канализација у двије етаже кућеКућа са земљиштем ван града, где можете напустити градску врелу и прашину, данас је постала не само знак просперитета, већ и практично неопходност. Неко дише довољно свежег ваздуха и налази одмором након свакодневног градске вреве, неко се бави баштованству и хортикултури, али готово сви суочавају са истим проблемом, од којих решење зависи од удобности живота у земљи.

Оно што је у граду постало скоро непотребан атрибут цивилизованог живота, у условима у земљи често је потпуно одсутан. Ово је канализациони систем, без којег су и друге очигледне погодности немогуће. Због тога, постајући власник приградске области, новоосновани љетни становник најчешће размишља о брзом стварању свих градских садржаја, а посебно канализације за дацху. И, ако је раније, многи су били задовољни примитивним кућа са сливник, ушушкан у мирном углу врта, али сада више не без напредније, и што је најважније, трајност и сигурност објеката.

Компоненте канализационог система земље

Међутим, ако је становник града мисли мало о уређају канализационог система ван својих станова, уествује аранжмана канализације у земљи, морају да се баве не само са водоводне опреме и унутрашње комуникације, али и да се сети свих саставних делова система:

  • На водоводним инсталацијама, водовима и цевима унутар објекта који чине унутрашњи канализацијски систем;
  • На систему цеви које се налазе изван куће;
  • На местима одржавања или чишћења свих који напуштају кућу и сакупљају се са места одвода.

А ако интерни систем сличан оном који је у становима, друга два дела виле канализације значајно разликују од компоненти у централном граду, а може да се имплементира на различите начине.

Компоненте канализације

Шематски канал у викендици

Дакле, пре него што почнете да се изгради канализације у земљи са својим рукама, неопходно је утврдити захтеве за систем и на основу њих, и да се развије план својих главних објеката. Одлучујући фактори су локација куће, жеље власника локације и списак коришћене санитарне опреме.

канализација

Оптимално је ако је сва опрема која захтева одводњу везана за једну заједничку цевчу, усмеравајући отпад на посебно место где се одводе или само сакупљају или се наслањају и чисте.

Ако отпадних вода тече у различитим цеви, на пример, из различитих објеката прикључено на систем или кишницу канала, одржавање таквог канализације може постати компликован, а понекад захтевају распоред неколико резервоара за рециклажу дренажу.

У областима где је зима доминирају негативне температуре, и мора узети у обзир ову функцију, не утиче само на удобно уживање санитације у земљи у било које доба године, али и на безбедност лажи под земљу и из куће цеви. Ако би сајт требао направити једноставан канализацијски систем који користи грезницу, тла подземних вода не би требале бити ниже од два метра, односно дубине саме јаме.

Related  Идеје за уређење просторија са папирним лептирима

Интерни канализациони систем за викендице

Унутрашња дистрибуција цеви у викендици планирана је на основу потреба станара и постојеће опреме, а канализација се уклања преко вањског зида зграде или основе испод нивоа пода. У овом случају, важно је обезбиједити довољан нагиб цијеви, у којем је гашење унутар куће гарантовано да буде изнад нивоа канализације у септичком или септичком спремишту.

Систем одводњавања цеви

Спољни систем представља мрежу цеви које транспортирају отпадне воде са места сакупљања, било да се ради о унутрашњој опреми, одводним каналима или бунарима за кишницу, са местом за чишћење или складиштење отпада. Данас се у ове сврхе користе традиционалне цијеви од ливеног гвожђа или савремени производи од пластичних маса. Цијеви од лијеваног жељеза захтијевају пажљиво заптивање, а спојеви у овом случају се третирају композицијом смоле и цементним малтером. Пластичне цеви не захтевају производњу таквих радова.

цеви у канализацији

Водити канализацију у земљи, важно је осигурати нагиб канализационих цијеви, тако да канализација може гравитацију одводити до грезнице или септичке јаме. По правилу, такав угао нагиба цеви није мањи од два центиметра по метру цеви положене у ров. Дубина рова није нижа од једног метра, а ширина за производњу радова била је удобна, најмање пола метра.

У том случају, све цеви које улазе у зону замрзавања земљишта нужно су изоловане минералном вуном, топлотно изолационим цревима или експандираним полимерним материјалом, експандираном глине или пјеном. По правилу треба изоловати све површине изнад 30 цм од нивоа тла, као и закључке из куће.

Близу излаза канализационог цјевовода постављен је вентилациони канал који спречава ширење непријатних мириса у локалном подручју.

Место пражњења

Ако је централизована канализациона мрежа постављена ван локације, камионичар треба да организује само испоруку отпада на заједничку цев. Не акумулира нити их очисти.

Related  Па у дацха са својим рукама

Ако у близини нема централног канализационог система, онда сви проблеми леже на раменима власника локације, а само власник ће морати водити рачуна о одлагању одвода. А за то морате одлучити који је дизајн изабрати: најједноставнији складишни резервоар или савремени, али скупљи септички резервоар за дацху.

Канализација у старим традицијама

канализациони систем без пумпањаШта би било лакше од грезнице?
Ово је вероватно најјефтинији и најлакши начин за сакупљање отпадних вода. Дизајн јаме је једноставан, што га чини израђеним без помоћи стручњака. Међутим, пре него што се предузму земљани радови, неопходно је сазнати потребни волумен структуре. Ово се може урадити на основу просјечне запремине по становнику куће, у распону од 0,5 до 0,7 кубичних метара течности.

Када је волумен познат, можете наставити да одредите локацију будућег акумулатора отпада. И пошто отпадна вода није веома пријатна и корисна суседства, јама копа с следећим правилима:

  • Минимална дубина јаме не би требала бити мања од два метра, што значи да се подземна вода не би приближавала тлу чак и током пролећног таљења снијега;
  • Одређено је и минимално растојање од зграда – удобно и сигурно се сматра растојањем од 5 метара;
  • Ако власници сајта користе извор воде који се налази овде, онда локација за складиштење отпада не би требало да буде ближа од 30 метара од бунара или бунара;
  • Присуство грезнице имплицира присуство слободног улаза у машину, која узима акумулирани отпад;
  • Ако је локација на грубим теренима, онда се грезница организује искључиво у низини.

Сама гвожђа се може направити од бетонских прстена или гума, постављених од цигала или блокова, док се хидроизолација спојева и дна спречава продирање контаминиране воде у тло.

дренажни систем са пумпањемКанализација је опремљена са вентилационим подизачем, а лонац који затвара јар мора бити дизајниран на такав начин да пумпање отпада није проблем. Канализација за краткотрајни боравак може без стационарне јаме за канализацију. Ако је локација намијењена за редовне посјете, може бити довољно да се у јаму постави затворени контејнер са запремином до 2 кубних метара и доведу канализацију од куће до ње.

По ниској цени и лакоћу организовања таквих вили канализација је већ висила над место за одлагање канализације мирис, постоји један велики недостатак. Ово је потреба да редовно позовете посебне услуге које се баве чишћењем гвоздја. Оно што није увек могуће у удаљеним подручјима или има велику суму.

Related  Практични савети за резбарење дрвета за почетнике

Септичка – модерна канализација за викендице

Коришћење септичког резервоара, модернијег и, што је најважније, ефикасног уређаја, омогућено је стварање канализационог система у земљи без чишћења. Фекалне воде се очисте и испуштају директно у земљу. Наравно, апарат може бити потребан за испирање резервоара, али је ова услуга потребна само у изузетним случајевима. Канализација ове врсте састоји се од септичког резервоара где се одводи и одводни систем решавају и чисте.

канализациони систем са септичким спремником

Септичка јама је вишеслојна посуда која тече кроз која се постројења постепено одвајају у течну и чврсту фракцију и тако се пречишћавају. Овдје се може одвијати и микробиолошко разлагање отпада.

Најједноставнији начин за канализацију на дацха је набавка септичке јаме и уградња конструкције, према препорукама произвођача. Међутим, све се може урадити сопственим рукама. У темељној јами су повезани неколико затворених комора, повезаних цевима за преливање одвода.

септичка јама без пумпе

Отпад који улази у септичку посуду се очисти за 50 до 70%, а затим иде до филтера или се уклони у поље филтрације.

Дизајн бунара за филтер је сличан грезничком, осим дна. Уместо тога, волуметријска јастучница песка и шљунка изграђена је испод бунара, омогућавајући додатну филтрацију воде када улази у плодно тло.

септичка јама

У пракси, филтрациона поља представљају локацију са перфорираним цевима постављеним у тлу, кроз које се пречишћена влага испушта у земљу у малим порцијама.

канализација без пумпања са филтрацијомДо ефикасности пречишћавања до 99% може постићи постројење за чишћење. До данас ово решење омогућава вам да користите отпадне воде чак и за наводњавање и стварате најквалитетнију и ефикаснију канализацију у земљи. Завршно чишћење је последица рада микроорганизама који не дозвољавају распадању отпада, што значи да не постоји непријатан мирис.

постројење за пречишћавање – је лишен воде и потпуно безопасан за људе и животну средину у земљи без канализационе црпне отпадних вода излази из њих одбојне мириса, може да се користи за наводњавање, као и за пуњење резервоара на месту.

Дубока биолошка станица

Једини недостатак дизајна је његова значајна цена, која је више него компензована удобном употребом, нема проблема са чишћењем резервоара за складиштење и мириса.

Видео: о канализацији