Гранулатор гранулатора за производњу произведен у производњиЗа претварање масовне мешавине у пелете користе се кућни гранулатори за мешовите сточне хране, чија цијена зависи од снаге мотора. Што је већа вредност, више палета се производи на сат. Гранулирана храна се складишти много дуже него уобичајено и погоднија је за транспорт. Такође је лакше дати потребан дио хране стоку или живини, у зависности од њиховог узраста и потреба. Овај уређај се може направити сопственим рукама, нарочито пошто је цена гранулатора за домаћинство за храну доста висока. Тако, на пример, опрема капацитета 150 кг / сат кошта 65.000 рубаља, а модел који производи 1000 кг / сат хране је 255.000 рубаља.Гранулирана храна

Принцип рада и уређај гранулатора

Уређај ради на следећи начин: на врху у резервоару је испуњен сировина која се пада на матрици, притисне ваљака у својој рупи. Крајње пелете су буђење напоље кроз посебан прозор у кућишту.

Принцип рада гранулатораПостоје модели гранулатора за домаћинство за мешовите сточне хране, направљене сопственим рукама од месне млинице. Користе нам шипак уместо шлемова, али за овај уређај ће бити потребан фино млевени материјал. Такав уређај се може користити само за мешање меких сировина, на пример, биља или комбинованих смеша.

Следећи детаљи су потребни за склапање гранулатора:

 • основа (оквир);
 • матрице и ваљке са назубљеном површином;
 • тело;
 • електромотор;
 • редуктор;
 • вратило.

Оквир мора бити заварен од јаког челика, јер мора да издржи велика оптерећења и вибрације током рада. Тело гранулатора за мешовиту храну, можете се резати широком цевом или направити цилиндар са металног листа. Најбоље је сложити, тако да можете сервисирати уређај ако је потребно. У доњем дијелу треба да постоји прозор за излаз готових пелета комбиноване смеше.

Пречник тела изабран је тако да матрица може да се окрене у њему са минималним размаком.

Матрице се производе у два типа: равно и цилиндрично. Први изгледа као округли диск са рупама. Најчешће се користи за стварање гранулираних мешовитих сточних хране, јер је у стању да обрађује сировине било које тврдоће, а брзина рада је већа.Равна матрица гранулатора

Related  Једноставне тајне лисице коже код куће

Цилиндрична матрица је бубањ са отворима унутар којих се ротори ротирају.Цилиндрична матрица гранулатора

Матрица је боље купити већ спремна, јер ће за његово креирање бити потребне посебне машине. Рупе у њој морају имати конусни облик, сужавајући на дну, тако да су грануле компримоване.

Монтажа гранулатора

Да би се избегле велике грешке, препоручујемо прво да својим рукама направите детаљне цртеже локације свих детаља гранулатора за домаћинство за мешовиту храну.

Након што је тијело спремно, редуктор се уграђује у доњи дио. То ће пренети ротацију са електромотора на осовину гранулатора, тако да се матрица или ваљак може окретати.

Домаћи гранулаторУ горњем делу се монтирају матрице и ваљци, који су фиксирани на осовину. Ролери се монтирају на осовину помоћу котрљајућих лежајева, а ротациона осовина се монтира и преко истог лежаја. Њихово притискање на матрицу регулише навојна навртка. Цела монтажа је уграђена у рупице кућишта и остаје стационарна током рада. Ролери су одабрани на такав начин да њихова ширина ширине у потпуности покрива све рупе у матрици.

Инсталација матрице и ваљакаУ близини кућишта се поставља електрични мотор. Користећи појас или ланчани погон, он је повезан са редукцијом. Изнад тијела постављен је конусни контејнер, преко које се сировине напајају у гранулатор.

Видео приказује цртеж и гранулатор за мешовиту храну, коју можете сами урадити:

За састављање апарата за пелетирање хране из млинског меса, биће потребни следећи детаљи:

 • скелет;
 • млин за месо;
 • електромотор;
 • матрица;
 • каиш, 2 колута.

Домаћи гранулатор и радМатрица је израђена од истог пречника као стандардна брусилица. Унутар тела, пројекциона ребра се уклањају како би се чврсто држали (оставља се само минимална празнина). Поклопац уређаја направљен је са слободним местом унутар. Дакле, не морате да урадите нову ако требате инсталирати већу матрицу. На спољашњој страни, ножеви су фиксирани на њој, што ће сећи грануле потребне дужине. Обуците оба кацига, електромотор и повуците појас.

Ремен се инсталира без зуба, тако да у случају да се може клизати. Као резултат, електрични мотор се не прегрева и не гори.

Чак иу случају куповине неких делова, као што су притисни ваљци, лежајеви, цијена кућног пелетизатора за сложену храну направљену самостално ће бити нижа од готовог у продавници. Поред тога, могуће је монтирати уређај који ради са ручном силом, без електричног мотора. Али пре него што купите или сакупљате гранулатор, требало би да узмете у обзир да ћете поред ње требати и дробилицу и сушач.

Related  Предности употребе и корак по корак инструкције за израду висеће мреже за ноге

Домаћи гранулатор за домаћинство – видео