Dandang elektrikPemanas air simpanan elektrik adalah alat untuk pemanasan kitaran cecair dalam sistem bekalan air persendirian. Dandang sedemikian dilengkapi dengan keupayaan kapasiti tertentu dan pemanas elektrik tiub (TEN).

Secara luaran, peralatan elektrik untuk pemanasan air dilindungi oleh penebat dan selongsong bahan berkualiti tinggi. Untuk kemudahan, menu kawalan elektronik atau termostat dipasang ke setiap dandang jenis ini.

Terima kasih kepada ini, pemanas air elektrik beroperasi dalam mod automatik menggunakan sensor suhu. Ia menetapkan tahap minimum cecair yang dirawat.

Untuk kejelasan, penyimpan pemanas elektrik elektrik dibandingkan dengan termos. Strukturnya sangat serupa, kerana terdapat penebat haba antara bahagian luar dan dalam. Seperti dalam termos, penebat mengurangkan kehilangan haba dengan masa tertentu.

Menariknya, untuk bekalan cecair yang dirawat (dipanaskan) yang betul dalam sistem pemanas air penyimpanan, air sejuk dari riser diberi makan dari bawah ke bawah, menggantikan air panas. Jumlah cecair yang dipanaskan pada suhu tertentu diambil dari atas bekas. Peredaran ini mengekalkan tahap pemanasan yang diperlukan.

Pemanas storan disifatkan oleh volum 10 hingga 150 liter. Mana-mana peranti jenis ini dalam keadaan kerja akan memelihara air panas dalam tangki dalam.

Selepas pemanasan pertama tangki air tangki simpanan selama 2-3 jam, anda tidak perlu membuang masa menunggu, pemanas akan mengekalkan tahap panas.

Lebih baik penyimpanan pemanas elektrik elektrik

Pemanas air jenama AristonSebelum memilih pemanas air, anda perlu mengira jumlah tangki yang betul.

Untuk pemanas elektrik dengan sistem penyimpanan, kelebihannya ialah:

 1. Jumlah yang berbeza. Penyimpanan pemanas elektrik elektrik berbeza dari 10 hingga 150 liter. Model lebih dari 100 liter adalah mudah untuk kegunaan harian oleh keluarga lebih daripada 4 orang.
 2. Kesederhanaan dan kemudahan reka bentuk. Elemen utama adalah pemanas dan tangki dalaman. Segala-galanya mudah bagi pengguna, tidak ada tuas yang tidak perlu dan tidak dapat difahami.
 3. Pengeluar terkemuka telah menjaga kualiti model. Pendekatan individu untuk apa-apa belanjawan, pelbagai tempat tinggal.
 4. Air yang dipanaskan dibekalkan kepada beberapa mata sekaligus. Sebagai contoh, anda boleh mengumpul air di bilik mandi dan di dapur.
 5. Model dengan jumlah kecil dan sederhana mudah dipasang dan disambungkan ke rangkaian. Dan paras kuasa hampir sama dengan peralatan rumah tangga klasik.

Sudah tentu, apa-apa teknik mempunyai kelemahan dan menyebabkan ketidakpercayaan dalam ujian pertama. Apabila memilih pemanas air penyimpanan elektrik melebihi 50 liter, jumlah peranti akan kelihatan hebat. Dan ia sering disiarkan di bilik mandi, dan ini menyebabkan ketidakselesaan.

Walaupun buat kali pertama di musim ini, anda perlu menunggu masa untuk memanaskannya, tetapi operasi selanjutnya peranti tidak akan mengambil masa beberapa minit untuk waktu luang.

Untuk peranti storan anda hanya perlu membiasakan diri, dan untuk musim panas seluruh keluarga hanya akan menikmati menggunakannya.

Ciri reka bentuk pemanas air simpanan elektrik

Pembinaan pemanas air elektrik elektrikPerkakas rumah ini dilengkapi dengan:

 • sarung pelindung luar dalam keluli tahan karat, plastik atau enamel berkualiti tinggi;
 • penebat haba antara tangki dan sarung pelindung;
 • Kapasiti pemanasan air (model berkualiti tinggi dilengkapi dengan tangki keluli tahan karat sahaja);
 • penyambung untuk membekalkan air sejuk kepada sistem;
 • Anod magnesium, yang diperlukan untuk mengelakkan pembentukan skala;
 • pemanasan elemen (TEN) jenis tertentu: terbuka atau tertutup;
 • keluaran cecair panas yang dirawat;
 • termostat, yang memastikan penyesuaian pemanasan yang betul.

Setiap elemen ini membolehkan sistem pemanas berfungsi dengan betul. Jika unsur pemanasan rosak, sebagai contoh, mudah untuk membuat penggantian sendiri.

Masa bergantung kepada jumlah pemanasan cecair dalam tangki. Pemanas air penyimpanan 10 atau 15 liter akan menyediakan air selama setengah jam, peranti dengan tangki sebanyak 150 – 200 liter akan dipanaskan sehingga 6 jam.

Lebih banyak jumlah, masing-masing, cukup untuk semua. Oleh itu, kecekapan keseluruhan tidak bergantung kepada jumlah tangki tertentu.

Jenis dan cara sambungan pemanas air simpanan

Penyimpanan storan elektrik menegak dan menegak mendatarPemanas air elektrik penyimpanan dikelaskan mengikut kaedah lampiran untuk menegak dan mendatar.

Perbezaan ini (klasifikasi) tidak penting, ia hanya membantu dalam memilih model tertentu. Perlu diingatkan bahawa para penguasa model mendatar lebih mahal, tetapi mereka bekerja sama dengan yang menegak. Storan pemanas air dengan perumahan menegak sebanyak 80 liter – model optimum untuk pemasangan di apartmen.

Terdapat juga 2 cara untuk menyambungkan pemanas air simpanan:

 1. Ketua tekanan. Berkenaan dalam sistem tekanan air berterusan. Jenis khusus untuk bekalan air tidak penting. Adalah penting bahawa air dibekalkan kepada saluran paip di bawah tekanan yang stabil. Lebih baik daripada tidak tekanan, kerana selalu dalam tangki pemanas akan menjadi air panas, dan ketika anda menggunakan jumlah yang diperlukan dari dingin dari air. Kepala stabil. Tekanan air yang dirawat oleh dandang bergantung kepada tekanan di riser. Sambungan standard peranti ke sistem bekalan air.
 1. Bukan tekanan. Ia dianggap sebagai cara ketinggalan zaman untuk menyambungkan pemanas. Tetapi pemanas air elektrik untuk kediaman musim panas, lebih kerap, gunung dan mula bekerja dengan cara yang tidak tekanan. Kaedah ini mudah untuk kotej kecil tanpa kediaman tetap. Oleh itu biasanya memasang model penyimpanan pemanas elektrik elektrik sehingga 30 liter dalam jumlah.

Selain itu, pendekatan bukan tekanan untuk pemasangan mempunyai kelebihan dalam penggunaan kuasa, kerana air yang telah dipanaskan bercampur dengan sejuk kurang aktif kerana kekurangan tekanan yang diperlukan. Tetapi semasa operasi adalah perlu untuk memantau paras air, jika tidak unsur pemanasan akan gagal. Tambahan pula, kuasa yang rendah akan meningkatkan masa menunggu untuk air panas.

Bagaimana untuk memilih pemanas air

Pemanas air jenis dindingSebelum memperoleh model tertentu, adalah lebih baik untuk mengetahui penggunaan kuasa. Hakikatnya ialah untuk pemanas air mendatar konvensional tidak lebih daripada 50 liter, kuasa satu setengah kilowatt cukup. Peranti sedemikian mudah dipasang di mana terdapat saluran keluar berkualiti tinggi. Semasa pengoperasian peranti, rangkaian tidak akan dilebihkan.

Dandang kapasiti tinggiModel yang lebih kuat perlu diperbaiki dan dalam fius automatik individu. Anda perlu melakukan lebih banyak kerja dan tegas mengikut arahan. Kriteria kuasa adalah penting untuk penggunaan sehari-hari alat sedemikian. Kuasa maksimum ialah 6 kilowatt.

Perkakas melebihi 2 kilowatt memerlukan sambungan individu ke rangkaian.

Butiran penting apabila memilih dandang

Susunan pemanas air AristonButiran terperinci dalam kes ini – seliter. Anda boleh kira anggaran perbelanjaan untuk setiap orang di dalam bilik. Penggunaan purata air panas dalam tab mandi 100-180 liter, dan di bilik mandi menghabiskan sehingga 90 liter air sink panas dalam singki di bilik mandi menghabiskan 20 liter, baik sinki dapur menggunakan 25 hingga 40 liter. Perbandingan jumlah ini, ia adalah mudah untuk membayangkan berapa banyak setiap ahli keluarga untuk menghabiskan air panas setiap hari.

Sebuah keluarga bandar klasik yang terdiri daripada 3 orang, sebagai peraturan, memilih pemanas air dengan kapasiti penyimpanan sebanyak 100 liter. Kuantiti yang lebih besar kos pesanan lebih besar, dan penggunaan kuasa lebih tinggi.

Pengeluar terkemuka menjual model mendatar paling. Pengecualian untuk syarikat Electrolux, yang merupakan yang pertama menghasilkan dandang sejagat sejagat. Model-model syarikat ini boleh dipasang secara mendatar dan menegak, untuk digunakan secara ringkas sebagai kawasan yang dibenarkan.

Di pasaran Rusia, syarikat-syarikat Itali untuk pengeluaran dandang, dandang dan pemanas menduduki tempat yang baik. Tempat pertama adalah untuk Ariston.

Urutan untuk memilih parameter hendaklah bermula dengan:

 1. Jumlahnya.
 2. Kuasa unsur pemanasan.
 3. Bahan penebat haba.
 4. Jenis bahan untuk tangki dalaman.
 5. Lokasi. Mendatar atau menegak.
 6. Kehadiran gegelung terbina dalam.

Sering kali, pengguna memilih pemanas air yang lebih kecil kerana ketidakupayaan untuk memasang model yang diperlukan. Dalam kes ini, ahli keluarga perlu menunggu sehingga jumlah air yang baru dimanaskan.

Mengenai penyimpanan pemanas air elektrik – video