Cvetoče tulipanske geranijeNeverjetno rastlin geranije, ki namesto bujne dežniki zdi socvetja so bolj kot elegantno šopki drobnih pol-odprti tulipani so prvič predstavili ljubiteljem kulture leta 1966.

50 let zgodovine tulipanskega geranija

To se je zgodilo v ZDA v vrtcu družine Andrea, kjer je bil tulipni geranij vzrejen, imenovan zaradi nenavadnih cvetov.

Geranium tulipasto rdeča PandoraPrvi v zgodovini geranije s cvetjem in ostal poldrugi v cvetočem obdobju je dobil ime Patricia Andrea. Ameriški rejci Robert in Ralph Andrea so bili tako navdušeni nad tem, da so dobili natančno tulipanske geranije, ki so jim v naslednjih nekaj letih uspeli dobiti nekaj bolj spektakularnih sort. Nekatere od njih so bile poimenovane, kot prvi razred, v čast žensk, ki so blizu rejcem.

Evropski gojitelji cvetja so se spoznali, kot na primer v foto-tulipastem geraniju, le 20 let po pojavu prvih rastlin. Hkrati cvetovi niso povzročili le resničnega interesa, ampak tudi veliko spornosti.

Menijo, da so tulipani geranii kompleksni pri vzreji, vendar so povezani s strukturo cvetja in nizko razpoložljivostjo stebel in piščancev. Zato se je pol stoletja na svetu pojavilo več kot ducat sort in hibridov teh neverjetnih rastlin.

Vendar pa med strokovnjaki obstaja še ena razlaga narave nenavadne oblike cvetja. Morda je to vrsta geranije ni bila umetno vzrejene in je posledica naravnega spontane mutacije nekaterih sort conskih geranije s preprostimi ravnih beaters. Skeptiki uspešna družina vrtec Andrea imenovane tudi domnevni predniki tulipan sort – stara grandiflora Geranium proizvedene v Franciji na prelomu stoletij XIX in XX.

Vse obstoječe sorte geranijev z rožami v obliki miniaturnih tulipanov so predmet sanje cvetnih pridelovalcev, ki niso indiferentni za cvetoče dekorativne kulture.

V tem primeru so rastline resno drugačne. V podskupini je tako visok višina vzorca zadel za do 70-80 cm, vendar med tulipani, geranije in pravi pritlikave hibridov in sort.

Related  Chic grammofoni na dacha – jutranji slavi kvokkolit

Pelargonijev tulipan v obliki Patricie AndreaZa rastline je značilna hitrost rasti, barva, oblika in celo število cvetnih listov v koroneti. V povprečju vsaka cvetka vsebuje od 6 do 9 cvetnih listov, ki so lahko celo ali so imeli vidne robove. Notranji del centimeterske verižice je vedno bolj svetlo obarvan od tistega, ki je obrnjen navzven. Bujne bujne tulipanih geranijev, kot je na sliki, so sestavljene iz 20-40 cvetov.

Odličen geranij vrste Patricia AndreaFotografije geranijev v obliki tulipanov so v raznolikosti barv in okrasnosti rastlin s svetlo figuralno listje. Želijo postati lastniki takih rastlin vsako leto postajati vse več.

Značilnosti skrbi za tulipanske geranije

V skrbi za tulipasto oblikovane geranije so skoraj tako letargične kot njihove sorodnice z navadnimi cvetovi. Z ustrezno pozornostjo, raje volijo, rastejo in razmnožujejo. Za sajenje okrasnih rastlin se lahko uporablja kot univerzalno pripravljeno mešanico in substrat neodvisno pripravimo z mešanjem enakih delov vrt zemljo, šoto, pesek in majhno količino, da jim dajo krhkost tal.

Geranii se bojijo, da se v tleh vode in stagnacije vlage, tako da na dno lijaka vlije močna drenažna plast.

Geranium tulip Marie-LouiseZasajene rastline skozi celo leto ne smejo imeti pomanjkanja sončne svetlobe. Najboljši tulipasto oblikovani geranii se počutijo pod svetlo, a razpršeno osvetlitvijo. Če poskrbite za poudarjanje grmovja, se lahko socvetje pojavijo pozimi. V senčenih območjih poganjki tulipanskega geranija oslabijo, se raztezajo. Listje postane bledo, če pride do pomanjkanja sončne svetlobe, nekateri brsti se ne morejo oblikovati in se razprostirati.

V sobi geranii ne potrebujejo posebnih pogojev za pridržanje. Glavna stvar je, da se poleti zrak segreje na 20-26 ° C, atmosfera pa bi bila 5-7 ° C hladnejša. Rastline ne dopuščajo vlečk, iz katerih je tkanina v obliki geranije bolje zaščitena. Suh vroč zrak iz grelcev ni dober za cvetenje.

Geranium tulipan Carmen AndreaV topli sezoni, ko je povpraševanje po vlagi visoko, se tulipni geranii zalivajo vsak drugi dan, s čimer se zagotovi, da voda ne stagnira. V zimskem času je zalivanje veliko manj pogosto, vendar nikakor ni mogoče posušiti zemeljskega oblaka pod cvetom.

Related  Uporaba listov fižola pri diabetesu tipa 2 in drugih boleznih

Zgornji preliv se izvaja od pomladi do jeseni, z uporabo tekočih kompleksnih sredstev z majhno količino dušika, sicer bo rastlina dala veliko listja, cvetenje geranija pa vas ne bo zadovoljilo

Kot druge sorte cvetočih geranij so tulipanske sorte obrezovanje in prischipke. Te operacije so zasnovane:

  • izboljšati obliko grmovja;
  • povzroči razvejanje poganjkov;
  • da cvet oblikuje več cvetnih brstov.

Kot rezultat, rastlina izgleda bolj dekorativno in privlačna in celo cvetoča veliko bolj razkošno kot pred obrezovanjem, vključeno v sistematično oskrbo tulipanskega geranija.

Inflorescenca geranije Lilian AndreaPoleg stiskanja konic poganjkov je potrebno odstraniti razbarvane socvetje in izrezati odrasle neizmerno rastoče poganjke.

Izrezani vrhovi so čudovit sadilni material za razmnoževanje. Ker tulipanov geranije semen, kot je na fotografiji, ni vedno lahko najti, in njihovo kalitev za ljubitelje začetnike kulture lahko povzroči težave potaknjenci je najpogostejši način pridobivanja novih rastlin.

Kose se pridobivajo spomladi ali po zaključku masivnega cvetenja – jeseni. Koren geranij je lahko v navadni vodi, lahkem podlogi iz šote in peska ali v raztopini koreninskega stimulansa. Po videzu prvih korenin je pec posajen v tla in izpostavljen svetlobnemu oknu.

Rože sorte geranije Linnea AndreaEdina posebnost tulipanskega geranija, s katero se lahko sreča cvetličar, je videz poganjkov z navadnimi cvetovi. V tem primeru je bolje podrezati takšno steblo pod osnovo. Takšna presenečenja niso izključena pri gojenju rastlin iz potaknjencev. Nagnjenost k spontanim mutacijam kaže, da sorta ni dovolj določena, vendar to ne zmanjša okrašenosti in presenetljive privlačnosti miniaturnih “tulipanov”.

Zanimivosti o geranih – video