Na gloxini vplivajo listiPrednosti pridelovalcev gloxinia cvet upravičeno pripadajo, ne samo velike rože, zvonci, vendar žametno listje, ki tvori veličasten zračne dele rastlin. Če je v domači zbirki gloxinia, bolezni listov in zdravljenje njihovih posledic lahko od pridelovalca vzame veliko časa. Gljivične in bakterijske okužbe, negovalne napake in škodljivci ogrožajo cvet z resno škodo in celo smrtjo.

Del bolezni gloxinia in njegovih listov ni mogoče premagati. Zato je veliko bolj uporabno in lažje, saj poznamo znake bolezni, da bi posvečali pozornost njihovemu preprečevanju.

Gljivične bolezni listov gloxinia in njihovo zdravljenje

glivična bolezen listovNajbolj nevarne, hitro razvijajoče se in nerodne bolezni povzročajo patogene glive. Njihove spore nosi veter, padajo na rastline z kapljicami vode ali delci zemlje. Od instrumenta lahko prinesete patogene, sproščate tla ali presadite gomolj.

Najpogosteje gloksinozne glive phytophthoras so skušnjave. Bolezen listov na gloksiniji se kaže na rjavo-rjavih pik na zelenicah, peceljih in stebeljih. V suhem zraku se prizadeta območja hitro posušijo, listi, nato pa celoten nadmorski del umre. Z visoko vlažnostjo tkiva pod razkrojem gliv, zmehčajo in tudi umrejo.

Zdravljenje poznega blata redko daje pozitivne rezultate, živahna gliva pa lahko ohranja aktivnost že več let. Zato je pomembno, da se ne prepoznamo pojav bolezni in se osredotočimo na preprečevanje.

  1. Vse kupljene gomolje pred sajenjem obdelamo s fungicidi.
  2. Tla za sajenje segrejemo v pečici.
  3. Rastline gloxiniuma in tla pod njimi večkrat na leto razpršujejo z raztopino filocita ali fitosporina.

umirajoča gloksinijaČe gloxinia leaf bolezni, kot je na sliki, vendar se je pokazalo, so prizadeti elementi ne obravnavajo le s protiglivično in očistimo z listi vihra. Gloksinii se prenašajo v karanteno, ločijo se od zdravih rastlin, nato pa za preprečevanje škropljenja sistemskih fungicidov. Zdravljenje se ponovi po enem tednu.

Enaki ukrepi so učinkoviti pri zdravljenju gloksinije z listnimi boleznimi, ki jih povzročajo druge glivice. Takšne bolezni vključujejo:

  • resnična in neuporabna plesen;
  • antracoza;
  • aksohitoza;
  • septorozo in druge okužbe.

Največje tveganje za okužbo rastlin v zaprtih prostorih je izpostavljeno neskladnosti z varnostnimi ukrepi med sajenjem, poletnim vzdrževanjem na prostem in negotovo nego.

zmanjšan gloksinZaskrbljujoče simptomi, ki nakazujejo gloxinia glivične bolezni, kot na sliki, je tvorba netipično belkaste plaka, rjavi, sivi ali rdečkasto lise, žepi sušenja in umirajočega tkiva.

Zdravljenje takšnih bolezni je priporočljivo z nizko stopnjo škode, če je okužba zajela večino stebel in listov, boste morali deliti z gloxinia.

Virusne in bakterijske bolezni gloksinije

bakterijska lezija listov gloxiniaBakterije, ki povzročajo bolezni gloxinia, pridejo do rastlin iz tal, od orodij, ki se uporabljajo med presaditvijo ali iz uporabljenega lonca. Zaradi bakterijske okužbe trpijo tudi nadzemni del in gomolj, zaradi česar se stebla, listi, brsti deformirajo, postanejo mokra, umrejo.

Če želite določiti vrsto okužbe, se morate sklicevati na fotografije gloxinia, vendar bo njihovo zdravljenje, tudi s pravilno diagnozo, dalo pozitiven rezultat. 

Bolezen bakterijske narave, še posebej, če se njihovi patogeni poravnajo na gomoljih, ni mogoče izkoreniniti. Tudi globoko obrezovanje ne varuje rastline. Torej, če je pridelovalec ceni svojo zbirko, obramba gloxinia podporo imunski Appin ali podobno zdravilo, o ustanovitvi nego in upoštevati varnostne ukrepe pri shranjevanju in presajanju gomoljev.

Ta ista pravila je treba voditi za zaščito cvetja pred virusi. Njihov videz zaznamuje opazovanje listov in cvetov, njihova deformacija in postopno zatiranje. Če ima cvet podobne simptome, se njegovi deli ne uporabljajo za reprodukcijo in ob prvi priložnosti zamenjajo z novim, zdravim vzorcem.

Škodljivci gloksinov in njihov nadzor

škodljivci na listih gloxiniaPogosto se sledi prisotnosti škodljivcev zaznavajo kot bolezen gloksinije, vendar je obdelava listov v tem primeru povsem drugačna in z ustrezno pozornostjo nujno vrne zdravje rastlin.

Najnevarnejši nasprotniki gloksinov so tripsi in mikroskopski pršice. V prvem primeru se na listih pojavijo majhne sivkasto rjave lise. Robovi listnih plošč so sukani in posušeni. Oblika popkov, stebel in drugih delov rastline je grdo. Poleg ponavljajoče obdelave z insekticidi je gloksin koristen tudi za presaditev s pranjem gomolja v raztopini kalijevega permanganata.

Vzroki za nastanek škodljivcev in bolezni gloxinia so napake pri odhodu. Na suhem zraku in nepravilno namakanje se na listih pojavijo pajek in ciklamne pršice. Hitro razmnoževanje teh parazitov ujame in zatira gloxinia in druge cvetje v zaprtih prostorih. Kolonije klopov izgledajo kot prašni napad. In življenjska dejavnost povzroča zatiranje poganjkov, rastlina noče cveteti. Za premagovanje nevarnih škodljivcev uporabljajte akaricide in insekticide, medtem ko vedno skrbite za zelene hišne ljubljenčke.

Pravila o negi gloxinia – video