brugmansiya v sobnih pogojihČe je brugmansija v zbirki cvetličarke, njena oskrba za domom ne bo najpreprostejša, vendar se bo rastlina odzvala na oskrbo s čudovitim, nič, kot je cvetenje.

V naravi so brugmansii trajni veliki grmovje ali drevesa, ki rastejo do 11 metrov. Zdi se, da prostor za takega velikana preprosto nima dovolj prostora, vendar za cvetličarje ni nič nemogoče. Evergrinska kultura s cevasto, kot so čarobni zvončki cvetov, ki segajo od 20 do 50 cm, je zdaj na voljo ljubiteljem rastlin v zaprtih prostorih.

poleti na terasiKako organizirati sajenje in skrb za Brugmansia, ki so rože ne vpliva le velikost in nenavadne oblike, temveč tudi različne barve, kot tudi svetla, krepi aromo noč?

Ker je rastlina zelo velika pred setvijo ali sajenjem, je treba smiselno oceniti možnosti in razpoložljive pogoje. Čeprav je za brugmancy potrebno obrezovanje, popravljanje velikosti, pred cvetenjem, se mora drevo začeti razvejati. In dokler ta trenutek ne mine od 1 do 4 let.

Pogoji za rast hišnih rastlin brugmansii

cveti mlado brugmansiyaBrugmansia kot avtohtone prebivalce Južne Amerike tropih, je zelo termofilnih in temperaturne ekstreme reagira s spuščanjem liste in ustavitev nastanek cvetnih popkov. Udobje velja za temperaturo v 23-28 ° C, prvi znaki nelagodja pa so opazni tudi pri hlajenju za 8-10 ° C. Bližje na nič, brugmansiya najprej ustavi vegetacijo, nato pa nadzemni del drevesa umre.

Da bi obdržali privlačnost obrata skozi celo leto, hkrati pa skrbeli za domačo hrambo:

 • poskušajte vzdrževati konstantno temperaturo;
 • zaščititi rastlino pred osnutki;
 • zagotoviti svetlo in trajno pokritost;
 • voditi redno zalivanje in gnojenje, katerega razpored je odvisen od vegetativne aktivnosti cvetja v zaprtih prostorih;
 • naredite obrezovanje krone in presadite rastlino, ko “preraste” star pot.

Poleti, ko ni nevarnosti zamrznitve, mrzlega vetra ali dežja, je lonček brugmansie koristen za svež zrak.

poleti na mestuBrugmansiya ljubi sonce in se počuti odlično ne le na vzhodni ali zahodni, ampak tudi na južni strani. Le v najbolj sončnem dnevu, ob 12. uri, lahko rastlina rahlo umije, kar je mogoče enostavno popraviti z zalivanjem in prenašati lonec v prostor.

Če je hiša rastlin brugmansii skozi celo leto v sobi, od jeseni do spomladi, pa tudi, ko je postavljen proč od okna, cvet potrebuje dodatno osvetlitev. Ko je zimska hladna vsebnost, na primer v kleti s temperaturo okoli 10 ° C, svetloba ni potrebna.

Primer Brugmansije, presaditev in izbira loncev

Postopek presaditve brugmanshipV loncu brugmansia hitro raste in za polno vegetacijo potrebuje hranljiv svetlobni substrat.

Takšno zmes lahko izvedemo na osnovi:

 • 2 deli nizke šote;
 • 1 del humusa;
 • 1 kos vrtnega zemljišča.

Če je potrebno, temeljni premaz za Brugmansia dodamo predhodno oprane pesek, perlit in vermikulit, kot profilaksa pred glivičnimi infekcijami in bakterijska kvarjenja je koristno uvesti malo zdrobljenega oglja.

Pot za brugmansijo se izbere na podlagi resnih dimenzij. Zaradi hitre rasti je bolje, da posodo “vzamemo”, sicer bo treba grmičevje večkrat letno presaditi.

prebujenje rastline po prezimovanjuPresaditev se izvaja zgodaj spomladi, pred začetkom prebujanja glavnih rastnih točk. Majhni osebki se prenašajo v večjo posodo, medtem ko se pri odraslih brugmansy spremeni zgornji sloj zemlje.

pretovarjanje mlade rastlinePred sajenjem na dnu lonca nalijte plast ekspandirane gline, kamenčke, pomešane z ogljem ali drugim materialom. Nato se majhen sloj zemlje prenaša v koreninski pecelj ali presajeni vzorec s starim zemeljskim komolcem.

Če gre za presaditev, se korenine brugmansije nekoliko prekinejo z obrisom lončka, ob poti odstranjevanja mrtvih ali razpadajočih korenin.

Na koncu so vse praznine v novem loncu napolnjene s hranljivo, pre-sterilizirano mešanico, ki je nežno stisnjena in zalivana.

Zalivanje in zgornje prelivanje hišne rastline brugmansii

brugmansiya v zimskem vrtuBrugmannia ima dobro razvito krono, ki:

 • ščiti tla pod rožo pred pregrevanjem in izhlapevanjem;
 • sodeluje pri fotosintezi in pomaga rastlini, da dobi potrebno prehrano;
 • za ohranitev tonusa, še posebej v vročem sončnem času, zahteva veliko vlage in hranilnih snovi.

Zato brugmansiyu v lonec redno in obilno zaliti, rezanje zalivanje samo za čas oblačnega vremena in prezimovanje. Zalivanje cvet se izvaja s toplo mehko vodo, namakanje celotne zemlje komi in nujno odvajanje presežka v 30-40 minutah, ki se kopičijo v posodi.

rezultat ustrezne skrbiZa tropske rastline, še posebej mlade vzorce, je pomembna vlaga ne le substrata, temveč tudi zrak. Vendar lahko pridobivanje vlage na rožah in listih povzroči opekline. Da to ne storimo, za vlaženje zraka:

 • namakanje, kadar je rastlina v penumbri ali v večernih urah;
 • postavitev posode v vodo;
 • polaganje lonca na paleti z mokrim klayditom;
 • gospodinjski vlažilniki.

Vrhunska oblačila se izvajajo v vsej rastni sezoni. Prvič, takoj po poravnavanje vzmeti izdelavo dušikova gnojila, rast žganjem zeleno, nato prenesemo na kompleksne zmesi, ki stimulira tvorbo popkov in bujno cvetenje.

V toplem vremenu brugmansiyu pri oskrbi doma hranijo s periodičnostjo od 7 do 14 dni.

Odraščanje brugmansii iz semen doma

sadike semen brugmansiiDanes, cvetje pridelovalci imajo možnost, da raste brugmansiyu na različne načine, vključno s semenom. Če seme dobite sami, ni nobene gotovosti o tem, kaj bodo mlade rastline. Brugmansija kot hibridna zaprta hiša ne obdrži starševskih lastnosti. Druga stvar – seme dokazanega proizvajalca.

V tem primeru ne bo težko dobiti sortnega brugmansiya iz semen doma. Seja se izvaja od januarja do začetka pomladi. V tem primeru se sadike pojavljajo z vedno večjo svetlobno osnovo in hitro rastejo. Kot substrat lahko vzamemo osnovno zemljo, vendar ne manjka mešanica enakih delov šote, peska ali perlita. Semena se polagajo na površini na navlaženi prsti in posijejo s plastjo zemlje od 5 do 12 mm.

sadike v rastlinjakuV teplichke pri temperaturi zraka 22-25 ° C in visoki vlagi, da izležejo in prikaz kalem, semena zahteva od 1 do 10 tednov, odvisno od svežosti semena.

Ves čas je posoda v svetlobi in navlažena po potrebi. Pikking brugmansii, ko ga gojijo iz semen, se izvaja v fazi 4-5 dejanskih listov. V prihodnosti se skrb za rastline malo razlikuje od skrbi za odrasle osebke.

Potrebno je le zapomniti, da je do leta dni, ki niso lignified poganjki manj odporni proti vročini in suhem zraku, bolj se bojijo škodljivcev in poražujejo z glivicnimi okužbami.

Reprodukcija prostora brugmansii s potaknjenci

mladi brugmansiya iz ročajaSesalniki vam omogočajo, da hitro in enostavno dobijo cvetoče rastline, namesto da posadite seme brugmansii in skrbite za drobne sadike. Vzorec, vzgojen iz segmentov polovice ali popolnoma lignified poganjkov, cvetijo drugo leto po sajenju. Za sajenje sadik traja od 2 do 4 let.

Get hardy, pripravljen za oblikovanje korenin potaknjenci lahko od pomladi do zgodnje jeseni, glavna stvar je, da na takšnih kosov stebla obstajajo točke rasti. Razdeljeni potaknjenci cveta prej kot normalni, rektilarni.

Še bolje je uporabiti za ukoreninjenje brugmansiijevih koreninskih slojev, ki se nenehno pojavljajo na dnu odrasle rastline. So ločimo med presaditvijo kot potaknjence, koreninski pospeševalca in obdelamo po kapljicah s substratom na enostaven visoke vsebnosti hranilnih snovi vodi z ali potopi z nekaj kosov lesa ali oglja.

Povprečna dolžina reza brugmansije je 15-20 cm, kar je dovolj za prebuditev 1-3 točke rasti. V pogojih prostora se korenine toplogrednih organizmov oblikujejo v 4-7 tednih, po katerih se sadike lahko prenesejo iz lastnih loncev.

Brugmansiya v potu – video