neverjetno vriesiaV naravi je cvet Vriesia prebivalec tropskih predelov Južne Amerike. Mi, prebivalci srednjega pasu, rastejo vrieziyu domov, ampak v tujini, v Braziliji in Argentini rastline živijo v vlažnih gorskih gozdovih, obzhivaya tal v območju korenin dreves in kot epifiti – na višje stopnje.

Številni rod, imenovan v spomin na nizozemskega raziskovalca divjih živali V. de Vriese, združuje 250 različnih vrst. Prvotni videz rastlin s svetlimi listi in nenavadno socvetje je pritegnil ljubitelje notranjih pridelkov, in danes več kot sto sort vriezy, ki se uporabljajo za urejanje okolice stanovanjskih prostorov in pisarn.

Opis Vriesia

vreezia domaKot večina predstavnikov družine bromelijev ima Vriesia zelo prepoznaven videz. Prva stvar, na katero bo cvetličar pozoren, je široka rozeta ostrih, linearnih listov. Za mnoge vrste je značilna pestra barva. Velikost rastlin je lahko zelo različna. Dolžina listov se giblje od 20 do 80 cm. Poleg listnice se pridelovalci cvetja, ki se ukvarjajo z gojenjem Vriesia doma, zanimajo tudi cvetovi.

Rdeče cvetje je težko imenovati dekorativno. So precej majhne, ​​zbrane v pikčastih socvetjih in skrite z velikimi braktami. To je njihova svetla barva in oblika, ki včasih povzročata zmedenost začetnikov.

Raste iz izstopne centra visok izhaja, okrašena z bogato okrašen listi rdeče, roza, rumene ali oranžne barve, zelo dolgo časa ponuja edinstven pogled na cvet. Ko cvetenja konča, se korenine hčerinskih rastlin pojavijo na dnu rozete. Malo kasneje, ko odrastejo, je zasajena cvet Vriesia, ki lepo ločuje otroke.

Vriesia cvetjeLjubitelji cvetnih pridelovalcev, ki že dolgo rastejo vino doma, vedo, da ta zeleni hišni ljubljenček ne povzroča veliko težav. Vendar pa je treba njeno cvetenje pričakovati ne prej kot 3-4 leta po sajenju.

Nezadostnost cvetenja je značilnost številnih bromelijev, na primer ananasa. Dobro je, da se lahko rastline “zavedajo” celo doma, tako da pokrijejo lonec z Vriesovim paketom in dajo nekaj rezin jabolk v notranjost. Izolacija etilena stimulira nastanek cvetnih brstov.

Osvetlitev pri rasti vrizije doma

Vriesia z otrokiNa podlagi opisa vriezii in analizi razmer, v katerih je rastlina živi v naravi, je mogoče sklepati, da je v domači cvet potrebujejo senci, topel zrak je stabilen, dihanje rahlo zemljo in redno zalivanje.

Najboljše od vsega, bo rastlina pokazala svojo lepoto na zahodnih ali vzhodnih oknih. Lonec lahko postavite na okensko polico, ki vstopa na sever, vendar tukaj cvet ne bo preveč udoben pozimi.

Če je Vriesia izpostavljena neposredni sončni svetlobi, je možno:

  • nastanek opeklin na listih, njihovo sukanje ali sušenje;
  • razjasnitev dekorativne barve listja;
  • prenehanje rasti;
  • zavrnitev cvetenja.

Vreezia je termofilna. Poleti se bo udobno pri temperaturah od +24 do +28 ° C. V jesenskem in zimskem času, ko skrbimo za hišne posege, temperaturni režim vzdržujemo pri 20-22 ° C Če je zrak hladnejši od 18 stopinj, rastlina izgubi sposobnost absorpcije vode in hranil. Slabo in lahko izgine.

Značilnosti zalivanja Vriesians

je treba ravnati v skladu z režimom zalivanjaPod krošnjami deževnega gozda zrak in tla niso nikoli suha. To je treba spomniti, pridelovalci cvetja, ki rastejo Vriesia doma.

Optimalna vlažnost je 60-80%. Podlogo je treba navlažiti, ko se zgornja plast suši.

V vroči sezoni in v segretem obdobju se zemlja hitro suši. Zato je lažje postaviti lonec na nizko paleto, napolnjeno z vlažnim klayditom ali absorbirajočimi kroglicami posebnega gela.

mlade rastline po presaditviKo je prostor hladen, postane rastlina občutljiva na prekomerno vlago. Zalivanje Vriesia se izvaja zelo previdno, nujno odvajanje presežne vode, odteče v ponev.

Za namakanje uporabljajte toplo, stoječe vode, pomembno je, da vlaga ne stagnira v jedru listne odprtine.

Če hiša ima prostorsko cvetje Vriesia, vzgojeno kot epifit, na razbitin drevesa, so napajane drugače. Kot zemlje okoli koreninskega sistema nekoliko, spodnji del rastline enkrat na teden popolnoma potopljen v vlago namakalnega za 20-30 minut ali obilno tretiranega z razpršilec.

Primer za domači cvet Vriesia

primer za vrizijoZa tla vriesij različnih vrst ni posebnih zahtev, glavna stvar je, da so tla lahka, strukturirana.

Za sajenje mladih primerkov in transplantirnih rastlin po nakupu so primerne pripravljene pripravke za bromelije ali mešanico na enakih delih:

  • list in zemljišče;
  • šota olupljena;
  • opran pesek;
  • zdrobljeno lubje lesa;
  • sphagnum.

Pred sajenjem je dobro, da substrat segrejemo v pečici ali drugače razkužimo. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da škodljivi vrizi povzročijo škodljivci in bolezni.

Na dnu lonca pred sajenjem je treba vlije debelo plast ekspandirane gline. Če ne izsušujete, lahko korenine domače kulture, ki potrebuje visoko vlažnost, gnilo.

Presaditev in drugi vidiki nege za Vriesia doma

dobro urejene rastlinePrvič se cvet takoj po nakupu prenese na novo zemljo, kadar je potrebno, presajanje rastline v drugem času. Bolje je, če je spomladi, ko se vegetacija aktivira, in morebitne poškodbe hitro obnovite.

detachmentPodnožje vtičnice ni mogoče pokopati, temveč omogoča prodor v jedro koščkov tal. Če ima izvorno rastlino v času presaditve velike dojenčke, iz skrbno ločene od stene in se prenesejo na svoje lončke napolnjene z lahkim substratom.

Po presaditvi zdravila Vriesia hranimo le po enem mesecu z uporabo tekočih pripravkov za bromelije. Gnojilo se nanese na mokro zemljo, ki ne presega priporočenega odmerka.

Previdno razmišlja o skrbi za Vriesia, lahko uživate v svoji svetli zelenjavi in ​​prvotnem cvetenju za dolgo časa. Čeprav je ta rastlina zelo odporna, pogosto prekomerno odtekanje, hlajenje ali neustrezno izbrana tla lahko povzročijo poškodbe vriesis zaradi bolezni in škodljivcev, na primer gnilobe korenin ali mealybugs.

Zanimivosti o Vriesiji – video