Notranji geranii na oknuNe skrbi za nego, cvetenje več mesecev in tako svetlo pelargonium zaradi podobnosti pogosto imenujemo geranium. Ampak še vedno je ločen številni rod in fotografije vrst in sort geranije bodo pomagale razumeti obstoječo raznolikost teh neverjetnih rastlin, domorodnih v Južno Afriko.

Taki različni geranii

Ampel geranii različnih barvGojenje na okenskih polic, balkonov in lož na notranji geranije, kot je na fotografiji lahko videti kot zelnata subshrub ali rastlin z pokončna stebla, ali teče. Vsi geranii so najvišje dekorativne kakovosti. Pozornost privlači ne samo preprosto ali dvojno cvetje vseh oblik in barv, temveč tudi edinstvene rastlinske liste.

Lahko so široke, skoraj zaokrožene, figurativno rezane, palmate, gladke, valovite, zelene in pestre.

Dolgoročna slava geranijev v zaprtih prostorih, spektakularnih in nezahtevnih rastlin, je pripeljala do dejstva, da je zadnjih sto let:

 • pridobljene so bile številne sortne oblike pelargonija;
 • divje vrste so odprte in gojene;
 • Pojavili so se medvrstni hibridi.

Pestra sorta sobnega geranijaZato je trenutna razvrstitev je neke vrste ljubiteljev rastlin okoli 250 različne vrste in sorte sobne rastline stopnjevanje, sprejetih v mednarodnih vrtnarji skupnosti, ponudi, da uporabljajo svoje identitete, ki temelji na zunanjih znakih, kot je na fotografiji, sort in vrst geranije sobi:

 • Zvezdni zvezdni geranii, njihove sorte in hibridi;
 • Tulip-tulipasto pelargonium;
 • Edinstveni geranii edinstvenega;
 • Zonalno – zonski ali rezani domači sorti pelargonija.
 • Angel – notranji geranium angeli;
 • Barvna listja – pestre sorte;
 • Kaktus – kaktus v obliki pelargonija;
 • Ivy-lisaste – lisaste geranije, ki so lahko standardne velikosti, pa tudi palčke in miniature;
 • Miniaturni in škrat – miniaturne in pritlikave rastline pelargonija;
 • Regal – kraljevi geranii;
 • Dišeče-listnate – dišeče geranije.

Pelargonijev zonal ali rebren (Pelargonijev zonal)

Zone z geranijem z različnimi barvamiVse vrste hibridov in sort tega prostora geranija, kot je na sliki, lepo rastejo v hiši, na balkonih in celo na mestnih gredicah. Je nedvomno vodilna v smislu priljubljenosti in števila gojenih sort, ki danes šteje okoli 75 tisoč.

Med drugimi domačimi večnamenskimi geranimi so zonske rastline lahko prepoznavne po značilni barvi listja. Na svetlo zelenem ozadju so jasno vidne temnejše površine, kar je ime označilo za vse vrste geranijev v zaprtih prostorih, kot je na sliki. Cvetovi zonal Pelargonium je lahko preprost ali frizer.

Razred prostora geranium Calliope Temno rdečaPri opisovanju sort geranije na fotografiji, in imenih rastlin z uporabo naslednje razvrstitve na število cvetnih listov v corolla:

 • Ne-primarno cvetje sestavlja pet cvetnih listov – eno;
 • Semi-dvojno cvetje vključuje od 6 do 9 cvetnih listov in se imenuje Semi-Double;
 • Terry cvetovi geranije so sestavljeni iz 8 ali več cvetnih listov – dvojno.

Related  Značilnosti skrbi za japonsko aukuba

Dvojne sorte se včasih imenujejo geranii v obliki pionov, kar je narobe. V mednarodno priznani klasifikaciji ni takšne klasifikacije rastlin.

Sobne geranije sort Sarita temno rdečeCvetovi zonalnega geranija se razlikujejo ne le v svojem sijaju in velikosti. Še davno, ko so bili na oknih le rdeči geranii.

Glede na raznolikost in raznolikost pelargonium uživa pogled z umbellate socvetje vseh odtenkov rožnate, smetane, bordo ali tanko. To ni neobičajno za rastline z belo, večbarvno in celo rumeno corollas, kot na fotografijah različnih geraniumov, imenovane First Yellow Improved.

Zonalna soba geranij iz prve rumene izboljšaneVendar to niso vse prednosti prostorskih geranijev. Posebno pozornost pridelovalcem cvetja uživajo sorte z neenakomerno obliko rože.

Rosaceae (Rose-bud Zonalni pelargoniji)

Izbor prostorske geranije Apple Blossom RosebudPrimer je roza, kot je na sliki, geranij z dvojno učinkovito rožo, v strukturi in videzu, ki spominja na miniaturne angleške vrtnice.

Tovrstni prostor geranij, njeno ime in barvne fotografije so bili znani na svetu od stoletja do zadnjega. Prve informacije o rastlinah so bile objavljene leta 1876 v “Glasniku vrtnarske kraljeve družbe v Britaniji”. Toda v naši državi roževske sorte – še niso prejele široke porazdelitve in se nahajajo le v zbirkah najbolj navdušenih cvetličarjev.

Tulipasto oblikovani geraniji (Tulipe-bud pelargonium)

Soba Pelargonium Patricia AndreaStoletje pozneje so cvetličarji prejeli rastline domačega geranija z rožami, ki se tudi v času polnega cvetenja ne odpirajo, ostanejo v stadiju stegnenice.

Kot rezultat, je ta prostor, prikazan na sliki, imenovani tulipani. Začetek sorte dal spontano mutacijo, in obstaja danes nekaj sort in križancev tulipan geranije za gojenje ali vzrejo včasih poskušajo vrniti v naravni obliki.

Zvezdni sobni geranii (Stellar Zonal Pelargonium)

Notranji geranium Stellar Edwards FinnSredi prejšnjega stoletja so cvetličarji iz Avstralije uspeli dobiti sobo geranij, ki ima izvirno obliko corolle, ki ni podobna že obstoječim vrstam.

Zaradi ostrih robov, zoženih cvetnih listov, je bil prostor na geraniju na fotografiji imenovan zvezda.

Trenutno so na voljo sort in križancev Cvetličarna, ne le s preprostimi in dvojno cvetje vseh barv, vendar je zvezdastih pelargonij s svetlimi večbarvne listi.

Related  Seznanimo se z lepimi sortami gentij in njihovimi lastnostmi

Kaktusni domači geranii (kaktus Pelargonij)

Ena od sort kaktusov geranijKaktusi podobni geranii, pridobljeni na prelomu 20. stoletja, so danes izjemno redki. Značilna značilnost teh rastlin so veliki cvetovi z zoženimi, včasih tudi z igličastimi cvetnimi lističi, ki dajejo koroni nakopičen videz.

Carnation Pelargonium

Znotraj geranije sorte Diana PalmerSoba geraniums, na fotografiji, presenetiti s številnimi rožami, barvami in vrstami. Eden od najbolj nenavadnih – sorta z obarvanimi karanfili z obrobljenimi cvetnimi listi, ki je podobna cvetovi nageljnov.

Pelargonium Pelagonium Ivy-leaved

Razred geranije Royal LavenderVečina ampelnih sort sobnih geranijev, kot je na sliki, se nanašajo na veliko skupino pelargonijev in listov, ki spominjajo na gosto zeleno listje bršljana. Zaradi te podobnosti se številne sorte s preprostimi in velikimi dvojnimi cvetovi imenujejo ivy.

Ampel geranij, kot je na sliki, je rastlina s plazilnimi ali padajočimi stebli, ki dosežejo dolžino meter. V kulturi so takšne sorte nepogrešljive tako za vertikalno vrtnarjenje kot za dekoriranje visečih košarjev. Soba Pelargonije se uporabljajo tudi kot rastline na tleh.

Listi ampelovega geranija so gosti, usnjani, v nasprotju z zonalno sorto, popolnoma gladki.

Zelo zanimive so pestre oblike bršljanega geranija, kot je na sliki.Raznolika sorta sobni geranij krokodil

Royal Pelargonium (Pelargonium)

Mnoge geranije v zaprtih prostorih so bile pridobljene zaradi vzreje in hibridizacije med vrstami. Zaradi takšnih prizadevanj so se pojavile kraljevske pelargonije z rožami do 7 cm v premeru.

Royal soba geranium Beautiful BerylPosebnost teh sort in hibridov ni le v velikosti preproste in semimochrome corollas, ampak tudi v njihovi večbarvni obarvanosti. Na cvetnih listih so nujno pike, črte ali pike s kontrastnimi toni.

Pelargonijev angeli (Angel Pelargonium)

Pelargonium Angeli Mosquitaway LizzyPelargonium Angeli po videzu izgledajo kot rastline “kraljevske” sorte. Toda tu so cvetje nekoliko manjše, obstoječe sorte pa so bile pridobljene pri prečkanju pelargonijevega curlya z veliko cvetovi.

Related  Seznanitev z očarljivim delfiniumom na vrtu

Angeli so večinoma ampelski geranii, kot na fotografiji, ki tvorijo bujno krono iz poganjkov z majhno monofono listje.

Pelargonijev Unicum (edinstveni Pelargonij)

Grade vijoličnega edinstvenega geranijaHibridne rastline, pridobljene iz rodu Pelargonium in sijoče, so se imenovale unicums. Ta skupina spada med najstarejše sorte, čeprav je v zbirkah cvetličarjev enostavno ne moremo zadovoljiti.

Čeprav so cvetove te vrste, kot je slika sobne geranije, videti kot cvetje kraljevskih rastlin, vendar so precej manjše. Toda listje je pogosto razrezano, valovito in ima tudi prijeten vonj.

Pelargonijev kultivar Paton's UniqueNa primer, zelenje geranije z imenom Paton’s Unique, na sliki na sliki, ima slastno sadno okus.

Dišeči-listni Pelargonium

Raznolikost dišečega geranijskega roza kozorogaTo je vonj razpadelih listov geranije in pritegnil pozornost človeka na to rastlino. Do prejšnjega stoletja, je poudarek pri izbiri lončkih geranije ni na lepoto cvetja in okus, saj so rastline “živijo dezodoranti.”

Takšne sorte in hibridi dišečega geranija so danes priljubljeni. Niso udaril svetlo cvetenja cvet skupin ali obliko, vendar se uporablja za izboljšanje okusa in kuhanje jedi, in gospodinjske dišav za shranjevanje perila ali oblačil.

Listje dišečega geranijaOdvisno od vrste in sorte, kot je na sliki, prostor geranij, njegovi listi lahko vonj z vsemi vrstami sadja, mete in vrtnic, muškatnega oreščka, korenje ali iglice.

Video o posebnosti dišečih geranij