pemanas inframerahPelbagai peralatan untuk memanaskan bilik yang tidak panas adalah pilihan yang sangat besar. Tetapi di antara model yang sedia ada, pemanas inframerah untuk dachas telah menjadi sangat popular di kalangan pengguna. Oleh kerana mobiliti, kecekapan tinggi dan radiasi yang tidak berbahaya, instrumen jenis ini menjadi sangat diperlukan untuk rumah negara.

Prinsip pemanasan inframerah

Kerja-kerja peralatan panas yang paling popular adalah berdasarkan pemindahan haba konveksi. Tetapi prinsip pemanasan inframerah bekerja untuk kotej dapat dibandingkan dengan tindakan sinar matahari menusuk udara dan ketika tidak memanaskannya.

Berbeza dengan cahaya matahari, sinaran jenis ini tidak mempunyai spektrum ultraviolet yang memberikan selaran matahari. Pemanas inframerah hanya mempunyai sinaran terma, memanaskan objek-objek yang diarahkan oleh pancaran peranti. Dan sudah dari mereka tenaga haba meluas ke ruang sekitar.

menyebarkan haba dari pemanas siling

Reka bentuk dalaman peranti pemanasan tidak begitu rumit. Dalam kes logam, ditutup dengan cat serbuk yang stabil adalah reflektor aluminium. Ia tetap menjadi unsur pemanasan utama – teng, yang boleh menjadi halogen, karbon, seramik, tiub. Untuk memastikan operasi tanpa gangguan dan sepanjang hayat, setiap pemanas inframerah dilengkapi dengan termostat suhu dan sensor yang melepaskan peranti dalam keadaan terlalu panas.

Peraturan untuk memilih pemanas inframerah

Setakat ini, pemanas inframerah hanya mempunyai ulasan terbaik. Mereka dianggap pilihan yang paling berkesan, selamat dan tahan lama untuk pemanasan inframerah. Tetapi di kalangan pelbagai besar, ia perlu memilih pilihan yang sesuai dengan keadaan ini.

Oleh itu, pakar telah membuat peraturan khas untuk memilih pemanas inframerah:

 1. Pertama sekali, kuasa yang diperlukan untuk memanaskan bilik dikira. Dalam kes ini, adalah perlu untuk mempertimbangkan bagaimana pemanas akan digunakan – sebagai sumber pemanasan tambahan atau utama;
 2. apa jenis sumber tenaga yang dijangka digunakan. Biasanya untuk elektrik rumah negara digunakan, kerana pemanas inframerah yang berfungsi pada gas direka untuk bilik besar;
 3. pemilihan elemen pemanasan;
 4. tempat pemasangan peranti.

Pemilihan unsur pemanasan

Pengilang tidak digunakan untuk masa yang lama untuk memanaskan lingkaran, kerana mereka sangat mudah terbakar.

Oleh itu, ia telah memutuskan untuk menggantikannya dengan unsur pemanasan yang lebih selamat:

 • Tiub kuarza.
 • Plat seramik yang memancarkan haba.
 • Lampu halogen.

Unsur pemanasan, dibuat dalam bentuk tiub kuarza, adalah rongga tertutup di dalamnya lingkaran karbon atau karbon dipasang. Kelebihan elemen ini adalah pemanasan cepat dan kecekapan yang tinggi. Bagaimanapun, disebabkan oleh pemanasan yang pendek dalam pemanasan, pemanas jenis ini biasanya digunakan sebagai sumber pemanasan tambahan.

Plat seramik memancarkan haba mempunyai perlindungan yang boleh dipercayai, yang membolehkan ia tidak bersinar dan menjadi selamat sepenuhnya. Walaupun pada hakikatnya kos peranti sedemikian sedikit lebih tinggi daripada jenis sebelumnya, namun maklum balas mengenai pemanas inframerah dengan tan seramik biasanya positif. Ini disebabkan oleh ekonomi mereka (penggunaan tenaga dari 50 hingga 2000 watt) dan sepanjang hayat (lebih daripada 3 tahun).

Tan halogen pada dasarnya adalah lampu halogen yang beroperasi dalam julat inframerah. Di dalamnya terdapat filamen yang diperbuat daripada tungsten atau serat karbon. Apabila dipanaskan, radiasi inframerah dipancarkan, mempunyai cahaya keemasan.

Pemilihan pemanas bergantung pada tapak pemasangan

Juga, parameter untuk memilih peranti pemanas akan bergantung pada kaedah pemasangan. Pemanas infra-merah untuk kediaman musim panas adalah siling, dinding dan lantai. Oleh itu, apabila memasangnya, anda mesti mematuhi peraturan tertentu.

pemanas siling IRPemanas inframerah siling untuk kotej dianggap lebih mudah, kerana mereka tidak mengambil ruang yang tidak perlu dan pelbagai pendedahan sangat luas. Mereka boleh dipasang kedua-duanya dalam siling yang digantung dan dipasang ke siling pada penggantungan khas.

dinding pemanasan IRPemanas inframerah dinding untuk kotej mesti dipasang pada jarak jauh dari lantai, terutamanya jika keluarga mempunyai anak kecil. Jika anda perlu memasang model sedemikian di bawah tetingkap, maka anda boleh memilih model dengan skirting.

luarBagi jenis lantai, mereka tidak dicirikan oleh kuasa tinggi dan kecekapan, kerana semasa sinaran sinaran menghadapi banyak halangan. Jika tidak ada kemungkinan untuk memasang model siling atau dinding, maka lebih baik untuk memberi keutamaan kepada pemanas dengan tiub karbon atau tiub.

Apabila memasang siling atau pemanas inframerah dinding untuk dacha adalah perlu untuk memerhatikan jarak pendedahan yang diperlukan untuk sinar setiap orang:

 • pemanas dengan kuasa kira-kira 700-800 – 0, 7 m;
 • pemanas dengan kuasa lebih daripada 1.5 kW – tidak kurang daripada 1 m.

Gambaran keseluruhan pemanas inframerah untuk kotej

Faktor penting dalam pilihan peralatan juga adalah pengeluar. Gambaran ringkas mengenai pengeluar pemanas inframerah untuk kotej akan membantu pengguna untuk cepat mengorientasikan dan memahami jenama mana yang memberi keutamaan:

 • UFO. Ia digunakan di kawasan terbuka, dan juga sesuai untuk ruang tertutup. Jangan membakar oksigen dan keluarkan kelembapan berlebihan.
 • Sunny. Ia digunakan untuk bilik tertutup. Ia dicirikan oleh ringan, padat dan operasi yang tenang.
 • Peony. Model siling dengan tan seramik. Terima kasih kepada perumahan yang bulat, pemanasan bilik dijalankan dengan kecekapan maksimum.

Mengikut peraturan di atas untuk memilih pemanas inframerah, anda sentiasa dapat mencari model yang berjaya untuk rumah negara.

Video: peraturan untuk memilih pemanas inframerah untuk rumah percutian