Semena lubenice imajo zdravilne lastnostiLubenica je ne-odpadni proizvod. Od skorje pripravite okusne kandirano sadje, semena pa koristno zdravljenje. V vseh delih črtastega jagod vsebuje veliko število edinstvenih sestavin, vendar semena prav tako pomenijo hranilno vrednost. V 100 gramih semen vsebuje več kot polovico dnevnih zahtev beljakovin in 85% maščobe. Že dolgo časa so bile preučene koristi semen lubenic. Preberite: uporaba bučnih semen za človeško telo!

Sestava semen lubenic

Uporaba lubenice s semeni je nezaželenaVsako seme je po naravi namenjeno ustvarjanju novega življenja. Jedro nosi zalogo vitalnih elementov, ki bodo hranili plod na prvi stopnji razvoja. Zato so v semenu, kot v shrambi, aktivne snovi zbrane v visoki koncentraciji. Pod trdo lupino lupine je trgovina z živili zaprta.

Preden izkoristite seme lubenic, jih je treba osvoboditi lupine. Zato jemanje mesa lubenic in hkratno požiranje semen ne bo v uporabi. Ali je možno jesti lubenica s semeni? Ni potrebno, lahko pride do blokade in bolečine v trebuhu.

Energijsko vrednost proizvoda določa vsebnost osnovnih snovi, to so beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati. Ugotovljeno je, da so v standardnem delu semena melonke predstavljeni v naslednjih razmerjih.

 1. Beljakovinska komponenta je 30,6 g. To so aminokisline, potrebne za izgradnjo mišične mase, kar je 61% dnevne potrebe telesa. Vpiši arginin, glutaminsko kislino, lizin, triptofan. Kalorična vsebnost beljakovin 117 kcal.
 2. Maščobe znašajo 51 grama, vključno z 11 g nasičenega, poli in mononenasičenega, vključno z Omega-6, ki pokriva 84,6% dnevne potrebe in znaša 426 Kcal.
 3. Ogljikovi hidrati v semenih so malo, le 15,31 gramov, to je 61 kcal in 6,1% dnevne potrebe telesa.

V semenih lubenic veliko mineralov, vitaminovŠtevilke kažejo, da je seme lubenice visokokalorični izdelek, 600 Kcal je tretjina energije za osebo, ki se ne ukvarja s športom in težkim fizičnim delom. Vendar pa semena lubenica cenijo uporabne lastnosti vitaminov, mineralov in biološko aktivnih elementov.

Related  Raznolikost in značilnosti izbora lončkov za orhideje

Številni vitamini B izboljšajo metabolizem, vplivajo na metabolizem, reproduktivno in možgansko aktivnost telesa. Nekaj ​​jih je, frakcije miligramov, vendar so katalizatorji učinkoviti v majhni količini:

 • nikotinska kislina – 3,55 mg – 17,8% dnevne potrebe;
 • Folna kislina – 0,058 mg – 14,5%;
 • pirodioxin – 0,089 – 4,5%;
 • Pantotenska kislina – 0,346 mg – 6,9%;
 • riboflavin – 0,145 mg – 8,1%;
 • tiamin 0,19 mg – 12,7%.

Vsak od teh vitaminov deluje na specifično funkcijo telesa. V bistvu pomagajo preoblikovati energijsko komponento hrane v fiziološke procese. Vitamini izboljšajo delovanje živčnega sistema. Dejanje niacina ima ugoden učinek na kožo, lase in nohte.

V semenih je edinstvena kombinacija mikroelementovAmpak semena lubenica so posebej cenjena za kombinacijo mikroelementov, ki v takšni količini niso prisotni v nobenem izdelku. Nekatere kovine zagotavljajo standardni del dnevnih zahtev telesa. Tako so minerali vsebovani v semenski plašč, zato je pomembno, da jedo ne samo jedro, temveč tudi kožo. To je odgovor na vprašanje, ali je mogoče jesti seme lubenic.

Element Teža mg Dnevno% Element Teža mg Dnevno%
mangan 1.614 80.7 magnezij 556 139
natrij 99 7.6 kalij 648 25.9
fosforja 755 94.4 železo 7.28 40.4
cink 10.24 85.3 baker 6.86 68.6

Šerbet semen lubenicCink je še posebej uporaben za moško telo. Prav tako ohranja imunski sistem v tonu. Če so lasje začele padati, se je pojavila utrujenost in driska, v prehrani pa je treba vključiti živila, ki vsebujejo cink. Železo v rastlinskih proizvodih ni dovolj. Lahko ga dobite iz semen lubenice ter mesne in ribje hrane. Potrebujete železo za proizvodnjo rdečih krvnih celic v sistemu hematopoeze.

Znano je, da so vlaknate sestavine za naš prebavni sistem podobne brisalcu za hišnika. V semenih lubenic je čistilec hemiceluloza, ki deluje bolj mehko na sluznico kot navadno vlakno.

Pomen citrulina v semenih lubenic

Moka iz semen lubenicPrednosti in škode semena lubenic so v veliki meri odvisne od vsebnosti aminokislin citrulina v izdelku. Ta snov vsebuje vse komponente lubenice, vendar se sintetizira v telesu samem. Ta snov je zelo potrebna za telo. Zato se biološki dodatek uporablja za stimulacijo delovanja srca športnikov, povečanje moči pri moških. Dokazano je bilo že, da uporaba citrulina v živilih ali dodatkih:

 • zmanjša hipertenzivni pritisk;
 • zavira anemijo srpastih celic;
 • normalizira krvni sladkor.

Related  Skromne vrtne lepote – incarvillya

Vendar pa je lahko skupaj s koristmi za zdrave ljudi uporaba semen za posamezne državljane problematična. Obstajajo ljudje, katerih telo ne proizvaja citrulina. Bolezen se imenuje citrullineemija in je posledica presnovne motnje. Presnova prihajajoče snovi vključuje njegovo pretvorbo v arginin z razgradnim produktom, ki vsebuje amoniak. Izloča se v urin in je draži. To je osnova za škodljivost citrulina.

V zahodni Afriki so semena lubenic nujna za juhe. Na Kitajskem so ocvrta semena lubenic del mnogih dišav.

Na podlagi kompleksnega učinka na človeško telo uporabne lastnosti semen lubenice niso potrjene za ljudi:

 • bolniki z citrulinemijo;
 • nosečnice zaradi prisotnosti beljakovin in citrulina;
 • doječe matere in otroci do treh let;
 • Osebe s pankreatičnimi boleznimi;
 • osebe z debelostjo in diabetesom tipa 2.

Če se ta aminokislina nahaja v pacientovi krvi, je semena melonske vode kontraindicirana. Za ljudi, ki trpijo zaradi bolezni genitourinarne sfere, bi morala biti uporaba semen v hrani omejena.

Kako pravilno jemati semena?

Semena ocvrtega lubenicSuho seme operite in posušite na suhih debelih stenah pred nekaj minutami pred temnenjem. Raztopino soli raztopite v 50 ml vode in ugasnite semena v tej raztopini, dokler ne vre. Obstajajo semena, ki jih potrebujete z lupino.

Uporabite ocvrto sončnično seme kot vermifuga za profilaktične namene in med boleznijo.

Posušene seme lahko uporabite kot koristen dodatek v meniju ali kot zdravilo. Vendar pa so ženske našli ta izdelek drugačno aplikacijo. V mešanici z mletjo, pomešano z medicinsko gline, se proizvajajo učinkoviti postopki čiščenja. Piling se izkaže za enostavno, ne travmatično, vendar učinkovito.

Video o prednostih semen lubenic