razsvetljava sadike domaPrihod dolgo pričakovane pomladi za mnoge poletne prebivalce je povezan z začetkom nove sezone. Začetek se začne s semenom setev in rastočimi sadikami najpogosteje na okenski polici. Na strani pridelovalca zelenjave se veliko časa in truda uporabi za dober poganjki. Eno od smeri uspešnega procesa gojenja je pravilno osvetljevanje sadik doma.

Razsvetljava za sadike

Sejanje za sadike je ponavadi v januarju in februarju. Za te mesece ni značilna dobra sončna aktivnost, svetlobni dan pa je zelo majhen. Poleg tega, če se poganjki rastejo na okenski nadstropji ali na severni strani, je najpomembnejša naloga amaterskega pridelovalca, da uredi razsvetljavo sadik hiše.

Da bi pridobili močne in zdrave sadike, mora obrat prejeti najmanj 10-14 ur dnevne svetlobe. Naravni pogoji v tem obdobju, tako lahki režim ne more zagotoviti. In sadike, ki stojijo na okenski plošči, so naporno pritegnile na okno. V tem primeru lahko opazimo žalostno sliko: rastline postanejo tanke, podolgovate in šibke.

svetilke za sadike sadikeNekateri lastniki poskušajo najti pot z namestitvijo ogledala ali folije za rastline. Vendar pridobljena količina svetlobe še vedno ne ustreza normi. Poleg tega gibanje sonca povzroči nenehno spreminjanje položaja zrcalne površine, ki postane glavobol za pridelovalca zelenjave.

Uporabljajo se tudi zastarele svetilke za sadike sadike. Ampak ta možnost lahko zelo osuši mlade poganjke in celo opeklina. Zato pri uporabi žarnice za osvetlitev sadik morate med namestitvijo opaziti določeno razdaljo. Poraba velike količine električne energije s takšnimi svetilkami in ne možnost ustvarjanja zahtevanega spektra svetlobe ne ovirajo osvetlitve sadik doma.

Osnovne zahteve za osvetlitev sadike

Svetilka za sadike mora izpolnjevati naslednje zahteve:

 • Za dobro rast mladih rastlin je potreben določen barvni spekter. Pri izbiri svetilk za sadike sadik je bolje dati prednost instrumentom z rdečimi ali modrimi žarki.
 • Glavni namen svetlobnega vira je osvetlitev, prezračevanje in dvig temperature zraka.
 • Žarki svetilke za sadike morajo biti mehki in ne draži.
 • Posoda s sadikami mora biti enakomerno osvetljena. Razsvetljava domačih sadik bi morala vzeti tudi ekstremne rastline.

Da bi dobili dobre sadike, je pomembno izbrati pravilno trajanje in intenzivnost sadik. Intenzivnost osvetlitve bo odvisna od izbrane moči žarnice in oddaljenost od nje do površine. Za ustvarjanje optimalnih pogojev za namestitev svetilke za osvetlitev sadik bo pomagalo preprosto pravilo. Da ne bi prekrili rastlino, je potrebno roko položiti na osvetljeno površino. Če se toplota počuti, je treba odstraniti aparat.

razsvetljava sadike domaNajbolj sprejemljiva za rastline je raven osvetlitve v 8 tisoč luksov. Olajšanje sadik hiše z umetnimi sredstvi omogoča osvetlitev do 6 tisoč luksov. Podoben rezultat je mogoče doseči tudi, ko osvetlitev poganjamo ne le zjutraj ali zvečer, temveč tudi ob oblačnih dneh.

Za ugotavljanje, ali je rastlina potrebna dodatna svetloba, je zelo preprosta. Da bi to naredili, je potrebno usmeriti instrumentni žarek na sadike, in če ni nobene razlike med osvetljenim in nežnim površjem, zadostuje naravna svetloba mladim sadikam.

Izberite spekter svetlobe

Za kvalitativno fotosintezo rastlinskih celic je potreben celoten spekter svetlobe, prisoten v sončnih žarkih. Zato razsvetljava sadik hiše z umetnimi sredstvi zahteva maksimalno identiteto s sončno svetlobo, ki vsebuje valove različnih dolžin in različnih barv.

Vsak spekter ima drugačen učinek na rast rastlin:

 • Rdeče-oranžna svetloba. Pod njegovim delovanjem se pospešuje kalitev semen, vegetacija se izboljša in spodbuja cvetenje.
 • Violetno-modra svetloba. Osvežujoče sadike doma s takšnimi žarki pomagajo povečati rast celic in pojav močnih in kratkih kalčkov.
 • Rumeno-zelena. Ta del spektra praktično ne absorbira rastlin, saj se odraža od površine pločevine.

Kako določiti sadike le pridelovalce zelenjave. Izbira bo odvisna od značilnosti prostora, stopnje razvoja, vrste in raznolikosti kulture.

Katere svetilke lahko izbirate za osvetljevanje sadik doma?

osvetlitev sadik z LED svetilkamiStrokovnjaki so prepričani, da je ključ za odlično rast rastlin osvetlitev. Do danes je trg za takšne svetlobne naprave predstavljen s široko paleto. Vendar bo vsak pridelovalec zelenjave zanima, katere svetilke naj izberejo za osvetljevanje sadik doma, tako da so tako učinkoviti in cenejši.

Razsvetljava sadik z LED svetilkami. To je vrsta razsvetljave, ki postaja priljubljena med poletnimi prebivalci. Ker je razmerje med učinkovitostjo in porabo energije večkrat višje od učinkovitosti in ekonomičnosti žarnic.

Pri uporabi sadik z LED žarnicami pridelovalec zelenjave dobi naslednje prednosti:

 • Nizka poraba energije.
 • Vir svetlobe lahko postavite na najmanjšo razdaljo od naprave, saj ima svetilka nizko temperaturo.
 • Svetlobni spekter, sestavljen iz rdečih in modrih LED žarnic, kaže najboljše rezultate pri rasti.
 • Varnost med delovanjem. Če na žarnici pride do brizganja vode, ne bo nobenih temperaturnih razlik in zloma.
 • Visoka okoljska učinkovitost naprave.
 • Ni infrardečega sevanja.

Osvetlitev sadik z LED svetilkami se izogiba pretiranemu sušenju rastline in prekomerni toplotni vlažnosti, kar postane dober medij za razvoj glivičnih bolezni.

Razsvetljava sadik z energetsko varčnih svetilk

katere svetilke lahko izberejo za osvetljevanje sadik doma?Druga optimalna možnost za poletne prebivalce je uporaba podobnih naprav. “Gospodinja” je cev z elektrodami. Notranjost je napolnjena z inertnim plinom, stene pa so prekrite s fosforjem. Zaradi tega oblikovanja se po stiku premičnih elektronov inertnega plina in njihovega prehoda skozi fosfor nastane ultravijoličen.

Ultravijolični žarki so koristni za rastline. Spodbujajo intenzivnejšo rast sadik, ki pod njihovim vplivom postanejo močni in se razlikujejo po bogati barvi. Pomemben dejavnik pri osvetlitvi sadik z energetsko varčnimi svetilkami je zmanjšanje raznih patogenih mikrobov.

Tudi prednosti takih naprav vključujejo odsotnost visoke temperature v svetilki. To vam omogoča, da obdržite potrebno mikroklimo okoli rastlin in vam ne omogočajo povečanja vlažnosti zraka. Namestitev energetsko varčnih žarnic v bližini sadike je popolnoma varna.

In na koncu, poleg želja po uspešni sezoni bi rad zelenjavnih pridelovalcev opozoril na navdušence, da noben umetni svetlobni vir ne more nadomestiti sončnih žarkov. Zato, če je mogoče, vedno vzemite rastline pod toplo pomladno sonce, kar jim bo omogočilo, da postanejo še močnejši in trajnejši.

Video: prednosti LED žarnic za poudarjanje sadik

Valery Medvedev o osvetlitvi LED sadike