dobro pripremljen Prisutnost bušotine u ljetnom vrtu rješava niz problema u rasporedu farme: osiguravanje kuće s tekućom vodom, zalijevanje vrta. Postoji čitava znanost o tome kako izgraditi dobro na dači sa svojim vlastitim rukama.

Vrlo važna nijansa u izgradnji bušotine je vrijeme u godini. Najpovoljniji je jesenski period. Razina vode padne na niže razine u jesen, što olakšava obradu izvora iznutra. To također omogućuje kopanje dubljeg bušotina.

Ne preporuča se početak izgradnje bušotine u proljeće, kada se skuplja velika količina vode, ili na vrlo kišnom ljetu. To će značajno komplicirati rad.

Prvi korak u izgradnji bušotine na dasci s vlastitim rukama pravi je izbor mjesta. Ovisi o lokaciji vodonosnika unutar zemlje, koje mogu pronaći specijalni stručnjaci – geolozi. Oni s točnošću desetak centimetara određuju dubinu rezervoara vodnih resursa uz pomoć posebne geološke i istraživačke opreme.

Koristi se također, stari su pouzdani i dokazani načini za određivanje lokacije svježe podzemne vode.

potraga za vodom Jedna od takvih metoda je uporaba vina. Spremnici vode određuju se s točnošću od jednog metra. Granice loze su presavijene na takav način da se dobije struktura L-oblika. Uzima se u šakama obje ruke, savijen u šaku. Kada se osoba približi rezervi podzemnih voda, vinove loze počinju ili se razilaziti na stranama ili se međusobno svesti. Ova metoda temelji se na načelu veze vode i biljke. Oni su ujedinjeni nekom vrstom energije, zahvaljujući kojoj se vina, pri približavanju vodi, ponašaju na sličan način.

Osoba mora početi graditi bušotinu na mjestu gdje su vina aktivnija. Također možete koristiti mjedenu žicu umjesto grapevine.

Nekoliko površnih znakova da je mjesto ispod bušotine ispravno odabrano:

 • Prisutnost guste, sočne, zelene trave u suhom razdoblju;
 • Moss na površini zemlje;
 • Prisutnost drugih bušotina u blizini (potrebno je navesti informacije o strukturi, dubini, rasporedu bušotine sa susjedima);
 • U blizini zemljišta nalazi se prirodno jezero ili ribnjak;
 • Prisutnost guste magle u odsustvu rezervoara za vodu u blizini daše;
 • Podizanje razine vode u podrumu kuće ili u podrumu tijekom poplava (taljenje snijega u proljeće).

potraga za vodom U nekim je regijama potrebna geodetska anketa za opremanje vlastitog bunara. O tome biste trebali naučiti od lokalnih vlasti.

Related  Kako napraviti pouzdani sustav odvodnje na mjestu s vlastitim rukama

Svi ti detalji moraju se uzeti u obzir prilikom odabira stranice i izgradnje bušotine na dachi. Nakon analize svih nijansi, možete odabrati dobro mjesto za dobro.

Pa u kućici betonskih kolutova

Radovi na kopanju bunara vlastitim rukama izrađuju se samo uz pomoć posebnog alata koji se unaprijed priprema:

kopanje bunara

 • Dvije vrste lopatica (s kratkom i dugom ručkom);
 • Nekoliko metalnih kanti za 15 litara (po mogućnosti tri jedinice);
 • Ljestve su metalne dugo za početni postupak kopanja;
 • Ljestve za dublje ronjenje;
 • Pouzdano opremljen uređaj za podizanje kante s zemljom iz dubine bušotine;
 • Crpka za crpljenje vode, tako da je moguće opremiti vodeni kolektor;
 • Proširenje s lampom ili svjetiljkom na kraju;
 • Dodatna oprema (probij) za prevladavanje teških prepreka.

Obično su zidovi okna vratila ojačani posebnim betonskim prstenovima. Za opremanje takvih bušotina u zemlji betonskih prstenova najbolje je koristiti utore. Oni su sigurniji i prikladniji za upotrebu, oni su također lakše montirati.
Postoje dva načina ugradnje betonskih prstenova:

 • Rudnik, duboko uronjen;
 • Dial-up površno.

dobro jame U prvoj varijanti, okrugla osovina, promjera 1,25 m ili kvadratna, veličine 125 – 125 cm – dok se potpuno ne izvuče voda. Tada su prsteni uronjeni u zdanje. Korištenje metode mina potrebno je uzeti u obzir visoku opasnost od raspada tla. Stoga se, uglavnom, može koristiti na stabilnom tlu. U slučaju najmanje izlijevanja zemaljskog sloja odmah idite na drugu metodu.

Drugi način, dial-up površan, sigurniji je. Betonski prsten je postavljen u jami dubine od jednog metra. Zatim napravite kopanje za još jedan metar. Kao rezultat toga, prvi prsten spušta se samostalno koristeći pritisak svoje težine, stvarajući mjesta za sljedeći. Zatim stavi drugi prsten, potkopati, ostavljajući mjesta za treću. Instaliran je treći prsten. Tako se cijela struktura potkopava i instalira na potrebnu dubinu.
polaganje betonskih prstenova u bušotini Nakon iskopavanja bušotine, potrebno je izraditi filtarski sloj tako da se ne formira muljna mulj koja kasnije može zaustaviti obnovu izvorske vode. Za to je dno bunarića prekriven malim šljunkom ili šljunkom s pijeskom.

Važno je zapamtiti! Što dublje padnete kada koprite dobro, manje će kisik postati. Stoga, kada radite na dubini, trebali biste upotrijebiti masku kisika s dugom cijevi prema van.

Pa u kućici od drva

Unatoč tendenciji razvoja tehnologija za raspored gornjih dijelova bušotina, klasično stablo nije niže od njegovog vodstva, zauzimajući bivše pozicije popularnosti među stanovnicima ljeta. Naširoko korišteni materijali za gornji dio bušotine su bor i ličin.

Related  Kako napraviti granulator kućanstva za hranu sa svojim rukama i kakva je cijena novog

odmor dobro u drvuDrvena bušotina na dači iz log kuće je vrlo skupo. Nijedan stanovnik ljeta neće moći priuštiti takve bušotine. Osim toga, sama instalacija je vrlo teška.

Za izgradnju bušotine iz loganske kuće prvo je potrebno iskopirati jama koja je jednaka prosječnoj ljudskoj visini.

Zatim se radi na razvoju bušenja:

 • Na dnu temeljne jame oblikovale su krune ariša.
 • Pripremljena drvena kuća napunjena je po redoslijedu. Mjesta spojeva moraju biti tretirana brtvenom supstancom uz uporabu pakiranja. To bi trebalo biti učinjeno za donje slojeve do 3 m visok.
 • Nakon polaganja prvog dijela bušotine, morate kopati tlo od sredine greda, što rezultira strukturom.
 • Kad se cijela zemlja očisti, postavljaju se razmaknici i zemlja se čisti od ugla bunara.
 • Nakon čišćenja bušotine s tla, sigurnosne užade trebate popraviti u podnožju kuće za spajanje u bušotini. Da biste to učinili, možete koristiti vitlo.
 • Odstranjivači se uklanjaju, zbog čega se konstrukcija počinje zaroniti u vlastito bušenje pod vlastitom težinom. Ako postoji bilo kakvo izobličenje, možete dodirnuti vrh s čekićem za sanjkanje kako biste razinu strukture.
 • Dakle, okvir se vrši odozgo i spušta se na dno. Tako možete postaviti kuću za logove do dubine od 6 metara. Na toj razini konstrukcija je zaglavljena razmaknutim razmakom, koja je duljina 50 cm. Moraju se umetnuti u pripremljene žljebove s dna.

drvenom bušotinom Ako se planiranje nalazi ispod oznake od 6 metara, potrebno je odabrati zemlju prije pojave prve vode. Prvi znakovi da je vodonosnik blizu je povećana vlažnost zraka i sama tla (postaje zasićeni vodom).

Za opremanje rudnika, koristi se posebno obrađeno i pripremljeno drvo. Izrada takvih bušotina ne zahtijeva dodatne elemente jačanja. Struktura drveta je prilično jaka i izdržljiva. Kao materijal za grede koristi se masivno drvo (uglavnom hrasta, alder, gavran, brijest, grab).

Vrlo je obeshrabreno koristiti betinu, smreke i niz drugih crnogoričnih stabala koja imaju svojstva apsorpcije vode za raspored bunara. Njihova uporaba u budućnosti će dovesti do pojave gorčine vode. Brzo će izgubiti snagu i uskoro će početi propadati.

Bunari od drva na dači izvrstan su element dekorativnog dizajna dvorišta, naglašavajući osjetljivi okus vlasnika. Drvena bušotina izvrsna je zaštita od ulaska prašine, prljavštine, stranih predmeta, kanalizacijske olučne vode. Za ljetne stanovnike koji imaju takve bušotine, treba imati na umu da se s vremena na vrijeme moraju servisirati (obrađivati ​​zaštitnim slojem vodonepropusnih materijala).

Related  Ideje za uređenje soba s papirnatim leptirima

Voda iz izvora

Prisutnost bušotine u dači omogućuje vlasniku da razmišlja o nošenju vode u kuću. Instalacija vodene cijevi najbolje je obaviti zajedno s ugradnjom same bušotine.

Za početak, morate izgraditi autocestu iz bunara u kuću. Za to je kopa, duboko najmanje 80 cm, s lopaticom široke lopatice.

Na dnu rova ​​izlivena je 7 centimetarska jastuka pijeska i položena cijev (može biti plastična, metalna, metalna). Stručnjaci preporučuju postavljanje plastičnog dijela cijevi 32 mm. Nakon polaganja cijevi ulijeva se 5 centimetarska lopta pijeska, a zatim možete pokriti cijeli rov.

instalacija vodoopskrbe

U prstenu bušotine buši se rupica u koju se cijevi rana. U kući, temelj je slomljen i cijev je također umetnuta unutra, gdje mora biti povezan s pumpnom stanicom. U bušotini se cijev spaja s drugom cijevi, koja dopire do dna bušotine.

Kao pogonska jedinica za dobavu vode iz bušotine u šahtu, moguće je primjenjivati ​​pumpu za dubinsku vodu, snage koja se mora izračunati ovisno o duljini vode.

Raspored bušotine na dači – izvor svježe vode – jedan je od glavnih elemenata životne podrške i udobnosti ljetnog stanovnika. Napravite dobro na dachi sa svojim rukama je vrlo stvaran, ali se trebate prisjetiti sigurnosnih mjera i ni u kom slučaju ne zanemarivati ​​ih.

Kako napraviti dobro u zemlji (video)