Eleganten cvet flamingaPri ljudeh se anthurium pogosto imenuje flamingo cvet. In ta primerjava je popolnoma upravičena. Dobrohoteno socvetje na dolgih pedunicah resnično izgleda kot eksotične ptice in nikogar ne pusti ravnodušnega. Nič manj kot cvetoče sorte anthurija so zanimive in rastline z okrasnimi listi vseh oblik, velikosti in barv.

V Južni Ameriki, rojstni kraj anturija, te rastline pogosto rastejo kot epifiti, obvladujejo zgornja nadstropja tropskih gozdov, ki rastejo na koreninah, vejah dreves in spodaj pod krošnjami. Tukaj koreninski sistem rastlin, ki tvorijo močne podzemne in zračne korenine, nič ne zadržuje, anturumi in brez presaditve pa se popolnoma reproducirajo in cvetijo.

Doma se v anthuriumih ni moglo navaditi navadnega načina življenja, lonci na oknih pa postanejo njihov življenjski prostor. Da so rastline zadovoljne s spektakularnim cvetenjem, zeleni drobci ne smejo skrbno skrbeti, temveč tudi od časa do presaditve.

Kako transplantira anthurium doma? In kako ugotoviti, da je ta postopek res potreben za obrat?

Metode transplantacije anthurija

Zaradi slabega razvoja rastlina potrebuje presaditevGlavni razlogi, zakaj bi anthurium morda potreboval presaditev, je:

  • ukoreninjenje celotne zemeljske kome in navidezne tesnosti starega lonca;
  • neustrezno izbrana mešanica tal, ki negativno vpliva na stanje rastline in njegov razvoj;
  • bolezen koreninskega sistema in videz na njej sledov razpadanja.

Odvisnost od tega, kar je postal vzrok, lahko transplantacija anthurija doma predstavlja pretovarjanje v nov pot z obnovitvijo majhne količine substrata ali prenosa rastline, ki je bila prej odstranjena iz sledi starega tla.

Zdravi rastline odraslih, aktivno cvetijo in ne zaznavajo zunanjih znakov bolezni, se enkrat ali dvakrat letno prenesejo v večji lonec.

Nujnost takšnega postopka kažejo debele korenine, ki so nastale iz drenažnih lukenj in nad površino tal. Ne najdemo praznega sedeža v posodi, korenine gredo ven, poskušajo dobiti hrano in vlago iz zraka.

Da bi preprečili poškodbe koreninskega sistema med presaditvijo anthurija, je rastlina obilno pred zalivom. To omogoča, da se tla zmehča in olajša odstranjevanje komi iz lonca. Če je lonec narejen iz plastike, je lahko rahlo poškodovan ali potrkan na robu mize. Potem se umakne anthurium in po pregledu korenin se prenese v nov pot, kjer je že dobra odtočna plast in nanjo nanese sloj substrata.

Pred presaditvijo rastline v drugo posodo se zemlja napolniRastlina po presaditvi bo kmalu cvetela, če novi lonec ni precej večji od prejšnjega. Bolje je dati prednost tankov, katerih višina je enaka premeru. Presadjeni anthurium v ​​preveč prostranem loncu, cvetličar se obsoja na dolgo čakanje na svetle socvetje. Dokler korenine ne prehajajo v novo zemljo, anthurium ne bo oblikoval cvetnih brstov.

V sredino lonca se postavi trska, pletena z koreninami, in reže na vsaki strani se napolnijo s svežim substratom.

Tla morajo biti rahlo stisnjena, da se ne dotikajo in deformirajo korenike. Nadgrajena je tudi zgornja plast, nato se po potrebi zasajena, saj je površina tal pokrita s sphagnumom, da se ohranja vlaga.Za rastlino je bilo ustvarjeno udobno okolje

Po presaditvi se anthurium prilagodi precej hitro in kmalu je mogoče čakati na pojav novega listja in socvetja.

Drug postopek je za rastlino, če cvetličar dvomi o njegovem stanju in zdravju. Vzrok za zaskrbljenost je pogosto:

  • videz madežev na stebelih in listih;
  • utrujanje listov in izguba njenega običajnega tona;
  • zavračanje cvetenja in upočasnitev rasti.

Na žalost je treba po nakupu anthuriuma tudi presaditi, sicer se rastlina hitro slabi in umre.

Anthurium presadil zgodaj spomladiNujna transplantacija anthurija, kot je na sliki, hitro izgublja svojo privlačnost in celo po zalaganju ne obnavlja elastičnosti in navpične lege pecelj in peduncev. Rastlina lahko trpi zaradi obilja vlage v tleh, njegove revščine ali prekomerne gostote, pa tudi zaradi škodljivcev, bolezni ali gnusnih bakterij.

V vseh teh primerih ne morete zamuditi. Anthurium je zaliven in, kot je že opisano, iz lonca. V nasprotju s situacijo, ko je anthurium presajen brez znakov bolezni, je zato potrebno odstraniti staro zemljo, zaščititi korenine in jih proučevati ob prehodu.

Če so korenine rastline poškodovane ali gnile, se takšna območja skrbno razrežejo na zdravo belo tkivo, pri čemer obdelamo dele s praškom iz lesa ali aktivnega oglja.

Presajanje in razmnoževanje anthurijaZeleni del anthurija se sprosti tudi iz suhih ali izgubljenih listov, zato je treba skupaj s pedunci odrezati razpoložljive socvetje. Ta ukrep bo zmanjšal obremenitev oslabljenega rastlin in mu pomagala hitreje premagati pretres presaditve. Za zavarovanje je treba rastlino s sledovi gnilobe zdraviti s fungicidom.

Po presaditvi anthurija, ki je utrpel zakasnelo blato, gnilobo ali drugo bolezen, mora cvetličar skrbno spremljati stanje takšne rastline in po potrebi znova predelati krošnjo, tla in koreninski sistem.

Če morate presaditi rastlino v istem loncu ali uporabiti zabojnik, ki je že služil kot zatočišče za drugo kulturo, jih je treba zdraviti z vrelo vodo ali raztopino kalijevega permanganata.

Tla za presaditev anthurija

Zemljišče za anthuriumZnačilnost anthuriumov je, da se rastline dobro počutijo samo v zelo neobdelanem svetlobnem substratu. Najboljši primer za tega prebivalca tropij je tisti, ki zlahka prehaja vodo in omogoča enostaven dostop do kisika. Po presaditvi anthurija v primeren substrat, njene korenine zlahka prodrejo v tla, z lahkoto pridobijo potrebno hranilno vrednost in vlago. Če je cvetličar napačen z izbiro zemlje za anthurium, se to kmalu odraža na rastlini, njegovi rasti, okrasnosti in zdravju.

Obstaja veliko receptov za sestavljanje mešanice tal za anthuriums. Na dnu substrata je mogoče najti kot pripravljeno mešanico za orhideje, na katero se mešajo zdrobljeni oglje in malo talne talne površine ter samo-izdelane prsti. Pogosto je priporočljivo, da se talne sphagnume, šote in kokosove vlakne v enakih delih mešajo za anthurije. Obstaja tudi pripravljen specializiran substrat za anthuriums in druge vrste aroids.

Ko ne najdete teh ali drugih komponent, lahko vzamete gornji sloj zemlje iz iglavcev, da presadijo anthurium.

Res je, da takšne naravne surovine zahtevajo najbolj temeljito razkuževanje, da se odpravi nevarnost onesnaženja rastlin s škodljivci in glivami v tleh.

Kdaj in kako presaditi Anthurium po nakupu

Pridobljeno v skladišču anthurium je treba presaditi takojČe se načrtovani anuturijski presadek najpogosteje izvaja konec zime ali v prvih tednih pomladi, je vzorec, kupljen v trgovini, najboljši presajen kmalu po vstopu v hišo. Dejstvo je, da so anturiumi, namenjeni prodaji, zasajeni v lončkih z majhno količino šote ali kokosovega substrata, napolnjenih z gnojili s podaljšanim delovanjem.

Rezerva hrane za ta anthurium se izračuna za mesec ali dva. Aktivne rastline, ki cveta na policah do trenutka, ko so zadeli hišo, preživijo zadnje sile in lahko umrejo, če niso presajene v sveže tle.

V zvezi s tem se postavlja vprašanje: “Kako transplantirati anthurium po nakupu, če rastlina še vedno cveti?” Ali je vredno vznemirjati tak vzorec?

Pred presaditvijo cvetni anthurium prekinjajo vsi pedunciZa prenos tega hranila v polnopravno zemljo je treba to rastlino prekiniti, preden jo odstranite iz lonca, vse cvetne steble je treba odrezati. Preprost trik bo olajšal aklimatizacijo anthurija po presaditvi, svetle socvetje pa ne bodo izgubljene. Če so odrezani, ko je cvetni prah že posipal uho, bodo cvetovi v vazi krasili hišo več kot mesec dni.

Videoposnetek o transplantaciji anthurija bo podrobno opisal izvedbo tega pomembnega postopka in v praksi pomagal obvladati najtežje faze.

Skrb za anthurium po presaditvi

Iz ene velike cvetlice je mogoče dobiti nekaj mladih rastlinMedtem ko zgornji sloj substrata pod rastlino ne izsuši, ne smete zaliti anthurija po presaditvi. Poleg tega je treba doživeti resen šok za hišne živali, je treba skrbno zaščititi pred prepihami in neposredno sončno svetlobo.

Ker je rastlina prejela vse, kar je potrebno za rast, in njene korenine potrebujejo čas za aklimatizacijo, ni potrebno hraniti anthurija po presaditvi še 2-3 mesece.

Če zanemarite ta nasvet, organske in mineralne snovi, ujete v tla, lahko povzročijo opekline poškodovanih tkiv in podaljšajo nezaželeno rastlinsko nelagodje.

Presajanje z anthurijem doma se lahko uporabi za ločevanje matične rastline in pridobivanje več mladih plasti. V ta namen so stranski poganjki, ki imajo korenine, lepo ločeni in preneseni v ločene majhne lončke.

Skrivnosti transplantacije anthurija – video