Pemilik rumah desa dan negara di musim sejuk berhadapan dengan masalah penyingkiran salji. Untuk memudahkan tugas ini, anda memerlukan pemercik. Untuk mencari model yang tepat, beberapa cadangan dan peraturan untuk memilih snowplow untuk dacha akan membantu.

kenderaan salji

Peralatan salji apa yang boleh dipilih untuk kediaman musim panas?

Snowfalls adalah fenomena yang tidak dapat dielakkan pada musim sejuk. Dan jika tidak banyak salji, anda boleh mengalihkan halaman, jalan atau platform yang diperlukan dengan bantuan sekop. Tetapi, apabila banyak salji jatuh, sekop sahaja tidak akan membantu. Ia perlu menggunakan perkhidmatan peralatan salji yang melepaskan untuk kediaman musim panas.

Pasar moden menawarkan banyak model, jenis dan jenis penghancur salji. Dari pelbagai model model yang sedia ada, anda perlu memilih pilihan terbaik, yang sesuai dengan semua permintaan dan permintaan.

Malah, padat snowblower adalah satu mekanisme khas yang terdiri daripada skru (a badan berputar), pendesak (bilah lingkaran), yang powertrain (enjin) kepada badan perumahan (peranti yang membawa arah menolak keluar salji). Dengan pendesak salji naik ke sarung pengambilan, dan kemudian bertukar menjadi sebahagian kecil halus bertolak melalui tiub menegak dengan bulat tip-kain kafan. Beliau orients arah salji yang keluar dari mesin salji penjelasan. Jarak yang dilemparkan salji boleh mencapai lima meter.

Jenis peralatan penyingkiran salji:

  • Mekanisme satu peringkat direka bentuk untuk membersihkan kawasan kecil yang berbulu atau basah, tidak salji bersalut. Selalunya, kenderaan sedemikian dibuat tanpa memandu. Mereka paling sesuai untuk orang yang mempunyai kebolehan fizikal yang baik, kerana jenis teknologi ini harus ditolak. Kelebihan tersendiri mekanisme peringkat tunggal adalah peningkatan daya tahan dan berat badan yang rendah;
  • Lebih banyak model dua peringkat yang produktif dengan enjin yang berkuasa. Mereka bergerak dengan gerak sendiri pada ulat atau pacuan roda dan dapat membersihkan kawasan yang luas salji, walaupun berais. Prinsip mekanisme ini adalah untuk menukarkan salji dengan baldi. Kemudian, melalui pendorong dan pemutar, salji dibuang dengan kuat. Jarak salji boleh mencapai sehingga 15 m.

Sekiranya wilayah kotej kecil, mesin penyingkiran salji tunggal untuk dachas adalah agak sesuai. Teknologi penyingkiran salji dua peringkat direka untuk meningkatkan penuaian salji berais di kawasan besar.

Jenis peralatan penyingkiran salji

Semua peralatan penyingkiran salji terbahagi kepada dua jenis: elektrik dan bahan api. Parameter ini membolehkan pemilik masa depan menentukan model unit kuasa yang dikehendaki.

Related  Pemanas penjimatan tenaga untuk rumah dan kotej

Pemacu skru elektrik membolehkan anda menjalankan fungsinya secara senyap-senyap, tanpa bunyi bising yang tidak perlu. Ini adalah kelebihan yang ketara, kerana mesin sedemikian boleh digunakan pada bila-bila masa tanpa menyusahkan jiran dan penduduk. Ia mempunyai berat ringan, mudah dioperasikan (hanya pasangkan kord ke soket dan tekan butang mula). Walaupun demikian, daya mudah alih agak terhad, kerana kabel standard cukup untuk jarak 50 m dari sumber kuasa. Beroperasi dari rangkaian 220V.

Model bagi mekanisme penyingkiran salji elektrik adalah permintaan yang besar di kalangan pemandu lori kerana mereka adalah mesra alam, lebih murah, mereka mudah untuk menyimpan dan pengangkutan, dan tidak memerlukan penjagaan khas dan penyelenggaraan. bilah gerimit dilengkapi dengan pad getah yang menghalang kerosakan kepada kawasan salutan, trek. Satu-satunya kesulitan adalah mengikat tidak langsung kepada bekalan kuasa dan ketidakupayaan untuk bergerak secara bebas.

Penggunaan salji elektrik adalah yang terbaik untuk salji yang baru jatuh. Jika salji telah diselesaikan, dan kerak telah terbentuk di atasnya, kemudian keluarkannya dengan teliti, mengeluarkannya dalam lapisan kecil.

Satu kelebihan penting teknologi penalaan salji petrol adalah kuasa enjin. Barisan snowthrower menawarkan Cottagers dua lejang dan empat lejang enjin dengan kapasiti 5.5 hp. Ia dilengkapi dengan sarung logam, memandu beroda atau dikesan, spade salji pagar dan mekanisme lingkaran-putar, yang membolehkan anda untuk membuang salji dari suatu jarak 8 m. Berat keseluruhan corpus petrol penyapu salji adalah 60 kg., Yang membolehkan untuk penyingkiran salji bebas. Pengendali hanya menentukan arahnya.

Kelemahan kecil ialah kegagalan kerap beberapa bahagian (tali pinggang, gear, elemen enjin, cakera). Pembersihan salji boleh dilakukan di mana-mana kawasan terpencil, kerana ia tidak terikat dengan sumber kuasa. Terima kasih kepada kuasa enjin, adalah mungkin untuk membersihkan walaupun salji berais, yang terletak lebih dari 2 minggu.

Related  Pemanas air pemanas – operasi dan penggantian

Gambaran keseluruhan peralatan penyingkiran salji

Sekiranya anda menyemak peralatan penyingkiran salji, maka anda harus berhenti dengan jenama yang paling popular yang menghasilkan peralatan berkualiti tinggi: MTD, Partner, Husqvarna. Anda boleh memilih dan membeli untuk harga terbaik produk terbaik yang diuji dalam keadaan yang berbeza.

Pemilik kawasan pinggir bandar besar memilih teknik sejagat dalam bentuk traktor mini atau blok motor. Ini adalah teknik pelbagai fungsi yang digunakan sebagai snowplow di musim sejuk dan sebagai alat rawatan tanah pada musim panas (contohnya, MTD LN 200 H, Husqvarna PF 21 AWD).

Cara memilih peralatan penyingkiran salji yang betul untuk kediaman musim panas:

  • pemetik salji kecilPembersihan teres kecil. Jika tidak ada masa yang mencukupi di dacha pada musim sejuk, ia akan mencukupi untuk membeli snowplow elektrik AL-KO SnowLine 46 E. Ia adalah praktikal dan mudah, mudah dikendalikan, tidak memerlukan banyak ruang simpanan;
  • Husqvarna ST pelemparan saljiMembersihkan kawasan kecil. Pembersihan salji longgar yang baru-baru ini telah jatuh, alat salji boleh digunakan Husqvarna ST 121 E, atau MTD Siri M. Ia adalah model yang lebih berfungsi yang boleh dibersihkan lebih salji di kawasan berhampiran rumah. Mereka dilengkapi dengan enjin dua stroke atau empat lejang;
  • Husqvarna ST 268EP
    Membersihkan sejumlah besar salji di kawasan besar. Terbaik untuk tujuan ini adalah model yang sesuai seperti siri MT ME dan Husqvarna ST 268EP. Ini adalah pembuang salji sendiri dengan enjin petrol. Mereka boleh menjadi sama ada ulat atau roda, mempunyai fungsi memanaskan pemegang dan boleh bergerak secara bebas. Pemula digunakan untuk memulakan motor. Jenis enjin – dua strok (auger + rotor);
  • Husqvarna ST 268 EPTMembersihkan kawasan besar dengan pelbagai rupa bumi. Teknik yang kuat diperlukan untuk tugas-tugas ini. Begitu pula Husqvarna ST 268 EPT dan MTD OPTIMA ME 66 T. Mereka mempunyai crawler. Berat mesin itu adalah sehingga 200 kg. Kuasa enjin dari 9 hp Mereka bekerja dalam semua keadaan dan mudah menghadapi salji dan ais yang besar di kawasan besar.

Related  Prinsip pemanas convector

Setiap model mesin penyingkiran salji mempunyai ciri-ciri dan ciri prestasinya sendiri. Memandangkan kepelbagaian pelbagai model, anda perlu membeli mekanisme yang akan memenuhi semua keperluan yang perlu dan terbaik untuk menampung tugas tersebut.

Kajian video mengenai mesin penyingkiran salji