različne vrste ciklamenaMed notranjimi dekorativnimi in cvetočimi rastlinami ima posebno mesto – neverjetno lepa rastlina s spektakularnim cvetenjem in nelagodnim karakterjem. Do danes je več kot 50 vrst ciklama, obstajajo med njimi tudi listopadni zastopniki in cvetovi, ki prezimujejo skupaj z listi. Vsi so zelo lepi in včasih je zelo težko izbrati eno kopijo. Opozarjamo vam kratek izbor najpogostejših sort ciklamena. Morda bi se bolj natančno seznanil z njimi, lažje bo določil želeno rožo.

Persistentni perzijski ciklamen

Cyclamen perzijska VictoriaEna vrsta rastline, ki lahko raste na odprtem tleh, je zagotovila toplo zimo. Tako ciklamen, ki raste v Italiji (v njenem severnem delu), ne samo lepo zimo na cvetličnih posteljah, temveč celo cvetovi v tem času v letu.

Perzijski ciklame ima romantične za uporabo v srca s premerom 14 cm, od katerih je zelena površina nastane svetlobni vzorec, pri čemer je skupna višina puše 30 cm. Gomolj rastline majhen (do 15 cm v premeru), z eno točko rasti. Rože, metulji imajo lahko največ različnih barv, od nežna bela in roza za bogate vijolične in rdeče odtenke, je vse odvisno od posamezne vrste rastlin. Cyclamen perzijski LuluDo danes ima perzijski ciklamen veliko hibridov.

Hibridne sorte cvetijo dlje kot ciklamen-starši in imajo večje socvetje.

Cyclamen perzijski kalifZa perzijski ciklamen je značilno kratko obdobje vegetacije – ne več kot 4 mesece, vendar ves čas grmiči obilno cveti. Zdi se, da se ciklamna zamrzne, to pomeni, da ne raste, vendar ne izgine, čeprav nekateri hibridi lahko zavržejo letake poleti.

Miren evropski ciklamen

Cyclamen EuropeanVrste ciklamov so zelo podobne med seboj in začetniki jih pogosto zmedejo. Večina “dobi” evropsko in perzijsko sorto, poleg tega mnogi verjamejo, da je to enaka rastlina. Vendar je to mnenje v osnovi napačno, ker evropski ciklam predstavlja ločeno cvet in je prišel k nam iz Alp.

Kot cvet se ciklarsko-evropsko redko goji, toda v naravnih razmerah doma je zelo pogosto. Tam se cvet imenuje alpski vijolični, pa tudi vijolični ali utrujeni ciklamen, čeprav v barvi socvetja prevladujejo beli in roza toni.

Za evropski ciklaman so značilne takšne značilnosti, zaradi katerih je enostavno razlikovati od ciklamno-perzijskih:

 • evropski in vsi njegovi hibridi niso listopadne rastline in preprosto prenehajo rasti v času počitka, toda listi se ne prelivajo;
 • v času, ko perzijski počiva (poleti), evropski cvetovi in ​​obratno;
 • ima bolj kompaktno obliko (listi in socvetja so manjši kot v perzijskem ciklamu);
 • cvetovi imajo prijeten vonj, medtem ko je lažji socvetje, tanjši in plemenit;
 • na hrbtni strani zaobljenih srčastih listov je rahlo vijoličen odtenek;
 • socvetje sestavljajo pet podolgovatih cvetnih lističev, rahlo zasukanih v spiralu, in se dvigne nad grmičevje na dolgih pedunah.

Korenine evropskega ciklamana rastejo po celem stebelnem korenu, tako da se lahko skoraj popolnoma “kopajo” v tleh. Poleg tega se vrsta hitro pomnoži zaradi sposobnosti oblikovanja hčerinskih žarnic.

Do danes obstaja več hibridnih oblik te rastlinske vrste. Najbolj priljubljeni med njimi so:

 • Purpurascens;Cyclamen European Purpurascens
 • Carmineolineatum;ciklamen Carmineolineatum
 • Jezero garda;Cyclamen European Lake Garda
 • Album.Ciklama Evropski album

Related  Kaj veste o kaloriji, koristi in poškodbah lubenice?

Termofilni in hitro rastoči afriški ciklamen

ciklamen afriškiMed rožnatimi ciklamami je afriški ciklamen predstavljen kot ločena vrsta. Njegova razkošna in dišeča socvetja se pojavijo spomladi in okrasijo grmičevje do jeseni. Lahko so bledo ali rožnate barve. Neposredno od korenin rastejo precej velike, do 15 cm v premeru, zeleni listi z srebrno odtokom.

Za afriško raznolikost ciklama je videz pedunčkov najprej tipičen in na koncu cvetenja (v septembru) začne sproščati mlade liste.

Afriški ciklamen se nanaša na listavce in v času počitka odlaga listje. On se počiva v hladnem (ne več kot 15 stopinj Celzija), vendar se zaradi svoje termofilne narave zelo boji nizkih temperatur in, čudno, sonca. Ko ga rastejo na prostem, potrebuje senco in v dodatnem zavetju za zimo. Od vseh vrst ciklamonov se afriška pospešena rast in se hitro razvija.

Svobodejni alpski ciklamen

ciklamen alpinEna od prosto živečih rastlinskih vrst je alpski ciklamen. Že dolgo se je zdelo, da je izginilo, vendar še danes lahko najdemo rožo, najpogosteje v naravnih razmerah. Za vrsto je značilna razporeditev cvetnih listov socvetja pod pravim kotom (navpično stoji), poleg tega pa so rahlo zasukani.

Alpski ciklamen cveti spomladi, ki izžareva nežen vonj po medu, glavna barva cvetov – različni odtenki rožnate barve. Plošča je ovalna in nekoliko siva.

Izčrpane vrste – Colchis cyclamen

Colchis cyclamenPontijski ciklamen, ki se imenuje tudi ta vrsta, je nedavno postala rastlina, ki je zaščitena pred množičnimi uničevanjem. Cvet je naveden v rdeči knjigi, čeprav so njeni nasadi še vedno precej veliki. Toda zaradi aktivne uporabe ciklamenov za medicinske namene in za izdelavo šopov vsako leto se število zmanjšuje.

Colchis cyclamen se razlikuje po počasni rasti, in semena zorijo celo leto. Korenine rastejo po celicah, listje rastejo hkrati s pojavom pedunčkov. Inflorescence so majhne, ​​roza, z bolj nasičenim obarvanim robom, iz katerih izvira močna aroma. Številka na listni plošči je odsotna ali šibka. Pontian cyclamen raje mokre in senčne kraje.

Čas cvetenja rastline je odvisen od rastočih pogojev. V naravi cvetenje traja največ 1,5 meseca in pade na jesen (od septembra do oktobra). Doma doma cveta v cvetju v juliju in se veseli jate do sredine jeseni.

Grški ciklamen, s katerimi se soočajo mnogi

Ciklama grščinaŽe iz imena postane jasno, da je grški ciklam prišel od nas iz Grčije, raste tudi na otokih Kreta, Cipra in na toplem obali Turčije. Odvisno od določene sorte lahko ciklamen vsebuje kordate in preprosto ovalne liste. Barvani so v različnih odtenkih zelene barve, na površini se jasno pojavi več svetlih točk z značilnim vzorcem.

Related  Odraščanje ciklama doma: pomembne nianse sajenja in skrbi za zahtevnega čednega človeka

Kar se tiče barve socvetja, tukaj prevladujejo vsi odtenki roza, v nekaterih primerih pa je osnova vijolična in rahlo ukrivljena. Pedunci se pojavljajo tako kot pri listih in pred njimi.

V naravi je tudi grški grški ciklamen, a doma se ne goji. Bela-cvetoča sorta je navedena v rdeči knjigi.

Zgodnji rojeni Cosi Cyclamen

ciklamenIz oddaljenega otoka Cossa smo prišli do okrasnega pogleda na ciklame z ustreznim imenom. Njegovi bujni grmi z zaobljenimi listi srca proizvajajo cvetne steble tudi pozimi ali zgodaj spomladi. Barvne socvetje so lahko najrazličnejše: od bele do nasičene odtenke roza in celo rdeče. Ne glede na osnovni ton, je podlaga latice vedno temnejša od njenega počitka. Listi se pojavljajo šele ob koncu cvetenja, jeseni, in ciklamen zapusti za prezimovanje z njimi.

Na cikličnih ciklovih koreninah raste le v spodnjem delu stebelnih korenin. Barvana je v zelo lepi, bogati rjavi barvi in ​​ima žametno površino.

Miniaturni ciprski ciklamen

Ciprski ciklamen. Eden izmed najmanjših vrst ciklame, Ciper, zraste do višine največ 16 cm, kljub svoji majhnosti, da ima trajni značaj: v je narava rože sposobni živeti in razvoj, tudi na kamnitih tleh, ni čudno, da je najbolj število “poravnave”, so našli v gorah.

Trajen “baby” cveti zelo nežno, z belo ali svetlo roza socvetje s temnejšo točko na dnu. Čas cvetenja ciprskega ciklamana pade na jesen in traja včasih do konca zime.

Najbolj zmrznjen cvetni listič s ćeljami

cvetlični listič s kivijemEna najpogostejših vrst ciklama, ki se goji v prostranosti naše domovine, vključno z notranjim cvetličarstvom.

Značilne lastnosti obrata so:

 • rožnate barve (brez štetja belih cvetov, ki jih v naravi ni mogoče najti);
 • površinski koreninski sistem;
 • zimsko-pomladno cvetenje;
 • nežna dišava;
 • majhen rog v bližini socvetja;
 • Zaokroženo obliko listov z zarezami, zaradi česar spominja listje bršljan.

Related  Fotografija z imeni in opisi sort gladiolus

Plyuschelistilny ciklamen (ali neapolitan) lahko cvetijo pred pojavom listov in hkrati s prenehanjem.

Naštete sorte te raznolike rastline so lahko zelo dolge, vendar hibridi in se ne spominjajo vseh. Včasih se razlikujejo med seboj preprosto nerealno in ali je res potrebno? Vsi so zelo lepi, ne glede na to, kdaj cvetijo nežni metulji in v kakšni barvi so naslikani. Samo na teh straneh ali v lončkih rastejo te čudovite vrste ciklama in občudujemo njihovo lepoto, ker včasih nima dovolj občutka za enotnost z naravo.

Ciklama cvetov – video