gentianGentian, čigar fotografija se pogosto uporablja za ustvarjanje razglednic, ni samo spektakularen, ampak tudi koristen obrat. Je malo rastočega zelnatega grma, ki je lahko letno ali trajno. V naravi ta cvet raste povsod, odsoten je le v regijah z mrzlim podnebjem, kjer je večino leta tla skrita pod snegom. Doma se lahko goji, da okrasijo vrt ali ustvarijo živo preprogo, v lončih ne bo manj privlačnih majhnih cvetov. Gentian je znan tudi v ljudski medicini – njena uporaba vključuje različne bolezni prebavnega trakta in dihal.

Kaj je ta rastlina?

v naraviVse vrste gentij pripadajo družini encijana. To je velika skupina rastlin, ki ima več kot 400 sort. Ne rastejo – posamezni grmi lahko dosežejo do 150 cm, v povprečju – do 20-50 cm. Cvetovi rastejo v skupinah. V naravnih razmerah se na ravnicah in na gorskih pobočjih oblikujejo živi preprogi in sami lahko ustvarite podobno sliko.

Gentian je zelnata rastlina za odprto tla, ki se lahko goji v skoraj vseh pogojih.

Njegova glavna značilnost je svetlo cvetje. So majhne in imajo drugačno barvo, od rumene do svetle modre barve. V enem grmu se oblikujejo številne socvetje, ki se pojavijo in izginejo med toplo sezono.

V času aktivnega cvetenja na fotografiji, gentian izgleda svetlo in spektakularno. Njene sorte se lahko razlikujejo, vendar so vse skupaj razvrščene zaradi podobnih botaničnih lastnosti:

 • koren naravnost in močan, od njega odhajajo majhne veje;
 • glavno steblo je ravno in kratko;
 • cvetovi so enojni, ena socvetja se oblikuje na eni poganjki;
 • Po cvetenju se oblikujejo sadne škatle, v katerih se najdejo semena za sajenje.

Vizualno in na fotografiji je gentian drugačen. Nekatere sorte imajo modro, modro ali vijolično barvo, ostalo pa lahko dobijo rumene in druge odtenke. Čas cvetenja je odvisen tudi od vrste gentij. Izolirajte zgodnje sorte, ki začnejo cvetati spomladi, srednji in pozni – le poleti ali jeseni.

Pred izbiro sorte je pomembno posvetiti pozornost ne samo svojemu videzu, temveč tudi zahtevam za podnebje in cvetenje.

Odraščanje v domu in skrb

nezahtevna gentijska rastlinaV naravnih razmerah lahko gentian raste v težkih pogojih in se prilagaja tudi mrzlim podnebjem, zato skrb za njo ni težko. Vendar pa v naravnih rastlinah izberejo samo tista območja, na katerih bodo najbolj udobno rastejo. Ko rastejo doma, bi morali sami skrbeti za to.

Related  Kaj skrbi doma zahteva zandedeskiya?

Reprodukcija rastline

sejati gentjanGentian reproducira na dva načina – vegetativno in z uporabo semen. Druga metoda je primerna za vse sorte, semena pa se lahko zbirajo neodvisno. Lahko se vzpenjajo 6-12 mesecev. kaljenje gentijPostopek pridelave gentjanskega semena je v več fazah:

 • stratifikacija – zamrzovanje semen za 1-3 mesece pri temperaturi, ki ne presega 7 stopinj;stratifikacija semena gentov
 • sejanje se lahko izvede jeseni, semena pa ni treba dati globoko v tla, dovolj, da se razprostira po površini in rahlo pritisne;
 • ko spomladanska setev je pomembno vzdrževati stalno vsebnost vlage;
 • prve poganjke se pojavijo po 2-3 tednih.

Rastlinski način razmnoževanja ni primeren za vse sorte.gentijsko razmnoževanje Nekatere od njih se lahko razmnožujejo s potaknjenci. Da bi to naredili, se posnetek z več listi ločuje in postavi v vodo, dokler se ne pojavijo korenine. Nato jo lahko zasadimo na odprtem tleh.

Navodila za nego

gentijska sestava na vrtuSkrb za gentij je odvisna od njene ocene, vendar so nekatere zahteve primerne za vse njene sorte:

 • rastline bi morale biti zasajene na območjih, ki so izpostavljena neposredni sončni svetlobi (vendar je vrsta, kot je gentian, mastna, raje penumbra);
 • obilno zalivanje – potrebno je zagotoviti, da se zgornje plasti prsti nenehno navlažijo, vendar se stagnacija tekočine ne more dopuščati;
 • na sestavo zemlje cvetovi so nezahtevni, vendar najbolje rastejo na tleh z nevtralno kislostjo;
 • na premalo plodnih tleh je treba vsak mesec dodati mineralna gnojila za cvetoče vrtne rastline (polovica odmerka, navedenega na embalaži).

gentianObstajajo letni in trajni sorti gentij. Tudi sorte, ki rastejo že več let, dobro prenašajo temperaturne spremembe in so odporne proti zmrzali. Ni jih treba pripravljati za zimo ali zaščititi pred snegom.

Gentian v ljudski medicini

gentian ima zdravilne lastnostiZdravilne lastnosti gentij so posledica njegove sestave. Uporabljajo ga za zdravljenje različnih bolezni gastrointestinalnega trakta, dihal in drugih sistemov. Ta rastlina kot aktivne snovi vsebuje glikozide – biološko aktivne sestavine, ki sodelujejo v različnih življenjskih procesih.

Gentian je bil uporabljen za zdravljenje številnih bolezni:

 • vnetni procesi notranjih organov;
 • kašelj;
 • kot antiparazitsko sredstvo;
 • pri boleznih sklepov;
 • za odstranitev alergij in številnih drugih simptomov.

Otoki gentiana so se izkazali za učinkovite za izboljšanje apetita in kot obnovitveno sredstvo. Prav tako se jemljejo z artritisom različnih porekel, za zdravljenje ran in za normalizacijo prebave.

Related  Na gredicah z trajnicami posadimo peonije

Kontraindikacije za uporabo

Kljub širokemu obsegu gentijske aktivnosti ni primeren za vse bolnike. Zelišča lahko povzročijo alergične reakcije na katero koli od svojih učinkovin. Pojavljajo jih zvišana telesna temperatura, poslabšanje zdravja, otekanje sluznice in celo pojav izpušca na koži. Poleg tega pri hudih kršitvah notranjih organov odvajanje ne bo tako učinkovito kot farmacevtska zdravila.

Zdravilne lastnosti in kontraindikacije gentiana je treba obravnavati pri zdravniku, ki se zdravi. Kot vse druge ljudske in medicinske metode je treba uporabiti le na indikacijah in po predhodnem pregledu.

Sorte in sorte

bujne gentijske grmovje v lončkihDružinska družina vključuje več kot 400 sort in sort. Ta raznolikost je posledica dejstva, da cvetovi rastejo na različnih kontinentih in so prisiljeni prilagoditi se različnim podnebnim razmeram. Za domačo pridelavo lahko izberete katerokoli sorto – zagotovite, da barvni udobni pogoji ne bodo oteženi.

Gentian vulgaris (pljučni)

pljučni pljučniGentijski pljučni je nizek rastlina, ki lahko doseže višino do 50-60 cm. Raste na odprtih travnikih in ravninah, dobro prenaša zmrzali. Rože so enojne, svetlo modre ali modre. Bush potrebuje obilno zalivanje, v naravi pogosto raste v močvirju.

Gentian rumeno

gentian rumenoGentian rumeno – to je ena največjih sort, lahko raste na 1,5 m. Razlikuje se po nenavadnih cvetenja – posameznih cvetov v kompleksnih socvetjih. Naslikani so v svetlo rumeni barvi, se pojavijo v drugi polovici poletja. Na fotografiji, rumeni gentij izgleda svetlo in spektakularno.

Gentian, križnat

gentijski križGentian cross-leaf (navzkrižna oblika) se nanaša na pozne sorte. Ima ravno trdno steblo dolžine do 50 cm, gosto pokrito z zelenimi listi. Čas cvetenja poteka v drugi polovici ali ob koncu poletja. Gentijansko križasto obliko lahko prepoznamo z značilno barvo cvetnih listov – imajo turkizno, vijolično ali lila barvo.

Gentian Dahurian

gentian dahurGentian dahur je tudi ena od srednje velikih sort, ki cveti v drugi polovici poletja. Za razliko od drugih sort, je njegovo steblo ni dovolj močno, lahko pa doseže 50 cm ali več. Visoki grmi so lahko poganjki, ki se nahajajo na tleh. Listi so bledo zelene barve. Rože so enojne, velike, imajo svetlo modro barvo.

Related  Pomladni nasmeh vrta – vetrna mulja

Gentekca je plitva

gentianGentian je flakcid – to je pozna sorta. Stebla so visoka, ravna, lahko rastejo do 80 cm z ustrezno nego in vzdrževanjem. V naravi začenja cvetati konec poletja, obdobje cvetenja pa vpliva na začetek septembra. Za sorto je značilna neobičajna oblika cvetnih listov. Opaženi so, lahko imajo modro barvo z vijoličnim odtenkom ali pa so popolnoma beli.

Gentian Greater

velika listnata gentianaGentian velik list je nizka rastlina, njeni največji predstavniki pa do 70 cm. Ime je razloženo z nenavadnimi listi. So ozki in se nahajajo na dnu rastline in v internodah, lahko imajo dolžino do 20 cm. Single socvetje so podolgovate in imajo značilno obliko. Cvetni listi segajo do 2 cm, socvetje praktično ne odpirajo. Glavno steblo je močno, dodatne poganjke so mehke in padajo na tla. Cvetenje se pojavi poleti.

Gentian Koch

gentian kochaGotachevka besstebelnaya (Kocha) v naravi raste v gorskih regijah. Steblo se praktično ne dvigne nad tla in lahko doseže največ 15 cm. Sorta pripada zgodnjim. Cvetenje je veliko, se začne v začetku maja in lahko traja do sredine junija. Inflorescence so majhne, ​​imajo bogato modro barvo. Ta sorta je primerna za ustvarjanje živih preprog na lokalnem območju.

Gentian sedemkrat

sedemdelni gentianGentian sedemkratna je ena najbolj nezahtevnih sort. Prilagaja se vsem klimatskim razmeram, zlahka prenaša zmrzal. Inflorescences imajo modro barvo z rahlo lila senco. Rastlina začne cveteti konec junija.

Gentijska pomlad

Gentian pomladPomladni gentij se nanaša na zgodnje sorte. Ne doseže velikih velikosti – povprečni grm se raste le 10-15 cm. Cvetenje se zgodi zgodaj, prve cvetoče slike se pojavijo že sredi ali pozne pomladi, ko temperatura zraka preneha ponoči. Rože so majhne, ​​barvane v modri ali modri barvi, lahko imajo vijolično odtenek.

Gentian je veliko število sort in sort, ki se širijo po vsem svetu. V ljudski medicini se zbira in nabira za zdravljenje ogromnega števila bolezni in se uporablja tudi kot splošno krepitev in imunostimulacijska sredstva. Vendar pa videz gentij v času cvetenja omogoča njegovo uporabo za dekoriranje cvetličnih gredic, lokalnih območij in raste hišo v lončkih. Odrasli letni ali trajni grmičevje obilno cvetijo, ki tvorijo živo preprogo s cvetjem različnih senc.