tulipani različnih sortTulipani so se že dolgo obnavljali na vzhodu, udarili v Evropo, povzročili resnično nihanje strasti in postali ena izmed najbolj ljubljenih in skupnih vrtnih rastlin. Danes so na voljo cvetličarji različnih tulipanov, katerih fotografije in imena bodo nujno povzročili željo, da okrasite svoj vrt s temi cvetovi.

Veliko število divjih in gojenih sort je prisililo botanike in poznavalce tulipanov, da ustvarijo in nenehno izboljšujejo posebno klasifikacijo, ki vključuje več razredov in skupin.

Zgodovinsko gledano je Nizozemska svetovni center za vzrejo tulipanov. Po tem, ko je pred stoletji prišel sem, je bila kultura balona postala ljubezen in dejanje življenja celotnih dinastij. Zato so tako dokazane stare in izjemno spektakularne nove nizozemske tulipani še vedno osnova vsake zbirke.

Do cvetenja rastline so razdeljene na zgodnje, srednje in pozno. Glede na obliko cvetov in izvora so tulipani razdeljeni na petnajst razredov, od katerih je večina namenjena hibridom tulipanov Gesner in Foster.

Büberstein tulipaniKer so tudi divje vrste dekorativne, kot je Tulip Bieberstein, jim je posvečen tudi poseben razred. Njeni deli so tudi v vrstah rastlin, na katerih rejci aktivno delujejo. To so tulipani Kaufman, Foster in Greig.

Skupina zgodnjih cvetnih tulipanov

Fotografije tulipanov in imena sort zgodnjega cvetenja so vedno zelo zanimive za pridelovalce cvetja. To ni presenetljivo, ker v prvih toplih dneh hočem svetle barve. Med spomladanskimi čebulami imajo tulipani največje cvetje. Vendar pa so zgodnje sorte preprostih in frotirnih tulipanov v višini in raznolikosti slabše od njihovih kasnejših kolegov.

Pink Tulip božični biserEnostavno zgodnje tulipani ali Tulipa sami zgodaj so združeni v razred 1. Rastline do višine 40 cm s sorazmerno majhnimi korrollasi se nanašajo na tulipani Gesnerja in Schrenka. Odvisno od sorte, velikost cvetlice, ki spominja na steklo, doseže 5-7 cm. Rdeče in rumene barve prevladujejo v barvi cvetov. Čeprav je na primer več slik izvirnih barv, na sliki je prikazana nežna vijolična tulipana vijoličnega princa.

Tulipni zgodnji cvetoč vijolični princV zadnjem času se povečuje priljubljenost zgodnjih tulipanov od sredine aprila, kar olajšuje možnost destiliranja cvetja, vendar močni, vendar kratki pedunci niso vedno primerni za rezanje.

Early Terry Tulip breskev cvetOblikovanje razreda 2 Tulipa Double Early early terry tulipani so bili prvič pridobljeni kmalu po nastanku kulture v starem svetu. Angleško ime skupine dobesedno pomeni “dvojno”, ki natančno opisuje strukturo rože, kot da je sestavljena iz dveh ugnezdenih vzajemno urejenih kotov.

Danes rejci ponujajo cvetnim pridelovalcem neverjetno bučno cvetje z dodatnimi cvetnimi listi. Rastline te vrste so kratke, močne, cvetijo do dva tedna in so odlične za gojenje v lončkih, pa tudi za spomladanske sile.

Sorte, fotografija in ime tulipanov srednjega cvetenja

Druga skupina rastlin združuje najbolj priljubljene in priljubljene tulipane Darwina in Triumpha.

Related  Najboljši recepti za maske za lase z gorčico

Tulip Triumph indijsko poletjeVključeni v razred 3 Triumph tulipani -. Ta ekipa skupina rastlin, s preprostimi velikimi cvetovi, Krona cvet stebla do sorte 70 cm, ki vodijo svojo zgodovino od začetka prejšnjega stoletja, in nove sorte so odlične za množično gojenje. Cvetličarna privabiti močne cvet stebla tulipanov in popolnoma ohrani obliko rože, oblikovan kot elegantnih kozarcev vina. Cvetenje se začne v zadnjih desetih dneh aprila in traja 7-12 dni.

Tulip Mistress MysticZaradi velikosti, stabilnih cveti in prisotnost ne samo rdeče, temveč tudi rumene, roza tulipani, rastline z belo, temno vijolične in celo dvobarvne corolla, so srednje zgodnje sorte priznane med krajinskih oblikovalcev in navadnih vrtnarje in tiste, ki skrbijo za tulipani v šopke. Tovornjakarji interes skupine podpirajo:

  • nepretrganost sort;
  • univerzalnost namena;
  • obilo barv;
  • veliki cvetovi, dolgotrajno varovanje oblike in svežine;
  • blago rastlinsko razmnoževanje;
  • možnost uporabe za destilacijo v srednjih in poznih časovnih obdobjih.

Visoki, odporni proti virusnim boleznim in zelo spremenljivi zaradi nagnjenosti k mutacijam Darvinovi hibridi so enako konkurenčni s tulipani Triumph in oblikujejo razred 4, tako obsežen kot prejšnji.

Apeldoorn tulipani's EliteNjihova priljubljenost je posledica tega, da so na fotografiji upodobljeni vrsta tulipana z imenom Apeldoorn, na kateri se je v celoti izkazala zmožnost vegetativnega razmnoževanja, da bi se podarili, za razliko od matičnih rastlin.

Tulipanska paradaDruga sorta, splošno znana na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze, je parade tulipana, pridobljena v 50. letih in še vedno krasi ulice ruskih mest in cvetličnih postelj poletnih prebivalcev.

Srednje-srednji tulipani zlate paradeRumena tulipana, predstavljena na fotografiji, je tesno povezana s prejšnjim kultivarjem in se imenuje Zlata parada in se prav gotovo šteje za eno največjih v družini zgodnjih sort.

Za vse Darwinove hibride je bolj pogosta rdeča ali dvobarvna barva velikega okoli 10 cm visokega vretenca. Rože v sončnem vremenu lahko popolnoma odpirajo, kar pospešuje njihov padec.

Pozne barve tulipanov: pionski, preprosti in drugi razredi

Ta skupina je najobsežnejša in raznolika, tako v barvi kot v obliki corollas, združena v barvah. Tulipani sestavljajo sedem neodvisnih razredov, od katerih se nekateri aktivno razvijajo, nekateri pa bodo kmalu postali zgodovina.

Related  Video in opis procesa presaditve zamiokulkasa doma

pozni preprosti tulipaniRazred 5 vključuje sorte poznih preprostih tulipanov ali Tulipa Single Late s cvetnimi stebli do 75 cm visokih in jajčastih kotičkov. Cvetni listi teh tulipanov so zaokroženi, dno cvetov pa je skoraj reden kvadrat. Ta razred je neverjetno raznolik. Tukaj so možne vse barve in njihove kombinacije.

Zelo impresiven videz poleg belih in črnih tulipanov, ki jih na fotografiji predstavlja kraljica noči. Cvetoče sredi maja so sorte lepe v gredici in v rezu, vendar ne ustrezajo za destilacijo, ker so predolgo v stanju mirovanja.

Nenavadno eleganten tulipani Tulipa Lilyflowering so oblikovali razred 6.

Slika tulip MarilynTe rastline izvirajo iz Turčije, zaradi majhnega trajnega širjenja v Evropi v relativno kratkem času. Glavna značilnost predstavnikov razredčenih cvetnih listov, ki tvorijo prefinjeno, lilijasto kotrollo. Višina pedunov je 50-60 cm.

Beli triumfator belega tulipanaV paleti tulipanov v beli barvi, kot v fotografski, roza, lila, rumeni in rdeči barvi, pa tudi številne kombinacije.

V razredu 7 si lahko ogledate cvetje vseh oblik, od preprostega do lilije ali frotirja.

Tulip Huis Ten BoschaVendar pa bodo vse sorte imele eno skupno značilnost – prisotnost rezine igel na robovih cvetnih listov. Prve cvetove te sorte so bile vidne v prvi polovici prejšnjega stoletja, od takrat pa so se pogosteje pojavljale nenavadne sorte za rezanje in urejanje krajine.

Odporen tulip BrestEden od najnovejših delov klasifikacije vrtov – razred 8 so tulipani zelene Tulipa Viridiflora, pridobljeni iz fiksne mutacije preprostih rastlin.

Zelena barva tulipana s črni listi ChinatownLahko jih ločite od vaših bratov s širokim zelenim pasom, ki poteka vzdolž osrednjega đurila vsakega latice. Zaradi tega, tulipani popki dolgo časa izgledajo zeleni in njihova prava barva se pojavlja le na stopnji raztapljanja. Najbolj priljubljena v razredu je bela tulipana Spring Green, predstavljena na fotografiji.

Tulip Spring GreenPovprečna in velika višina peduncle je tulipani tega razreda dosegel tako za dekoracijo mesta kot za rezanje.

Če je osmi razred nov, potem razred 9, namenjen pestrim tulipanom Rembrandt, nima možnosti za razvoj. Ta skupnost sort, dobro znana iz slik nizozemskih in flamskih slikarjev iz 17. in 18. stoletja, je zdaj praktično ukinjena, ostale sorte pa so bile prenesene v druge skupine.

Tulip s fiksno pestrostjoRazlog za to je pritrjevanje nevarnega virusa pestegacije v rastlino, kar na cvetnih listih povzroči videz pasov in kapi kontrastnih odtenkov.

Tulip Rococo, ena prvih in najbolj priljubljenih sort papigaParrotski tulipani s fantastičnimi latisi, ki spominjajo na perje eksotičnih ptic iz razreda 10. Rastline te sorte odlikujejo ne samo bizarna oblika corolla, temveč tudi njihove velikosti.

Related  Koristi in škoda črne redkvice

Izjemno spektakularen Tulip Green WavePremer rože lahko doseže do 20 cm, kar nalaga svoje zahteve glede moči pedunčkov. Stebla papiga tulipanov so res močna, vendar ne preveč visoka, rastejo do 40-60 cm. Zaradi preprečevanja izgube cvetja zaradi vetra ali močnega dežja, rastline zagotavljajo zanesljivo zaščito in včasih podporo.

Beli tulip Super papigaTerry kasne tulipani, ki tvorijo razred 11, po analogiji z zgodnjimi, imenujemo Tulipa Double Late. Vendar ima ta skupina še eno ime, ki ga povzroča lepa oblika velikega cvetličnega tulipana.

Tulip dvojna lepota ApeldoornV primerjavi z dvojnimi cvetovi, pull-down v zadnjih dneh aprila, v poznih sort rebri veliko težji in debelejši, kot potomec Tulip Apeldoorn, sorte frotirja Double lepota Apeldoorn.

Black Tulip Black HeroPodobno kot tropski papagaji potrebujejo pozne terierne sorte s težkimi glavi podporo in sajenje v zaščitenem pred vetrom. Z rednimi oskrbo in pozornostjo bodo te rastline s stebli do 60 cm ustvarile preprogo na postelji neverjetne lepote in svetlosti.

Terry Tulip Ice CreamPosebna pozornost cvetličarjev je pred kratkim dobila tulipno sladoled s površinskimi lističi sočnatega jagodičja in snežno belo jedro, ki spominja na rog z najljubšo poletno poslastico. Čeprav je sorta relativno nova, fotografije tulipanske sladoled danes ne okrašujejo samo katalogi proizvajalcev žarnic, ampak tudi mesta ruskih poletnih prebivalcev.

Vrste tulipani: četrta skupina v klasifikaciji vrtov

Četrta skupina so vrste tulipani, ki se uporabljajo pri izbiri sort in vzrejajo kot samostojne okrasne rastline.

Tulip Kaufmana JeantineRazred 12 oddanih Kaufman tulipani, ki cvetijo v marcu, lahko doseže višino 30 cm, in njeni cvetovi s koničastimi cvetovi različnih barv so vedno organsko na nizkih robnikov in skalnatih gričev.

Tulipani Foster najvišja vrste rastlin, ki so se izkazale ne samo to, ampak tudi veliko cvetja, ki je omogočila uporabo rastlin za proizvodnjo številnih modernih sort vključenih v drugih skupinah in razredih. Foster brsti tulipani so razkrite v aprilu in takoj pritegne pozornost z nenavadno ukrivljen v zgornjem delu cvetnih listov.

Botanični tulip GreigPosebne GREIG tulipani in hibridi tvorijo razred 14, zlahka prepoznati po zgledu pločevine, z barvnimi črtami in kapi. Čeprav so rastline te vrste ni značilna visoka rast, zahvaljujoč visoki dekorativni in dolgega cvetenja, so vedno dobrodošli na spletni strani.

V razredu 15 zbirajo divje tulipani vrst. V primerjavi s svojimi vrt potomci in sorodniki teh vrst, pogosto imenovane botanični, bolj zakrnela, bolje prilagojen težkih pogojih. Poleg tega je srednja rože poln šarma je zaradi bolezni manj prizadeta ali popolnoma odporen na njih.

Video o vrstah tulipanov