Praktični nasveti za rezbarjenje lesa za začetnike

rezbarjenjeSkoraj se je naučil držati predmete v roki, mali človek ima hrepenenje po ustvarjalnosti. Sčasoma, preden se odpira priložnost, da preizkusite različne sposobnosti: iglo, kiparstvo, origami, les carving, slikarstvo. Seveda bodo koristne za to specifično znanje, ki ga je otrok dobil v zgodnjem otroštvu. Včasih se preprost hobi postopoma pretvori v hobi, nato pa postane stvar vsega življenja. Pred mnogimi stoletji je bila v Rusiji ena od glavnih vrst ustvarjalnosti reverenje. In v 21. stoletju še vedno povzroča ljudi resnično zanimanje.

Priljubljene vrste zapletene umetnosti

postopek navojaŽe dolgo časa so ljudje z rezbarstva okrasili svoje domove z lesenimi predmeti. Vse vrste slik, kuhinjskih pripomočkov, verskih predmetov, otroških igrač so veljale za dragocene stvari za vsako družino. Morda je zato prišlo do različnih vrst rezbarenja. Najbolj priljubljene so naslednje možnosti:

 • geometrijski;
 • ravno skalovito;
 • slotted;
 • kiparski;
 • relief;
 • odprto delo;
 • tovorni list.

Na srečo se seznam ne konča, ker se je ta vrsta ustvarjalnosti razširila po naši veliki državi. Upoštevajmo le nekatere od njih.

geometrijska nitGeometrijsko rezbarenje lesa vključuje uporabo različnih številk v delu. To so trikotniki, krogi, kvadrati in poliedri. Uporablja se za izdelavo pohištvenih elementov, gospodinjskih pripomočkov in stenskih papirnatih obrti. Najstarejša vrsta takega rezbarenja je troslojni rezbarjenje. To je ena od najpreprostejših metod, saj jo izvaja samo eno orodje – nožni podplat. Za tako rezbarenje je potreben preprost nabor predmetov:

 • apna tabla;
 • poseben nožni vek;
 • vladar;
 • svinčnik.

Prvič, na plošči potegnejo skice iz geometrijskih slik ali pripravljenega okrasja. Začetnikom je bolje, da ne uporabite zapletenih risb, da bi delo brezhibno. Pri prvih delih se približuje material iz listavcev, saj je na njej primernejše opraviti enake črtice oster nož.

Lesena površina naj bo čim bolj gladka. To se doseže z načrtovanjem sveta. Vendar pa ne potrebuje brušenja z brusnim papirjem. V nasprotnem primeru se niti ne bo izkazalo za točno in natančno, orodje pa bo hitro postalo plitko.

Plano valovna metoda se uporablja za izrez na ravnini depresij različnih velikosti in oblik. To so lahko ovalne konture in vse vrste izboklin.

slikovit pogled na rezbarjenjeNavojni pogled niti je prav tako precej preprost. Izvede se z uporabo sestavljanke. Skica vsake figure, pobarvane na leseni ravnini, je žagana po konturi. Kot rezultat, prihajajo lepo ročno izdelani predmeti. Reševalna nit se uporablja za izdelavo ozadja, skozi katere se lahko vidijo druge ravnine. Pogosto se imenuje rezbarsko rezbarjenje in se uporablja za okrasitev pohištva v baročnem slogu. Lahko so tudi elementi omar, okenski okvirji, vrata in včasih okrasni zasloni. Če so artefakte pritrjene na posebno bazo, se ta vrsta niti šteje za fakturo.

Postopek obdelave na drsnem načinu se začne s skico, ki se nanese na predhodno zasnovani obdelovanec. Na površino se prenese s posebno šablono ali transparentnim belim papirjem. Nato se na obrisih izvrtajo luknje in se na namizju izrežijo s tankim žaginim listom.

reliefni rezbarReliefna reza vključuje dve glavni metodi: ravno in gluho. Poleg tega možnost gluhih pomeni nizek ali konveksni relief. Bistvo je, da je risba oblikovana zaradi ozadja površine.

ploski relief na lesuMetoda ravninskega naklona se izvede tako, da je vzorec in okoliško ozadje na isti globini v celotni osnovni površini. Slepemu rezanju je značilen konveksni vzorec, ki nima ravnih kontur. Takšni izdelki so cenjeni za visoko dekorativno in bogato kompozicijo. Navsezadnje je na letalu ustvarjena posebna miniaturna pokrajina z višinami, depresijami in depresijami. Za ustvarjanje takšnih mojstrovin mojstri uporabljajo elemente skoraj vseh vrst rezbarstva. Zato bi se morali začetniki naučiti vsako metodo posebej, da bi uporabili veščine v bolj zapletenih obrtnikih.

Prvi koraki na poti do obvladovanja

okrasitev hiše z rezbarijo iz lesaZgodovina kaže, da se les tradicionalno uporablja za okrasitev stanovanja. Danes, različne fotografije, risbe in skice na les carving na ogled v lokalni muzej zgodovine ali tiskanih publikacijah. To kaže, da lahko pametni ljudje, pripravljeni za učenje, obvladajo tovrstno umetnost. Les – čudovit naravni material, iz katerega lahko ustvarite dekorativne kompozicije, slike, kosov pohištva in kuhinjskih pripomočkov. Ob obvlada osnove starodavne umetnosti, so nekateri postali pravi mojstri carving na lesu, ki posveča vse svoje življenje.

Folk modrost pravi: “Licha težave je začetek.” Torej, če ni nič storjeno. Praktični nasveti za rezbarenje za začetnike odpirajo vrata pogumnim ljudem v svetu krasnih obrti z lastnimi rokami. Najprej morate pripraviti orodja in razumeti osnovne nianse plovila.

Zaželeno je, da začetniki izbirajo kakovostno in trajno opremo za delo, da bi pridobili dragocene spretnosti izdelave.

orodja za rezbarjenje lesaPri rezbarenju je potrebno pripraviti naslednja orodja:

 • ostri nož;
 • dleto;
 • sestavljanka;
 • dleto;
 • vrtalniki;
 • superfile;
 • strgalo;
 • palice;
 • električni vrtalnik;
 • vrtanje;
 • rezkalni stroj.

Seveda, bodo začetniki dovolj kupiti poseben nabor orodij za carving, ki vključuje nož, jig žaga in šilo. S svojo pomočjo je zelo priročno obvladati veščine starodavnih veščin.

Naslednji korak je izbira surovin. To je odvisno od kakovosti izdelka. V naravi obstajata dve vrsti lesa: trda in mehka. Prva skupina vključuje mahagoni, hrast in bukev. Drugič – lipa, aspen, borovka, krzno, breza. Seveda je lažje delo z mehkim lesom, vendar z eno napačno potezo hitro izgine. Kljub temu se šteje za najprimernejšo surovino za začetnike.

Strokovnjaki uporabljajo trde lesa, ker so zelo dragi.

Poleg moči materiala igra ključno vlogo barva lesa. Prava surovina za učno obvladovanje je breza. Čudežno poskuša rezati in vrtati v kateri koli smeri. Če izberete risbe za rezanje na lesu, je treba upoštevati, da breza po temni temni temni. Kljub temu je zelo enostavno delati.izbor vzorca za rezbarenje

Ko je vzorec izbran, ga je treba prenesti na leseni obdelovanec. V dobi tehnologije lahko uporabite že pripravljene fotografije ali risbe, ki jih nudijo strokovnjaki. Podobe slik so zelo različne, vendar ima vsaka svojo edinstveno lepoto. Ko je vse pripravljeno, lahko začnete ustvarjati lastne mojstrovine. Neprecenljiva pomoč za začetnike so tematske lekcije iz rezbarstva.

Master razred preprostih obrti

rezbarjenjeKo pogledate končne obrti, se zdi, da jih sploh ni težko narediti. Zato so mnogi ljubitelji ljudskih plovil prevzeli instrument v svoje roke in začeli delati. Če želite izrezati navaden cvet, morate pripraviti tako niz predmetov:

 • lesa prazna;
 • dvojni svinčnik za mehkost;
 • papir za sledenje;
 • Dleta.

Upoštevati je treba, da so primerni samo dleta za rezbarjenje. Biti morajo v obliki črke V, ozki in polkrožni. Naslednji korak je risanje. Lahko ga vzamete iz interneta. Če želite to narediti, se na zaslon prikaže list papirja, shema se preuredi in nato nanese na leseno ravnino.izberite sliko

Začnite delati z osrednjim delom skice, skrbno izrezajte krog. Potem, z uporabo dleta v obliki črke, se cvetni lističi izrezujejo po konturi. Odpadni les med njimi se med delom odstrani. Če to ni dleto, primerne strokovne noži za carving, ki ni slabša od uveljavlja v tej obrti.risanje slike na drevesu

Polkrožno dleto je izrezan zunanji del cvetnega lističa. Izgleda kot srčna kontura, vendar ni grozna. Nato naredite rezine v notranjem delu cvetlice, ki ga povezujejo s središčem cvetlice. Ostanek je samo okrog njega in cvet je pripravljen. Sedaj lahko občudujete prvo ustvarjanje rok. Neprecenljiva pomoč za začetnike je tematski video o rezbarstvu, kar spodbuja k takojšnjemu delu.

Moderna tehnika za izkušene obrtnike

V sodobnem svetu so mnoga dela že dolgo izvedena mehanično. Ne zaostajajte pri tem in uporabite plovila. Uporaba tehnologije omogoča mojstrom, da prihranijo svojo energijo in dragoceni čas. Stroji za rezbarenje omogočajo hitro in kakovostno pripravo začetnega materiala za delo. Edina pomanjkljivost teh naprav je visok strošek, vendar ljudje, ki jih carving ni le hobi, so pripravljeni kupiti.

Odjemnik toka

odjemnik tokaNaprava je zasnovana za delo z vsemi lesenimi površinami. Opravlja operacije različnih vrst, tako volumetrične kot tudi na ravnini. Odjemnik toka se uporablja za obdelavo obrnjenih, upognjenih ali vrtljivih delov. Tako s strojnim orodjem izrežemo različne elemente pohištva, kipov ali plošč.

Bormachina

vrtanjeOdlična naprava za obdelavo trdega lesa. Pomembno je upoštevati lastnosti in mesto vlaken naravnega materiala. S pomočjo vrtanja lahko mojstri izostrijo orodja, polirajo les in po potrebi polirajo.

Za delo z vrtalnikom so primerna drevesa z gostim lesom, ki nimajo tendence za striženje.

Rezkalni stroj s programskim krmiljenjem

rezkalni strojTa tehnika se uporablja predvsem za izdelavo lesenega pohištva z izrezljanim dekoracijo. Stroj je zasnovan za delo s vezanimi ploščami vseh vrst in lesa. Ima visoko funkcionalnost in tehnične zmogljivosti. Pri delu na taki opremi je pomembno uporabljati posebno zaščitno opremo – kozarce in rokavice. Upoštevajte tudi navodila za uporabo naprave.

kovaškaKot kaže praksa, takšni stroji poenostavljajo postopek rezbarenja lesa. Omogočajo ustvarjanje ogromnega števila izdelkov v kratkem času. Naprave se uporabljajo ne le v industriji, temveč tudi za osebno delavnico.

V vsakem primeru izdelki, ki jih izdelujejo lastne roke, prinašajo resnično zadovoljstvo. Ustvarjajo prijetno vzdušje v hiši, pomagajo izražati čustva mojstra svojim sorodnikom in dolgo časa služijo dobremu gospodinjstvu. Lesene obrti dolgo časa ohranjajo svojo naravno lepoto in nikoli ne izidejo iz mode. Lesarstvo je umetnost, ki se prenaša iz roda v rod. Na voljo je vsem, ki želijo obvladati to plovilo. Glavna stvar se ne boji neuspehov, temveč pripravljenosti za učenje, vzamejo orodja in ustvarijo mojstrovine.

Video lekcija izreza lesa za začetnike

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector