretati u njemu s minimalnim razmakom.

Matrice su proizvedene u dvije vrste: ravne i cilindrične. Prvi izgleda kao okrugli disk s rupama. Najčešće se koristi za stvaranje granuliranih mješovitih sirovina, jer je u stanju obraditi sirovine bilo koje tvrdoće, a brzina rada je veća.Ravna matrica granulatora

Cilindrična matrica je bubanj s rupama unutar kojih se valjci okreću.Cilindrična matrica granulatora

Matrica je bolje kupiti već spremna, kao i za njeno kreiranje posebni strojevi će biti potrebni. Rupice u njemu moraju imati konusni oblik, sužavajući se na dno tako da su granule komprimirane.

Montaža granulatora

Kako bi se izbjegle velike pogreške, preporučuje se najprije izraditi vlastitim rukama detaljne crteže o položaju svih detalja granulatora kućanstva za miješanu krmu.

Nakon što je tijelo spremno, u donjem dijelu ugrađuje se reduktor. Prebacit će rotaciju od električnog motora do osovine granulatora, tako da se matrica ili valjak mogu okretati.

Domaći granulatorU gornjem dijelu su postavljene matrice i valjci koji su pričvršćeni na osovinu. Valjci su montirani na osovinu pomoću ležajeva za valjanje, a rotirajuća osovina je također montirana kroz isti ležaj. Njihov pritisak na matricu reguliran je maticom s navojem. Cijeli sklop ugrađen je u nožice kućišta i ostaje nepomičan tijekom rada. Valjci su odabrani na takav način da njihova širina širine pokriva sve rupe u kalupu.

Ugradnja matrice i valjakaElektrični motor se montira blizu kućišta. Upotrebom remena ili lanca, priključen je na reduktor. Iznad tijela se postavlja konusni spremnik kroz koji se sirovine unose u granulator.

Videozapis prikazuje crtež i granulatora za miješanu hranu, koju možete sami obaviti:

Za sastavljanje uređaja za peletizaciju hrane iz mlina za mljevenje potrebni su sljedeći detalji:

 • okvir;
 • mljevenje mesa;
 • električni motor;
 • matrica;
 • remen, 2 remenica.

Domaći granulator i operacijaMatrica je izrađena od istog promjera kao i standardni mlinac brusilice. Unutar tijela izbočene rebra se uklanjaju kako bi se što više uskočile (ostaje samo minimalni razmak). Poklopac uređaja je napravljen sa slobodnim mjestom unutar. Stoga ne morate napraviti novi ako trebate instalirati veću matricu. Vani su pričvršćeni noževi koji će rezati granule potrebne duljine. Montirajte oba remenica, električni motor i povucite remen.

Remen je montiran bez zuba, tako da u slučaju da se može kliziti. Kao rezultat toga, električni motor se ne pregrije i ne gori.

Čak iu slučaju kupnje neke stavke, kao što su pritiskanje valjaka, ležajeva, cijena hrane za domaće pelete napravio svoje, bit će niža od one u gotovom proizvodu. Osim toga, možete sastaviti stroj, rad s ručnim snagu, bez motora. Ali prije nego što kupiti ili prikupiti granulatora sama, treba napomenuti da je potreba drobilice i za kosu osim njega.

Domaći kućni granulator – video