gerbang ayunan garajGerbang hinged garaj akan menjadi pilihan terbaik bagi pemilik garaj yang menghargai kebolehpercayaan yang tinggi untuk harga yang rendah. Ia adalah reka bentuk yang akan membolehkan peminat kereta tenang untuk kuda besi yang ditinggalkan di garaj dan simpan sebanyak mungkin. Dan apa yang lebih penting – gerbang seperti itu mudah untuk dipasang dan dipasang secara berasingan.

Apa bentuk pintu swing?

pembinaan pintu garaj yang mudahReka bentuk pintu gerbang yang paling mudah untuk garaj terdiri daripada:

 • bingkai dengan saiz pintu;
 • dua risalah;
 • gelung;
 • kelengkapan – kunci, pemegang, sistem penggera dan pelbagai had yang memegang pintu dalam kedudukan yang dikehendaki.

Selalunya di salah satu sayap mempunyai pintu. Selain itu, untuk kemudahan penggunaan, pintu itu dilengkapi dengan kawalan automatik dengan alat kawalan jauh, yang memungkinkan untuk membuka pintu tanpa meninggalkan kereta. Selalunya, pintu garaj berayun diperbuat daripada logam – bingkai tersebut dikimpal dari profil, engsel dan daun pintu lembaran keluli 3-5 mm tebal dikimpal di atasnya. Sekiranya keselamatan pemilik kereta tidak begitu penting, lembaran keluli diganti dengan papan beralun, panel atau kayu.

Dari masa ke masa, pintu-pintu di pintu-pintu swing mungkin mula runtuh. Selalunya ini berlaku kerana gelung yang lemah. Oleh itu, sebelum membeli aksesori untuk pintu garaj, perlu mengira massa risalah di dalam perhimpunan dan pilih engsel dengan margin untuk kekuatan.

Bagaimana untuk membuat pintu swing dengan tangan anda sendiri

lukisan pintu ayunanUntuk membuat pintu garaj dengan tangan anda sendiri, anda akan memerlukan lukisan yang mengandungi semua maklumat yang diperlukan mengenai lokasi, saiz pintu gerbang, titik pengikat untuk gelung dan kunci. Pengalaman yang berguna dengan mesin kimpalan dan kemahiran tukang kunci.

Related  Tungku-tungku untuk kotej: ciri-ciri reka bentuk dan keutamaan pilihan

Pastikan terdapat ruang yang cukup di hadapan garaj untuk kereta apabila pintu dibuka sepenuhnya. Apabila semuanya diambil kira di atas kertas, sediakan bahan berikut:

 • paip profil dengan seksyen 60×40 mm untuk bingkai pintu;
 • sudut untuk pembuatan bingkai risalah;
 • lembaran keluli sehingga 5 mm tebal;
 • gelung;
 • semua kelengkapan yang diperlukan.

Anda juga memerlukan alat:

 • tingkat bangunan;
 • mesin kimpalan;
 • Bulgaria;
 • rolet.

Jika pintu gerbang itu akan dilengkapi dengan automasi, pra-pilih set peralatan dan fikirkan pendawaian elektrik ke tapak pemasangan.

Secara berasingan berhati-hati dengan pengambilalihan peralatan pelindung – topeng dan saman pengimpal, cermin mata dan respirator, sarung tangan.

Apabila bekerja dengan mesin bulgarian dan kimpalan, ada risiko kerosakan pada mata, jadi jangan mengabaikan semua langkah perlindungan yang diperlukan.

Kami membuat bingkai logam pintu

kimpalan bingkai logam pintu garajOleh kerana semua lukisan yang diperlukan sudah ada, dimensi untuk semua unsur garaj garaj perlu diambil dari mereka dan diukur dengan teliti dengan ukuran pita sebelum memotong. Memotong Bulgarian dengan empat bahagian bingkai, mereka diletakkan di permukaan rata, mengelakkan sebarang gangguan. Bingkai ini dikimpal di sudut, sentiasa mengawal tahap struktur melintang struktur keseluruhan dan bentuknya. Ia mestilah segi empat tepat. Ke dinding garaj bingkai siap dipasang dengan bolt anchor.

Kami mengimpal bingkai risalah

Bingkai kimpalan daun pintu garajBingkai untuk kedua-dua risalah dibuat dengan cara yang sama seperti kerangka pembukaan itu sendiri, memerhatikan dimensi dan bentuk bingkai. Dalam perjalanan kerja, adalah perlu untuk memeriksa pematuhan dimensi kedua-dua bingkai – yang dalam mesti memasuki luar yang lancar, tanpa membentuk keretakan dan ketidakkonsistenan. Untuk pergerakan pintu percuma, jurang optimum antara bingkai itu mestilah 5-7 mm. Apabila kimpalan dan pemasangan di antara bingkai masukkan liner kayu dengan ketebalan yang sesuai.

Related  Gambaran keseluruhan pemanas dengan bahan api diesel

Untuk memberi struktur keseluruhan ketegaran yang diperlukan, bingkai ini diperkuat dengan unsur-unsur diagonal. Secara kebiasaannya, bahagian-bahagian pepenjuru datang dari titik lampiran gelung atas dan berkumpul bersama ke pusat pintu.

kencangkan daun pintu ke bingkaiBingkai pintu dikimpal pada bingkai siap – lembaran keluli. Harus diingat bahawa jurang antara bingkai pintu dan bingkai mesti ditutup dengan lembaran keluli.

Sekiranya dikehendaki, pintu gerbang diatur di salah satu pintu.

Selepas kimpalan, rangka harus digilap dan dicat di atas semua lipit. Dalam kes ini, burrs di lipit tidak akan mengganggu berjalan bebas pintu, dan tempat kimpalan tidak akan berkarat.

Kimpalan engsel dan gantung pintu gerbang

pengancing gelungEngsel standard untuk pintu hingar terdiri daripada bahagian atas dan bawah. Bahagian bawah, di mana jari terletak, dikimpal pada bingkai pintu, dan bahagian atas daun pintu. Oleh kerana pintu garaj berayun mempunyai banyak berat badan, mereka perlu digantung dengan pembantu. Pada tahap kerja ini, ketepatan yang tinggi juga diperlukan. Dari gelung yang dipasang dengan betul bergantung kepada kelancaran flaps dan kebolehbagaian keseluruhan struktur.

Sekiranya risalah itu sangat berat, letakkannya dengan lebih baik dalam kedudukan mendatar. Dalam kes ini, rangka pembukaan selepas pembuatan dilekatkan pada dinding garaj pada giliran terakhir.

Pintu swing automatik

mengayun pintu garaj automatikPenggunaan automatics untuk gerbang gerbang berayun telah lama tidak mengejutkan. Jualan terdapat banyak pilihan sistem automatik dan pemacu yang boleh membuat ketibaan dan keluar dari garaj sedap mungkin. Di samping keselesaan, pemanduan pintu automatik menyediakan:

 • peningkatan jangka hayat operasi;
 • beban stabil pada bingkai yang menyokong;
 • operasi lancar dalam semua keadaan cuaca.

Semakin tinggi pintu dan lebih besar berat pintu, lebih banyak diperlukan untuk melengkapkan pintu dengan automasi, terutamanya jika pintu biasa digunakan oleh wanita.

Related  Dandang elektrik, prinsip dan jenis operasi

Pintu automatik adalah mudah kerana ia tidak perlu menguncinya secara manual. Otomatisasi menghalang sebarang percubaan untuk membuka pintu dengan tangan sehingga isyarat mencapai sensor kawalan. Kelemahan sistem ini ialah pergantungan kerja kehadiran arus elektrik. Tanpa cahaya, mekanik semata-mata tidak akan berfungsi. Untuk menyelesaikan masalah, sistem unlocking dipasang. Selalunya ia menjadi pilihan tambahan untuk set drive. Satu alternatif adalah untuk menyambungkan automasi kepada sumber kuasa sandaran – bateri atau penjana.

Pada masa ini, dua jenis pemacu untuk pintu swing automatik – tuil dan linear – adalah perkara biasa. Yang terakhir adalah lebih baik, kerana ia direka untuk berat badan risalah dan kuat angin.

Lukisan dan pemanasan pintu

lukisan pintu garajSebelum lukisan, permukaan logam perlu dibersihkan dengan mesin pengisar. Kemudian pintu ditutup dengan dua atau tiga lapisan primer dan cat untuk logam, sesuai untuk kerja luaran.

Bagi kebanyakan peminat kereta, kehadiran penebat di dalam garaj adalah satu kemestian, supaya semua kerja-kerja penyelenggaraan kereta dijalankan di bawah keadaan suhu biasa. Di samping itu, bengkel sering disusun bengkel. Sebagai pemanas untuk pintu garaj berayun, polistirena, bulu mineral, merasakan, papan gabus, penebat busa, polistirena tersemperit biasanya digunakan.

Selepas memasang kelengkapan, pemanasan dan lukisan pintu garaj berayun boleh dipertimbangkan sepenuhnya siap.

Pengilangan bebas pintu garaj garaj – video