бушење бушотине Купили сте комад земље са добром чврстом кућом, али постоји проблем са водом. Централни систем водоснабдевања је дуго нестао, а вода мора бити доведена на локацију. Како ријешити питање редовног водоснабдијевања и да ли је могуће учинити било шта уопће? Решавање проблема помоћи ће опреми дацха својим рукама за воду за пиће. Из чланка ћете сазнати који радови треба урадити да бисте дацха добијали добром водом за пиће.

Одређивање локације бушења бунара

Пре свега, вреди се упознати са комшијама и сазнати како су ријешили питање водоснабдијевања. Ако већ имају бунаре на сајтовима, погледајте њихову локацију. Могуће је да комшије користе увезену воду. У том случају ћете морати да проучите слојеве тла на локацији. Резултати истраживања обично се инвестирају у пројекат изградње. Из докумената ћете знати ниво појаве водоносника и линије тока површинских подземних вода.

Следећи корак је одредити локацију бушења бунара у земљи. Најједноставнији и често коришћени у методу људи за претраживање воде је метода рама или метода шипке. Човек држи две руке закривљених металне жице у својим испруженим рукама. Покушавајући да не мењају локацију руку, креће се око локације. На месту где подземни кључ пролази најближе површини, жице почињу да се окрећу и пређу. Након утврђивања места бушења, потребно је изабрати врсту бунара погодних за вас под водом.

Прави избор локације, дубине и материјала бунара на дацхи је гаранција за добијање чисте воде за пиће у довољним количинама.

Врсте бунара

Од дубине водоносника зависи од избора врсте бунара, количине бушења и технологије бушења.

Врсте бунара у земљи

1 – Водоотпорна прајмера, 2 – екстракција вода из вадосе, 3 – перцхед, 4 – добро на горњи аквиферу 5 – Водоотпорни земљишта, 6 – фирст аквифера 7 – Артесиан воде, 8 – бушотине, 9 – песка добро.

Related  Направите цепач са својим рукама једноставно и економично

Абесински бун је опремљен ако је водоносни слој на дубини од 3 до 12 метара. Два лица могу ручно ископати. Код људи ова врста бушотине се зове игла. Мала дубина уношења воде захтева посебно пажљиво одређивање локације бушења.

 Локација добро игле мора бити далеко од гребена, летњег газа, канализационих цијеви.

Једна од могућности за бушење бунара може се бушити у подруму испод куће. У овом случају биће лако и једноставно сакупљати воду чак и код најтежих мраза. Власници летњих колиба постављају пумпу и ручну колону на бунару.

Инглидна игла

Пешчани бун се користи када водоносник није виши од 50 метара. Изградња таквог бунара на дацхи мора се извести уз помоћ посебне опреме. Само име бунара сугерише да се вода издваја из пешчаног водоносног слоја. Квалитет произведене воде може бити различит. Потребно је направити анализу у Санитарној и Епидемиолошкој станици како би се утврдила погодност воде за пиће. Након завршетка бушења, пумпа са филтером се спушта у бунар. Мораће се периодично уклонити за чишћење.

Процес бушења бунара у земљи

Артесиан добро је најдубљи. Сами дрилл немогуће, тако да ангажовао тим стручњака са снажним платформи. Пласт носи воду на дубини од 50 м. Највећа дубина бунара је 200 м. Ако суседе јамице овог типа, направите наредбу за бушење пилот рупе за одређивање дубину издани. У циљу уштеде новца треба да преговарају са својим суседима, да буши један бунар на неколико кућа. Вода довољно за свакога.

Оно што је боље је бунар или бушотина у земљи и која од приказаних врста вам одговара треба да се одредите. Ако не планирате да конзумирате воду у великим количинама и на мјесту одговарајуће земље, зауставите избор на бунар, иглу или песку. Велику потрошњу воде може обезбедити само артесијски бунар.

Related  Ако нисте избацили стари фрижидер, направите ручник са властитим рукама

Бушење бунара у земљи

Специјалисти користе специјална опрема за бушење, а за бушење бунара сопственим рукама потребно је припремити витло, бушилицу и снажан поуздан статив. Као алат за бушење изаберите чврст леденик.

За куповину аранжмана:

 • неколико врста цеви различитих пречника;
 • вентили;
 • моћна дубока водена пумпа;
 • квалитетан филтер;
 • цаиссон.

Ручно бушење бунара

 1. Фаза број 1. На мјесту бушења ископати јамо са странама једнаком 1,5 м и дубином од 1 м. Боје са шперплочом или плочама.
 2. Фаза број 2. Поставите статив изнад бушотине и причврстите витло. Користећи структуру која се састоји од шипки повезаних у једној цеви, бушилица се подиже и спушта. Поправите шипку помоћу јарма.

Пречник бунара зависи од употребљене пумпе. Основни захтев је слободно кретање пумпе у цеви. Величина пумпе мора бити 5 мм. мање унутрашњег пречника цеви.

Боље је бушити бунар на дацхи методом шока. Препоручљиво је то урадити заједно. Једно мења мрљу, користећи кључ за гас, а партнер одозго побјегне је с длетом. Пожељно је уклонити и очистити бушилицу сваке пола метра. Током проласка шавова, сврдла се може променити како би олакшала рад и убрзала процес. Глинасту земљу је лакше проћи кроз спиралну бушилицу. Чврста тла са садржајем шљунка ослобађају длето. За пешчани слој користите кашику. Уз помоћ измирењача, земља се подиже.

Фаза број 3. Први знак приближавања водоносном слоју је изглед влажног камена. Рад се наставља све док сврдла не достиже водонепропусни слој.

Изградња у викендици

добро је завршио

Након достизања потребног нивоа, наставите са изградњом бунара за воду у земљи. Добар квалитет филтер може се направити ручно. Да бисте то урадили, потребан вам је кућиште, перфорација и филтрација мреже. Сакупите колону филтера са цеви, филтера и наслона и спустите је у бунар.

Related  Како направити канализацију у земљи

Добро филтрирајте

Сада је неопходно припремити мешавину грубог зрнастог пијеска и фино зрнастог рубља. Додајте мешавину простора између цеви и зида бунара. Истовремено сипајте у воду за испирање филтера.

Бушотина

Бушотина се врши помоћу центрифугалне пумпе са вијком. Испразните воду док не дође до површине чисте, бистре. Провуците привезак на сигурносну линију и спустите га у цев. Сада је могуће повезати бунар са дацха воденом главом у кући.

Опрема за бушење

Модел и снага пумпе за бунар зависи од величине кућишта, дубине бушотине и удаљености од куће. Површинска пумпа се користи за плитке бунаре. За све друге, потребан је потопни потопљени модел.

Савет стручњака

 • Сазнајте ниво подземне воде на вашем сајту.
 • За бушење плитке бушотине дубине до 5 м користите вртну бушилицу.
 • Механички уређај за бушење је боље изнајмити.
 • Цевоводни водовод не сме да стигне до дна бунара максимално 0,5 м.
 • Опремите отворе за вентилацију на цеви која води до бунара.
 • Након започињања бунара, дајте воду за испитивање.

Сада знате како сами пробити рупу на дацхи и направити га за љуљање. Пружите породици пијаћу воду на дацха за сваког човека. Најважније је да се не плашите и потражите подршку рођака и пријатеља. Без њих је веома тешко решити проблем водоснабдијевања. А како сте решили проблем са водом у предграђу? Заинтересовани смо за учење о вашем искуству. Оставите коментаре на текст.

Како бушити бунар (видео)

Бука на води (видео)