notranji jasminSoba jasmin se goji v rastlinjakih in prostorih v več vrstah. Rastlina osvaja vrtnarje – ljubitelje njene izredne lepote. Od drugih barv se razlikuje po stalni svetlo zeleni barvi listov in stebel, bogatega cvetenja skozi celo leto in arome. Če želite pridelovati jasminski prostor doma, bo potreboval oskrbo. Fotografija prikazuje raznovrstnost rastline.

Večina sort cvetov ne pušča listov za zimo, a nekatere vrste poskušajo znebiti bujne krošnje in cvetov, počivajo na mrazu.

Vrste jasmina

Skrb za notranji cvet jasmina poteka v odvisnosti od vrste rastline. Glavne so predstavljene na fotografiji:

 • jasmin z velikimi cvetovi;jasmin velik-cvetni
 • Jasmine Bisa;jasmin bis
 • jasmin s številnimi cvetovi;jasmin
 • jasmine holotvetkovy;jasmin
 • jasmine officinalis;jasmine officinalis
 • jasmin Sambak.soba jasmine sambac

Jasmin je nežen cvet in ne prenaša temperaturnega padca, ne more biti mraz. Vrtnarji, ki so uspeli gojiti hiše in pomnožiti rastlino, se ne ustavijo in se jim ne cenijo. Zagotavljanje pravilne oskrbe, vzdrževanje temperaturnega režima in sposobnost krepitve poganjkov mladih poganjkov, pridelovalci ne rastejo niti en, ampak več rastlin izredne lepote. Torej, kako skrbeti za prostor jasmina?

Celotna skrb za prostor jasmina

rastoči jasminJasmine je cvet sobe, ne bo rasla pod odprtim nebom, pod naravnimi kataklizmi in konstantnim padcem temperature. Da bi rastli rastlino in dosegli njeno cvetenje, mu je treba skrbeti. V praksi obstajajo primeri, ko vrtnarji vlagajo veliko energije za aktivno rast in cvetenje jasmina in umre.

Vzroki nagnjenih rastlin so lahko različni:

 1. Ostre spremembe temperature zraka.
 2. Iskanje rastline za dolgo časa pod direktno sončno svetlobo.
 3. Nezadostno vlažna tla.
 4. Obilje vlage v tleh.
 5. Nizka vlažnost zraka.

Za rast jasmina doma priporočamo izkušenim strokovnjakom, ki lahko rastejo le rastlino, pa tudi dosežejo njeno stalno cvetenje.

Merila razsvetljave za sobni jasmin

Jasmin na okenski policiRastlina je prinesla iz tropskih, zato cvet ljubi svetle sobe. Izvajate negovanje sobe jasmina doma, ne postavljajte naprave na okensko pod vplivom neposredne sončne svetlobe na njej, kot je na sliki.

Related  Skrbno skrbite za azalejo doma

Pod vplivom svetlobe, rastlina začne ustreliti, raztopi bujno listnato krošnjo in cvetovi za dolgo časa. Pod vplivom neposredne sončne svetlobe, jasmin se posuši in osvobodi. Reprodukcija jasmina je možna na posteljnih mizah blizu okna. V sobi je to najbolj osvetljeno mesto. Pod vplivom umetne svetlobe rastlina ne bo cvetela in pustila novih listov.

Nekatere sorte jasmina od konca jeseni in do sredine pomladi (v obdobju zmanjšanja sončne aktivnosti) padajo večino listja in spanja, pridobivajo moč.

Ohranjanje temperature za razmnoževanje notranjih jasmina doma

jasmin v dobrih pogojihMedtem ko ohranja temperaturo v sobi od 21 do 26 stopinj Celzija, se bo raven jasmin z dobro nego doma povečal, cvetijo kot na sliki.

Naprava ne prenaša ostrih sprememb v temperaturi okoliškega zraka. Z branjem na sobnem termometru pod 15 stopinj jasmin ne more postati le dolgočasen v razvoju, temveč tudi popolnoma umirjen. Odvisno od vrste cvetja se zimsko obdobje razlikuje na različne načine.

jasmin z ustrezno negoZima v topli temperaturi je všeč jasmin – sambak. V času počitka od rože je dovolj, da doseže temperaturo 18 stopinj Celzija na okoliškem zraku. Da bi rastlina začela pretočno pretočiti in cveti dlje časa, vrtnarji raje dajejo rastlini temperaturno tresenje in ga držijo več ur s štetjem termometra 10 stopinj. Hkrati mora biti vlažnost zraka zelo visoka. V takih razmerah bo jasmina v bližnji prihodnosti cvetela in bo dolgo prosila svojega vrtnarja.

Kako pravilno obrezati jasminsko sobo doma

oblikovanje prostora jasminaObrezovanje jasminov se izvaja redno. Rastlina prenaša oblikovanje krošnje. Strokovni vrtnarji dajejo tovarni nov videz v obdobju bogatega cvetenja. Glavna pridelava vej in listov se izvaja spomladi. V tem obdobju rastlina (odvisno od vrste) pridobiva moč in začne plodno saditi.

Related  Sajenje in oskrba na odprtem tleh po zgodnjem vzletu dolgoročne primule

Z dajanjem pravilne oblike jasmina lahko intenzivnost rasti in dolg cvetenja dosežete z nepozabno aromo. Fotografija prikazuje rastlino po spomladanskem obrezovanju.

Podružnice rastline so narezane na polovico. Ta metoda pomaga obratu sprostiti več mladih podružnic. Posebno pozornost posvečamo suhim vejam, listom in morebitnim preostalim barvam.

Kako širiti jasmin v zaprtih prostorih

razmnoževanje jasmina s potaknjenciDa bi pomnožili večletno hišno rastišče doma, morate ustrezno rezati potaknjence. Pripravljeni so v topli sezoni, med počitkom jasmina od cvetenja.

Kako zasajiti jasmin? Odrezane mlade vejice so posajene v majhnih lončkih, napolnjenih z mešanico gnojila in peska. Pecelj se vstavi v posebej pripravljeno prst z rezom, ki se razreže na globino dveh centimetrov.

sadike jasminaPri vzdrževanju temperature zraka v sobi vsaj 20 stopinj Celzija v enem mesecu začnejo korenine. Ko je lonec v celoti napolnjen s koreninskim sistemom rastline, je treba jasmin presaditi v večji posodi. Z aktivno rastjo rastlina potrebuje presaditev enkrat na leto. Ko jasmina postane tri leta, bo potrebovala oskrbo kot odrasli cvet. Rastlino je mogoče obrezati, odrezati odrezke iz nje za nadaljnje razmnoževanje in presaditi vsaki dve leti in pol.

Jermenčevih potaknjencev ni nujno treba postaviti v kozarec z vodo za razvoj korenin. Posamezno je majhen lonec z oplojenimi tlemi dovolj.

Nasveti za nego jasmina – video