rastlinjak za sadikeRastlinske sadike in zgodnje rastlinske pridelke, pred sajenjem v tleh na vrtu, potrebujejo predhodni razvoj. Priprava sadik se začne v začetku marca. Zrna rastlinskih pridelkov so najprej zasajena v majhnih lončkih. Za nadaljnji razvoj rastlin v razmerah, ki so blizu okolju, se uporablja rastlinjaka za sadike.

Rastlinjak je struktura, namenjena hitri rasti in razvoju rastlin in sadja rastlinskih pridelkov in cvetov. Ima sposobnost regulacije notranje mikroklime (zračna vlažnost, temperatura, padavine).

Rastlinjak se lahko uporablja ne samo za sadike, ampak tudi za pridelavo sadja (kumare, paradižnik, paprika, bučke).

Če želite saditi rastline, morate zgraditi rastlinjak. Najbolj pomembna in učinkovita možnost je, da se rastlinjak za sadike z lastnimi rokami. Za to fit vsak lesni material (deske, tramovi, tramovi, ne nameravani uporabi okenskih okvirjev) in kovinskega materiala (kovinskega traku, ukrivljen lok armature, debele kovinsko steklo cevi) na voljo na kmetiji. Notranjo mikroklimo vzdržuje sonce. Če ta vir ni dovolj, so različne peči izdelane iz kamnitih materialov, nameščeni so toplotni kabli ali se uporablja posoda z vročo vodo.

Izdelujemo rastlinjak za sadike

Obstaja več osnovnih konstruktivnih rešitev za ustvarjanje toplogrednih plinov:

Brez ogljikovega rastlinjaka. Najlažja možnost za gojenje sadik zgodnjih posevkov (redkev, zelenica). Za izdelavo takšne domače mini rastlinjake za sadike, potrebujete:

 • Pripravite majhen kos zemlje. Običajno se njegova priprava izvaja marca;
 • Potem nalijte zemelj s toplo vodo;
 • Seme semena bodočih sadik;
 • Namestite kovinsko strukturo v obliki žične mreže. Mrežna celica je lahko v 10 x 10 cm;
 • Po tem pokrivajte zasnovo mladostnika za sadike s polietilenskim filmom. Velikost filma mora biti večja od celotne površine mesta, tako da je mogoče obrisati robove;
 • Zavite robove filma pritisne tla, ali pa se uporabljajo lesene deske ali žarki;
 • Skupaj z rastjo sadik je treba zabojnik dvigniti in ga postaviti na nosilce iz kamnov ali lesenih tramov.

rastline pod filmom

Rastlinjak v predoru okvira. Najbolj dostopna vrsta, za katero je značilna preprostost njegovega oblikovanja. Namenjen je rastlinam, ki ne prenašajo zamrzovanja. Okoljevarstveni rastlinjak lahko postanemo nepremično in prenosni.

Najpogostejši material, uporabljen v strukturi stabilnega okvirja, so loki iz kovinskih trakov ali armaturnih palic.

Leseni okvir se uporablja pri vgradnji mikroplošča za sadike. Lahko ima obliko strešne strehe ali majhen pravokotni tunel. Les je naravni material, ki je prednostno za sadike z ekološkega vidika. Skupaj s to lastnostjo drevo ni odporno na vlago.

Za izgradnjo skeletna rastlinjaka za sadike z lastnimi rokami potrebujete:

 • Pripravite tla. Pomemben element pri pripravi zemljišč za rastline so gnojila (naravni gnoj ali druge organske snovi);
 • Namestite kovinske luknje (vstavljene so v tla do globine, ki omogoča nakup trajnosti konstrukcije) ali leseni okvir;
 • Po namestitvi okvirja, raztegnjena polietilenska folija;
 • Zaviti konci filma stisnemo z lesenimi deskami.

V sončnih dneh se lahko odpirajo rastlinjaki brez posebnih težav. Pri neželenih padavinah ali mrazu je lahko tudi zlahka pokrit.

mini rastlinjak za sadike

Stacionarna, domača rastlinjaka z oknom in škatlo. Takšne rešetke so zgrajene v dveh konstrukcijskih rešitvah: leseni okvir ali opeka.

Za izdelavo mini posode za sadike z lesenim okvirjem potrebujete:

 • Pripravite lesene deske pravilne velikosti, odvisno od velikosti območja;
 • Lahko jih pritrdite z nohti, vijaki ali kovinskimi sponkami;
 • Na vsaki strani odrežite zgornji del škatle pod kotom 45 stopinj;
 • Pritrdite okenske okvirje na vrh okvira. Če niso, lahko naredite pravokoten okvir in v njih vstavite kozarec;
 • Konstrukcija mora biti usmerjena s poševnimi okvirji na jugu. Torej bodo rastoče sadike v rastlinjaku učinkovitejše.

Za ustvarjanje rastlinjaka za sadike z opeko potrebujete:

 • Izberite mesto;
 • Za poglabljanje zemlje za 30 cm:
 • Mineralno in zidno sito zmešamo vzdolž oboda izkopane jame;
 • V zgornjem delu zgradbe namestite okenske okvirje s steklom;
 • V spodnjem delu odprtine poudarite okenski okvir.

mikro marmor iz opeke

dimenzije mini-toplogrednih plinov

Nekaj ​​nasvetov za namestitev rastlinjaka za sadike

Glavna zahteva za izbiro kraja za postavitev toplogrednih plinov – je neposreden hit sončne svetlobe. Sonce igra pomembno vlogo v procesu fotosinteze rastlin, zato je treba lokacijo rastlinjaka izbrati sončno, daleč od dreves ali zgradb. Če se lastnik odloči, da bo v bližini hiše pripravil mini pot za sadike, morate izbrati kraj, kjer sonce sije najdaljše v notranjosti naselja.

Pri vgradnji toplogrednih plinov je treba izbrati enakomerno in brez vetra. Močan veter lahko povzroči uničenje pokrova filma, kar lahko povzroči poškodbe sadik.

obokani lok in folijoKo je izbrana lokacija, in vsi elementi so pripravljeni izkopati majhno pit globino 50 do 70 cm na dnu gradbene jame je prevlečena s plastjo toplotno izolacijskega materiala (gramoz – 10 cm in 10 cm peska ..) .. Po tem je potrebno vzpostaviti plast organskega legla (humusa ali slame). Čemur vlijemo plast bioloških goriv (biogoriva prednostne za vzgojo sadik v rastlinjaku je konj gnoj). Ko je tla pripravljena, se v rastlinjaku vstavi temelj toplogrednih plinov, zemlja pa je pokrita s tanko plastjo.

Sodobne tehnologije omogočajo uporabo za majhne rastlinjake namesto polietilenskega filma raztegljivo oljčno krpo, ki ima lastnost raztezanja. Zaradi tega lastnosti se raztegljiva oljna tanka ne zamaši, zaradi česar nastajajo zračne blazine v rastlinjaku. Ustvarjajo visoko temperaturo, ki je potrebna za najboljši razvoj rastlin.

Inovativne rešitve omogočajo uporabo alternativnih materialov za gradnjo mini rastlinjaka za sadike. Eden takšnih materialov je polikarbonat. Za ustvarjanje takega toplogrednega gnojila za nobenega lastnika in tovornjaka ne bo težko. Za to je potrebno pripraviti več kovinskih profilnih cevi s premerom 20×20 in trakom 30×4. Pas mora biti upognjen v loke in pritrjen na integrirani okvir s cevjo proftrub. Nato naredite pol-obokani pokrov. Celoten okvir mora biti prekrit s polikarbonatnimi ploščami. Zaradi svoje dvoslojne strukture ima polikarbonat visoko toplotno izolacijo in lahko prenese znatne količine padavin.

Rastlinjak, ki ga izdelujejo lastne roke, je primerna in ekonomična možnost, ki bo ustrezala vsem vašim zahtevam in bo zagotovila zanesljivost pri rasti sadik.

Video: kako se sami pocutite in razjezite