rožmarin in eterično oljeLjubitelje apotekarskih vrtov in naravnih začimb pri kuhanju morajo biti pozorni na rožmarin. Za rast hiše v loncu bo potrebno znanje o značilnostih tega obrata, vendar pa vam bo skozi vse leto zagotovila dragoceno zeleno zeleno travo. Listi, poganjki in cvetovi rožmarina vsebujejo eterično olje, ki ima edinstvene uporabne lastnosti. Infuzija in decokcija rožmarina se uporablja za glavobole, težave z želodcem, prehladi, ženske bolezni, kot tonik za upad moči.

Sveži in suhi listi se pogosto uporabljajo za aromatične slaščice, oljčno olje, kis, alkoholne pijače. Edinstvena iglasta aromo rožmarina z grenčičastimi citrusi se bo spremenila v kulinarično mojstrovino kakšno jed iz zelenjave, mesa ali rib. In vse to bo zlahka priskrbel en grm rožmarina v loncu na vašem okencu. Še vedno se je treba naučiti več o tej starodavni kulturi.

Opis rastline

rožmarin v naravnih razmerahRosemary prihaja iz sušnih gorskih regij severne Afrike in juga Evrope. V Rusiji se v divjih vrstah ne najdemo, saj se v Krimu goji za dragoceno eterično olje. Rosemary pripada dolgoživim grmovjem družine. Ozki zimzeleni listi, podobni borovim iglama, so nameščeni na tetraedričnih vejah, katerih konci so okronani z modro-vijoličnimi cvetovi.

Ta rastlina ne spada v sobo, zato je za rast rožmarina doma v lonec bolje kupiti mlado sadik v specializirani trgovini.

Kateri pogoji so potrebni za rožmarin

rožmarin v lončkihČe želite uspešno kultivirati to kulturo, morate poznati pogoje njegove rasti in jih poskusiti ponovno ustvariti doma. To so:

  • močna razsvetljava;
  • Nizka temperatura brez ostrih sprememb temperature;
  • čist zrak;
  • odsotnost osnutkov;
  • zmerna vlažnost.

V pogojih centralnega ogrevanja obrat potrebuje redno pršenje, saj v suhem zraku začne padati listje.

Sajenje rožmarina

saditev rožmarinaRosemary ima razvejan koreninski sistem. Za njega je primeren velik gline. Keramika ne segreva na soncu in ohranja optimalno temperaturo koreninskega sistema. Na dnu lonca so odtegnili drenažo iz majhnih grozdov ekspandirane glinice, lomljenih stanj, kamenčkov. Višina odtokov lahko doseže četrtino višine lonca. Zelo je uporabna majhna plast vermikulita, ki popolnoma uravnava vlago zemeljske komo.

Tla za gojenje rožmarina v loncu morajo biti lahka, dobro strukturirana in vsebovati veliko količino grobega peska, drobnega gramoza; nevtralna ali rahlo alkalna reakcija. Pripravljen je iz naslednjih komponent:

  • 1 del kopnega zemljišča;
  • 1 del šote;
  • 1 del grobega peska ali vermikulita.

Ker šota ima kislinsko reakcijo, se doda pepel, ki alkalinizira tla.

mlade rastlineNad drenažo smo vlili malo zemlje, tako da je bil koreninski vrat malo pod obroči. Rastlina se postavi na tla, razširi korenine in nežno škropi z zemljo okoli robov posode. Tla so rahlo stisnjena in zalivana tako, da se usede.

V nekaj dneh po zasaditvi bi morali vlivati ​​malo več zemlje, da bi preprečili, da bi korenine postale zanikane.

Presaditev mladih rastlin vsako leto zgodaj spomladi, nato enkrat na dve leti.

Skrb za rožmarin v lonec

skrb za rožmarin v lončkihDa bi zagotovili, da rožmarin dom v potu spomladi razcvetel, je pomembno, da mu zagotovi obdobje počitka. Pozimi je najprimernejša temperatura za njega 10-13 ° C. Kustik zmerno zalivamo s stoječo vodo, ne pozabimo, da razpršimo in obdržimo na sončnem oknu. Pomladi, po presaditvi, ko se sadik začne rasti, se norma napajanja poveča in začnejo hraniti enkrat na dva tedna s kompleksnimi mineralnimi gnojili.

Med vegetacijsko sezono potapljamo rožmarin na balkon, ložo ali prevažamo do dacha. Pri mrzlih noči je priporočljivo prinesti v hišo, saj rožmarin ne všeč nenadnih temperaturnih sprememb.

Škodljivci in bolezni rožmarina

Ta rastlina je precej odporna na različne bolezni in škodljivce. Vendar pa z visokim sušenjem zraka na stebelih in listih lahko pride do redkih mrež – pajek. Z majhno lezijo bo pripomogla milna voda, ki vlije celoten nadzemni del grmovja. Če je pršica imela dovolj časa za razmnoževanje, bodo pomagali vsi insekticidi – “Fitoverm” ali “Aktellik”.

Z nezadostnim namakanjem se spodnji listi v rožmarinu začnejo obarvati rumeno, in ko so prekomerni, padejo. Prilagajanje razporejanja namakanja v normalno stanje bo odpravilo te simptome.

S temi preprostimi pravili se bo rast domačih rožmarinov v lonec pretvoril v zanimivo dejavnost, lastnik skrbi pa bo nagrajen z veliko dišečimi pikantnimi listi, da bi naredil okusne jedi in ohranil zdravje brez tablet.

Odrasli rožmarin – video