Alokazija v naraviZainteresirani ljubitelji rastlin v zaprtih prostorih z alokazijo se lahko soočijo z nepričakovanim problemom. Dejstvo je, da bo zelo težko izbrati primeren vzorec, ker alokazija ni ena rastlina, ampak velik rod, ki združuje skoraj osemdeset ločenih vrst.

Značilnosti in značilnosti alokacije

Alokazija na parceliMedtem ko se videz in velikost alokacij različnih vrst lahko bistveno razlikuje, imajo vse rastline skupne lastnosti. Takšne značilnosti alokazije vključujejo strukturo rastlin, ki jo sestavljajo kratek tuberni koren, sočno steblo in prisotnost velikih dekorativnih listov, pritrjenih na steblo s pomočjo dolgih čebel.

To pušča skozi katere Alokaziya primerjavi z afriške maske, sulicami, nazobčane meči, slon ušesa in celo kožo zmaja, in je glavni interes ljubitelje sobnih rastlin.

Kako cvetoči alokazija?

Cvetenje alokazijeČe poznavalec rastlin iz družine aroids, vprašajte, kako alocacia cvet, se izkaže, da je večina vrst socvetja popolnoma neprivlačna.

V toplem sezoni, ko pridejo alokacije v obdobju aktivne rasti, se pojavijo cvetni brsti iz listnih osi, ki jih je mogoče najprej zlahka zamenjati z novim listom. Toda samo cvetni list se začne raztegniti in podaljšati, postane jasno, da je na koncu cvetje v obliki ušesa, zavito v gosto perianth.

Na enem ušesu so moški in ženski cvetovi. Odvisno od vrste in sorte ter cvetenja in pregrinjala se razlikujejo po barvi in ​​velikosti.

Najpogosteje rastline alocacia tvorijo bele ali rumenkaste plodove, perianth pa so obarvani v različnih odtenkih zelene barve. Cvetovi Alocasia skoraj ne dišijo, razen Odokove alokazije ali dišeče, katere aroma spominja na vonj lila.

Splošne značilnosti alocacij različnih vrst so videz in struktura sadja. Oranžne ali rdeče jagode so precej majhne in celo v največjih premerih premera ne presega 1 centimeter. Pod tanko kožo v sočno kašo je več svetlih zaokroženih semen.

Sadje alokacijeTo je samo za razmnoževanje rastlin alokacije, takšna semena niso vedno primerna.

Dejstvo je, da so rastline alokazije, ki se gojijo na oknih in v rastlinjakih, pogosto zapleteni ali interspecies hibridi, njihova semena pa so popolnoma sterilna ali ne obdržijo lastnosti matične rastline. Zato pri reprodukciji ljudi iz oddaljenih tropskih območij lažje uporabljamo vegetativne metode, na primer korenske plasti, dele stebla in gomoljnice.

Gomolji alokacijeGomoljne korenike te neverjetne rastline najdemo ne le v cvetličarnah, temveč tudi na policijskih policah na južnem Kitajskem, v Japonskem, v Singapurju in v drugih državah, kjer raste alokazija.

Related  Koristi in škode priča za zdravje ljudi

Gomolji alokazije – za gurmane

Pečenje iz moke gomoljev alokacijeČeprav vsi deli rastlin alokazije vsebujejo kalcijev oksalat, strupen za človeka, gomolje in debele steblo posameznih vrst se pogosto uporabljajo za hrano. Takšne sorte vključujejo grobo koruzo ali indijsko alokazijo, razširjeno v subtropskih in tropskih regijah Azije, zlasti v Indiji, na Filipinih in v Vietnamu.

Če nastane celuloza gomolja ali rastline rastline alokazije na sluznici in človeški koži v surovi obliki, se pojavi močan pekoč občutek, zaplet. Dihanje postane težko, zaradi bolečin in krčev, postopek za požiranje postane bolj zapleten.

Toda tudi takšna tveganja ne preprečujejo lokalnemu prebivalstvu, da se pripravi iz korenin velikanskega tara, ker se imenujejo velike vrste alokacije, hranljive jedi. Gomolji alokazije, ki včasih dosežejo utež 400-600 gramov, so bogati s sladkorji, škrobnimi snovmi in vitamini. Dober vir ogljikovih hidratov, vlaknin in mineralov. Samo za poskus sladkosti, orehov okus taro lahko po dolgotrajni toplotni obdelavi.

Do danes so gomolji alokazije dragocen prehrambeni proizvod, iz katerega je narejena moko, ki jo dodajajo tradicionalnim pecivom, slaščicami, pijačami in celo sladoledom.

Zamrznjeni alokasijski gomoljiV domovini alokacije lahko okusite pražene in pražene gomolje, od katerih so izdelane juhe in sladice.

Čips iz gomoljev AlokazijeDoma lahko kuhate eksotične čipe. Da bi to naredili, rezane tanke rezine olupljenih gomolji z rastlinskim oljem, malo podsalivayut in se pošlje v pečico za 20 minut. Pri temperaturi 180-200 ° C so rezine dobro pečene in postanejo hrustljavi.

Pri zdravljenju in čiščenju alokazijskih gomoljev ne smete pozabiti na morebitno poškodbo kože, zato so roke pred mazanjem z rastlinskim oljem ali delovnimi rokavicami.

Plantaža AlocasiaPriljubljenost gomoljev med gurmani je privedla do dejstva, da se v domovini alocacia gojijo kot kmetijski pridelek.

Hibridne rastline alokazije za navdušene pridelovalce cvetja

Interspecies hibridna alokazijaAlokazija ni samo vir dragocenih surovin za hrano, temveč tudi priljubljene rastline v zaprtih prostorih. In tukaj pomembno vlogo igra dejavno izbirno delo, ki omogoča pridelovalcem, da rastejo sorte in hibridi, ki niso vidni v divjini.

Uspešen uspeh je pokazal tako zanimivo dejstvo o alokazi, kot podelitev posebne nagrade Kraljeve vrtnarske družbe v Veliki Britaniji ustvarjalcem znane alokacije Amazonica, ki je medvrstni hibrid.

V zadnjih desetletjih, ki so minili od sredine prejšnjega stoletja, so rejci dosegli pomemben napredek, na voljo pa so tudi rastline alokazije, ki združujejo znake navzven za razliko od vrst in vrst.

Alocasia cupredoraZahvaljujoč samo prizadevanjem znanstvenikov so pridelovalci cvetja dobili hibridno obliko Alocasia cupredora, ki izhaja iz prečkanja rastlin alokazije odora in Alocazijskega kupreja. Hibrid, znan kot “Dark Purple Shield” ali “Maroon Shield”, je obdržal barvo listja, ki je del bakrene alokacije, vendar velikost in struktura rastline bolj spominjajo na odora.

Related  Kako pravilno saditi ananas za pridelavo lepe rastline

Rastline alocazije portora so dobro znane cvetnim pridelovalcem pod komercialnim imenom portodora. Hibridna vrsta se pridobi iz križanja Alocasia odora in Alocasia portei.

Alocazija rastline portoraIn poleg presenetljivo lepih zelenih rastlin, so rejci uspeli vzgajati osebke z barvnimi venami in čebelji listov.

Alokazija vrste Giant ZebraDovolj elegantne rastline alocacia vrste Giant Zebra so pridobljene iz matičnega para Alocasia macrorrhizos in Alocasia zebrine. V tem primeru so rejci vzeli največjo količino obstoječih sort alokacije v Indiji. Ta alokacija Borneo Giant, katere listi so daljši od 120 cm.

V Borneu, kjer raste alokacija te velikanske sorte, so rastline turistična atrakcija in zbrali okoli njih veliko turistov.

Od nekaj “Giant zebra” novih sort starševskih rastlin Alokaziya dobil Motley stebla z rahlo zamegljen temno vzorec in poudaril, kot Alokaziya zebrina listov. Na splošno je sorta precej velika in izgleda odlično v prostornih sobah in rastlinjakih.

Miniaturna alokazijaMedtem ko so zgoraj opisane precej velike vrste in sorte, so pridelovalci zelo zanimivi za miniaturne alokacije, primerne za gojenje na domu.

Edinstvenost rastlin alocacia microdora je, da je to najmanjši primerek na svetu. Hibrid, vreden vstopa v Guinnessovo knjigo rekordov, v cvetličarnah še ni na voljo, znanstveniki pa upajo, da se bo kmalu vrsta stabilizirala in postala komercialna.

Alocasia sanderidoraAlocasia sanderidora je rezultat prečkanja rastlin alocacia Sanderiana “Nobilis” in alokacia odorous. Potomci znanih vrst so ohranili obliko listja v obliki puščice, vendar je barva postala mehka. Peceli so pridobili rjavkasto barvo, velikost pa se je v primerjavi z alokazijo vonja znatno zmanjšala.

Alokazija MarokoPredstavljen na fotografiji, alocacia Maroko je že na voljo cvetnim pridelovalcem in zaseda dostojna mesta v domačih zbirkah. Najboljše od vsega, ta alokazija raste v toplem, vlažnem zraku. Majhen zimski počitek je potreben za pridelek, ko je rastlina skoraj ne zalite in jo hranite v temi. Poletje ne more storiti brez pogosto zalivanje, svetlobe in hrane.

Related  Seznanimo se z lepimi sortami gentij in njihovimi lastnostmi

Alokazija vijolična plaščUčinkovite rastline alocazije princeps sort “Purple Plaža” ali “Purple Plašč” se odlikujejo s temnimi trikotnimi listi z vijolično hrbtno stranjo in rahlo valovitim robom.

Višina rastline je 50-80 cm. Zato je v prostor, kjer raste alokazija te vrste, iskana rastlina, ki je osvetljena, a zaščitena pred vročimi žarki, vreden prostor.

Rastline Alokaziya, poimenovan po znameniti ljubitelj te kulture in ustvarjalec veliko hibridnih vrst Brian Ulyamsa, pridobljen s prečkanjem alokazija macrorrhiza in alokazija Amazonica. Hibridni Alokaziya Williams Hybrid dokaj hladno odporna, odporna in močna. To bo našel mesto v prostornih sobah, v rastlinjaku in konservatoriju.

Hibridna alokaza Williams HibridListi v obliki afriške maske imajo temno zeleno barvo, valovite robove in svetle, vidne žile. Na hrbtni strani novega hibrida ohranila vijolično odtenek, vendar je velikost rastline je večji od Alokaziya Amazonica.

Ta sorta alocasia infernalis To sorto alokazia infernalis “Kapit”, priznana kot najtemnejša sorta med temi rastlinami. Listje rastline s ščitnično obliko in kovinskim sijajem je podobno vrsti cuprea in clypeolata, vendar se razlikuje od gostega vijoličastega, črnega, prstnega, konzerviranega in dela pecelj.

Veliko majhnih vrst alokacije, kot je ta rastlina sorte “Kapit”, raje rahlo strukturirano tla, v kateri je mogoče dodati perlit ali zdrobljeno lubje.

Alocasia maharani VariegataAlocasia maharani Variegata je biser vsake zbirke tropskih rastlin! Poleg tega je listje te vrste zelo debelo, strukturirano in ima nenavadno usnjarsko teksturo, rejcem pa je uspelo popraviti mutacijo, ki je privedla do svetlih točk na rastlinah alokacije.

Listi te rastline alocacia najbolj spominjajo na morske stingray, zato je bila sorta imenovana “Stingray”. Naravne mutacije, ki so se pojavile v naravi, so opazovali in določili rejci. Kot rezultat, so cvetličarji prejeli edinstveno sorto z “rep” zelenimi listi, ki so bili dejansko zbrani vzdolž osrednje vene.

Alokazija «Stingray»Kjerkoli rastejo alokacija, v naravi ali v mestnem stanovanju, te rastline potrebujejo veliko vlage, toplote in dimov, vendar podaljšano osvetlitev. Doma Alocazijske rastline se pogosto usedejo ob obalah vodnih teles, v vlažnih nižinah in na krednih pobočjih, kjer po padavinah toka vode padajo.

V tem primeru ne pozabite, da je stoječa vlaga uničujoča za korenine in samo tako, da ohranja ravnovesje in kompetentno vdihuje tropskega prebivalca, lahko dolgo uživate v zdravju in lepoti rastline alocacia.

Video o tropskih lepotah Alocasia