dandangTekanan air dalam dandang itu sendiri mungkin tidak mencukupi untuk menyediakan air panas. Untuk mengitar semula air panas melalui dandang, adalah perlu untuk memasang sistem DHW dengan pemasangan pam edaran dengan betul.

Di rumah pinggir bandar besar pakar-pakar mengesyorkan untuk meletakkan sistem air panas (DHW) kaedah berpusat pemanasan air, melalui ruangan gas dan elektrik (ia juga boleh menggunakan satu gelung dandang gas). Dalam kes sedemikian, untuk menyediakan bekalan yang perlu air panas ke dalam sistem perlu dipasang dandang pemanasan tidak langsung.

Jumlah dandang dikira dengan mengambil kira semua orang yang tinggal di rumah (untuk sekeluarga 4 orang, cukup untuk mempunyai dandang 100-150 liter.). Air dalam sistem DHW dipanaskan dengan cara penukar haba, yang disambungkan kepada sumber pemanas (dandang, lajur).

Dandang sistem air panas mempunyai beberapa input dan output. Ciri-ciri tidak langsung reka bentuk dandang pemanas terdiri dalam fakta bahawa ia dipasang dalam gegelung heliks tiub logam, yang membentuk air panas dari dandang. Oleh kerana pertukaran haba antara air panas dalam gegelung dan air sejuk dalam dandang, pemanasan cecair dijalankan di dalam dandang. Ini mewujudkan air pra-bekalan panas untuk keperluan manusia.

Susun atur dandangSeluruh sistem DHW mempunyai kitaran tertutup operasi. Sekiranya air panas tidak digunakan untuk masa yang lama, ia akan menjadi sejuk. Apabila seseorang ingin menggunakan air panas, dia mungkin menghadapi masalah ketidakhadiran awal. Apabila kren dihidupkan, sistem diaktifkan dan pemanasan air bermula. Tetapi sehingga masa ia menghangatkan suhu yang diinginkan dapat mengambil beberapa minit.

Untuk dapat menggunakan air panas sejurus selepas membuka kren itu, pam beredar dipasang di dalam sistem, yang memastikan peredaran semula air sepanjang kontur sentiasa, tidak kira sama ada orang itu menggunakan air panas atau tidak.

Pengaliran semula air yang tidak terganggu melalui dandang dijalankan dengan memasang peralatan tambahan: tangki pengembangan, injap pembalik dan keselamatan, injap udara berdarah.

Oleh itu, peredaran semula air panas melalui dandang melalui pam edaran, penukar haba dan kelengkapan tambahan yang dipasang dalam sistem DHW tunggal. Akibatnya, seseorang tidak perlu menunggu air panas, lulus air untuk beberapa waktu.

 Pemasangan dandang dengan peredaran semula

skim organisasi pengedaran semula air panas dalam sistem dengan dandang pemanasan tidak langsung Salah satu proses yang paling penting dan rumit untuk memasang sistem bekalan air panas adalah perpipaan dandang dengan peredaran semula, tetapi ia boleh dilakukan secara realistik dengan tangan.

Salah satu pemanas air yang paling ekonomik dan cekap untuk rumah dan kotej, pakar menganggap dandang pemanasan tidak langsung. Sumber pemanasan air boleh menjadi gas, elektrik atau penukar panas. Ia adalah penukar haba yang memastikan penggunaan sistem DHW secara ekonomi dengan dandang pemanasan tidak langsung.

Fungsi yang betul dari keseluruhan sistem bergantung kepada perpipaan yang betul dari dandang. Konsep mengikat boleh ditakrifkan sebagai ciri pemasangan dan sambungan sistem DHW ke sumber pemanasan air.

Apabila memasang dandang dan seluruh sistem dengan pengedaran semula, anda memerlukan:gambarajah pendawaian

  • Tetapkan titik peredaran semula. Ia, sebagai peraturan, terletak di pusat tangki pemanasan;
  • Air sejuk dibekalkan ke pembukaan bawah dandang;
  • Cawangan air panas mesti dipasang di bahagian atas dandang;
  • Paip penyejuk dihubungkan dari atas, dan turun (peredaran air penukar panas akan mengalir di sepanjang kontur, salur masuk yang akan berada di bahagian atas dandang, dan keluarnya – dari bawah).
  • Pembekalan paip ke sumber tenaga perlu dijalankan mengikut peraturan untuk pemasangan bahan, dan disambungkan menggunakan adapter. Injap dan kren.

Perlu diingatkan bahawa kecekapan sistem peredaran darah DHW bergantung kepada sistem pemanasan rumah. Ini menyumbang kepada peningkatan kecekapan pemanas air tidak langsung (dandang) sebanyak 35%.

Pemasangan dandang dikitar semula dengan set bahan standard: kren, paip PVC, penyesuai, kelengkapan, pam. Hanya memilih produk bersertifikat berkualiti daripada bahan tahan lama. Secara kategori, ia tidak disyorkan untuk menggunakan hos beralun dan bahan metalurgi serbuk.

Litar resirkulasi dandang

Peredaran semula air dalam sistem DHW diperlukan untuk menyediakan sebarang titik sistem dengan air panas tanpa tumpahan tambahan. Untuk tujuan ini, litar dipasang, di mana air dari dandang melewati keseluruhan sistem, dan kemudian kembali ke dandang. Pengitar semula dijalankan dengan menggunakan pam kecil, yang berfungsi dengan sangat senyap. Sistem sedemikian membantu mengekalkan suhu air panas yang stabil di mana saja di dalam rumah.

Di antara skim kitar semula biasa, terdapat beberapa pilihan asas:

  • Pemasangan injap tiga hala atau servo. Terapkan kaedah ini untuk model dandang dinding dan lantai. Dua paip (dua litar) disambungkan ke dandang. Satu litar adalah untuk pemanasan, satu lagi untuk air panas. Pemanas air dalam sistem ini bertindak sebagai penyejuk utama. Apabila suhu air jatuh, servo atau injap tiga hala digunakan, yang mula berfungsi pada pemanasan air. Pemanasan pada masa ini bertindih. Selepas pemanasan air ke suhu yang dikehendaki, pemanasan pemanasan semula dilakukan;litar peredaran semula
  • Pemasangan dua pam edaran dalam satu sistem. Di bawah skim ini, salah satu pam direka untuk mengitar semula air panas melalui sistem pemanasan, dan satu lagi – sepanjang litar boiler. Sistem ini pada awalnya menyediakan suhu air biasa dalam dandang, dan kemudian dalam sistem pemanasan. Ciri litar ini adalah kehadiran termostat dan suis mod, yang membolehkan anda melepaskan, jika perlu, salah satu sistem;Skim paip dandang dengan peredaran semula
  • Memohon anak panah hidraulik. Berkenaan jika rumah mempunyai lebih daripada dua litar (pemanasan, air panas, lantai panas). Skim ini bertujuan memanaskan air, di mana pemanasan semua litar dijalankan. Sistem ini mempunyai kelemahan penting – apabila menganalisis air. Pembawa haba tidak dapat menampung keperluan semua orang pada masa yang sama.paip

Pemilihan kaedah pemanasan air dan pemanasan, serta cara kitar semulanya melalui dandang, perlu dijalankan mengikut pengiraan yang jelas bagi semua pengguna dan kapasiti penyejuk. Kelebihan di antara skim asas mempunyai dandang dengan katup tiga hala atau servo.

Video mengenai organisasi kitar semula air panas