begonia v Južni AmerikiKo je bil privlačen ljubitelj eksotičnih rastlin – guverner Haitija Michel Begon je organiziral ekspedicijo v West Indies. Z raziskovanjem lokalne flore so znanstveniki odkrili nenavadno lep cvet in jo poimenovali – begonia. Tako je bil pobegnil ime g. Begona, ki je sponzoriral to potovanje leta 1687.

Rastlina je najštevilnejši rod, ki ima več kot 1000 vrst cvetja. Lahko raste visoko v gorah, v vlažnih gozdovih tropskih, pa tudi v subtropskih širinah. Ogromno število vrst in vrst begonij raste v Južni Ameriki, kjer je bilo odkrito. Najdemo jo tudi v Himalaji in v Afriki. Nekateri botaniki verjamejo, da je rojstni kraj edinstvenega roža afriška celina. Od tod se je begonija širila na zemlji.

Splošne informacije o eksotični lepoti

Begonija raste na zemlji na več načinov. Gardeners opozarjajo na naslednje:

 • plazeče zelišča;
 • v obliki malih grmov;
 • visoke pokončne možnosti.

Koreninski sistem rastline je dobro razvit, kar omogoča, da begoni rastejo ne samo v bivalnih prostorih, ampak tudi na ulici. Korenina je gomoljna, razvejana ali krhka.

listi begonije v asimetrični oblikiListi “čezmorske” lepote imajo asimetrično obliko. Na robu je valovita platina. Nekatere sorte imajo cele liste, druge – razrezane na majhne rezine. Spodnji del plošče je rdeča, lila ali rjava. In z vrha niso le trdno zeleni, ampak tudi drugi odtenki. Poleg tega so okrašeni z različnimi vzorci, pikami ali kapami. Obstajajo vrste begonov, v katerih so nagnjeni stebli vidni na stebelih in listih.

svetlo cvetenje begonijeCvetovi begoni so majhni šopki, ki jih sestavljajo socvetje različnih velikosti. So:

 • rdeča;
 • roza;
 • rumena;
 • oranžna;
 • snežno bela;
 • različne odtenke obrobljanja cvetnih listov.

V vsaki socvetji ima begonia cvetje različnih spolov. Zahvaljujoč temu se oprašuje. Po tem raste nenavaden tridelni deblo z drobnimi semeni. Cvetoče rastlinje celo poletje do pozne jeseni. Domače sorte – prosim oči pred začetkom zime.

Šarmanten pogled na begonijo

Veliko število vrst eksotičnih “tujcev” preseneča domišljijo. V naravnem okolju so botaniki šteli 1600 različnih vrst. Toda le nekaj več kot sto jih uporablja za dekorativno dekoracijo notranjosti ali pokrajine.

V Rusiji je begonija padla v času vladavine Petra I. V katalogu tropskih cvetov, ki so jih prinesli leta 1717 iz Nizozemske, je omenjenih več vrst. Danes se v botaničnih vrtovih v Moskvi, Sankt Peterburgu in Novosibirsku povečujejo edinstvene zbirke eksotične rastline.

Ruski botanist Vorontsov V.V pogojno izločil takšne kategorije begonije:

 1. Okrasni listavci.
 2. Klub.
 3. Shrubby.
 4. Lepo cvetenje.

Klasifikacija je potekala v skladu z zunanjimi značilnostmi rastlin in področjem uporabe v vrtnarstvu.

Dekorativna in listopadna begonija

vrste dekorativnih in listnatih begonovTakšne rastline nimajo glavnega stebla, iz korenike rastejo bizarni listi. Prihajajo v različnih oblikah in odtenkih. Najpogosteje so zeleni, srebrni, beli, rjavi in ​​rdeči listi. Poleg tega so prvotno pobarvane z večbarvnimi vzorci, pike in zunanjimi robovi.

Related  Cute cvet s skrivnostnimi lastnostmi – dope

Takšne rastline na splošno rastejo v zaprtih prostorih. Zaradi tega skrb za begonia doma zahteva kompetenten pristop. Glavne točke, na katere morate biti pozorni:

 • pravilno izbrana razsvetljava;
 • nadzor vlažnosti zraka;
 • redno zmerno zalivanje;
 • sezonska obleka;
 • periodična presaditev rastlin.

Glede na te trenutke bo vrtnar vedno užival cvetoče dekorativne begonije.

Zaradi pomanjkanja razpršene razsvetljave listi izgubijo svoj dekorativni učinek, zato je pomembno izbrati pravi kraj za sajenje rože.

Tuber Begonia

Cvet begonije sorte gomoljevRastline gomoljnih sort se odlikujejo s posebnim koreninami, iz katerih izhajajo polprezorni stebli mesnate narave. Odraslejo do višine 50 cm. Rože so navadne ali frotirne, spominja na peonije ali vrtnice, majhne ali velike. Pri socvetjih in v eni različici. V cvetenju je pomembno vedeti, kako skrbeti za begonijo, tako da je čim dlje všeč oko.

Obstajajo tri vrste gomoljevke begonije: zelnate, grmovje in ampelijske, ki se gojijo v visečih lončkih. Njeni srčasti listi so:

 • puhasto mat;
 • sijajni;
 • valovita;
 • ravno.

In njihova barva je absorbirala vse odtenke zelene barve. Taka begonija se začne maja in konča oktobra. Resnično očarljivo darilo od Stvarnika.

Žuželke vrste begoni

škrlatno cvetje grmičevja begoniaVse vrste grmovje begoni se odlikujejo z upognjeno koleno, ki spominja na bambus. Na njej gosto rastejo razvaljane veje. Takšne rastline se razmnožujejo s sejanjem semen ali potaknjencev. Najbolje je, da uporabite mlade poganjke vrhov dekorativne grme.

Lahko gojijo grmovje begoni na temperaturi 15 stopinj skozi celo leto. Če se zrak segreje do 10 stopinj, se rastlina umre. Te vrste so svetla raztresena svetloba, svež zrak in vlaga. Zato je pristojna skrb za begonie zastavo elegantne bivalne notranjosti.

Da bi obrat dobil zadostno količino vode, je lonec nameščen na gramozni postelji s stalnim dostopom do tekočine.

Kadar se na bučah begonije pojavijo počasi ali posušeni listi, jih je treba takoj odstraniti. Tako zdrave liste ne bodo trpele, in rastlina bo dolgo prosim svoje lepote.

Begonia lepa cvetenja

lepa cvetenja begoniaAbsolutne priljubljenosti vseh vrst begonije so lepo cvetoče variante. Presegli so svoje gomoljne in listopadne sorodnike.

Cvetoče sorte rastejo v obliki grmov veličastne oblike, okrašene z grozdi srčkanih socvetij. Njihova višina dosega pol metra. Listi rastline so asimetrični, v obliki srca. Na robovih imajo nazobčan rob. Barva – različne odtenke zelene barve. Nove sorte cvjetnih begonov, ki prijetno ljubijo živi okraski s vijolično barvo listov.

Related  Uporaba grozdnega kisa za kulinarične in medicinske namene

Opis priljubljenih sort begonije

Edinstvena čezmorska lepotica je osvojila srca na tisoče vrtnarjev. Zato se goji tako v osebnih kot tudi v stanovanjskih zgradbah. Poznavanje znamenitih sort očarljive begonia vam bo pomagal najti želeni cvet.

Koralina ali koralna begonija

koralna begonijaCvetovi takšnih begonov so dva odtenka: roza ali oranžno-rdeča. Srebrna plošča z žilami iz oljčnih barv. Zadnji obraz je rdeč. Če pogledamo fotografije cvetov begonia, si lahko ogledate elegantno krtačo iz miniaturnih svetlo roza cvetov. Najpogosteje cvetijo pozimi.

Coralina raste skoraj do meter v višino. Zato se harmonično prilega v notranjost vrta v lončenih lončkih. Nega in rastoča begonija doma zahteva resen odnos. Zahvaljujoč temu bo tovarna navdušila svoje oboževalce že pet let.

Royal pogled – Gryphon

kraljevska begonia GriffinBegonija s takšnim eksotičnim imenom je skoraj pol metra visoka. Od svojih sorodnikov se razlikuje z velikimi okrasnimi listi. Gojite ga, da okrasite in poudarite kontrast v zimskih vrtovih. Poleti se begonia Grifon zasadi na odprtem zemljišču, ki ga obdajajo druge zelnate rastline.

Tovrstna begonija je precej trdna za vremenske razmere. On ne potrebuje posebnih tal in ne želi zalivati. Begonia odlično raste v posodah v stanovanju, pa tudi v senčnem delu vrta.

Dekorativna različica begonije – Rex

Begonia Rex z barvitimi listiTa hibrid je izhajal iz kraljevskih sort begonije. Ponavadi se ne dvigne na višino 25 cm. To je precej majhna rastlina. Zanj je značilna neopazna rožnata socvetja.

Plošča listov – široka, ovalna. Robovi zobje. Obstajajo barve:

 • siva ali srebro;
 • vijolična ali bronasta;
 • rdeča ali krvava;
 • nežno roza.

Sorto lahko razredčimo, tako da delimo grmičevje na dele ali z uporabo potaknjencev. Ljubi zasenčene dele vrta s srednjo vlažnostjo.

Rdeče-listnata begonija

rdeče-listnata begonijaObrat je dobil ime, ker je zadnji list njegovega listja rdeče barvan. Njihova oblika je podobna neenakomernemu krogu. Nežno roza cvet je izjemen okras grmovja.

Običajno rastlina ni velika. Njegovo mesnato steblo je gracilno pritiskano na tla, ki spominja na vljuden lok sluga prijaznemu gospodu.

Ta vrsta izvirnika gleda na viseče vaze. Če begonica z rdečim listom ne cveti, bo oskrba doma omogočala ustvarjanje gostih čudovitih grmov.

Begonia ljubi zmerno temperaturo zraka in senčena mesta. Zato je treba pri izbiri pristajališča upoštevati te dejavnike.

Zapestnica ali ovratnik begonia

ovratnik razred begoniaTa sorta ima vzpenjalno steblo s svetlo zelenimi listi. Na robovih so rahlo spuščeni, na hrbtni strani pa okrašeni z rdečimi izrastki. Na zgornji strani tvorijo miniaturno rozeto, ki izgleda kot ovratnik ali manšeta. Zato je nenavadno ime.

Begonia za odrasle lahko cvetijo do 5-krat v sezoni. To omogoča ustvarjanje elegantne oblike v prostoru. Rastlina se razmnožuje s pomočjo potaknjencev in z razdelitvijo grmovja.

Related  Skrb za rožo puščave z adeniumom doma

Kovinska barva

Begonia z opraševanjem srebrne barveNa vsakem listu betonije je opaziti opraševanje kovinske barve. Zaradi tega je obrat dobil ime. Odlično se počuti pri vsaki temperaturi. Raste do 90 cm v višino.

Kovinska begonija potrebuje zmerno napajanje. V tem primeru mora biti prostor vlažno. Tla so kisla. Razmnoževanje poteka s pomočjo listov, ki so predhodno inkubirani v vodi ali pesku. Zaprta begonija se ne sme pršiti, samo nalijte vodo v skledo pod loncem.

Da bi rastlina imela lepo obliko in enakomerno rast, je priporočljivo, da ga redno vrtimo okrog svoje osi. Ti preprosti gibi ustvarjajo resnične mojstrovine.

Originalna dekoracija – tiger begonia

Begonia tigerRastlina je dobila ime zaradi stilske barve listov. Včasih se imenuje Bauer. Rjava oljčna plošča je okrašena z majhnimi zelenimi pragovi na robovih. Vsak list ima srčasto obliko s koničastimi nasveti. Dolžina je približno 7 centimetrov.

Če pogledamo rastlino, se ena neprostovoljno spominja na častno žival s podobno barvo. Takšna begonija je sposobna hitrega širjenja, zaradi česar se oblikuje prvotna dekorativna varianta. Pomnoži se s ponovnimi potaknjenci.

Spomladi in poleti je treba rastlino zmerno zalivati. Še posebej udoben Bauer se razvija pod razpršeno osvetlitvijo. Temperatura ne sme pasti pod 16 stopinj.

Pri zalivanju tigra begonia je pomembno, da se izognemo pridobivanju vode na listih. V nasprotnem primeru bodo izgubili dekorativni videz.

Neustavljiva Cleopatra

izvrstna Begonia CleopatraRastlina z barvnimi potaknjenci, na katerih se nahajajo temno zeleni listi, privlači pozornost ljubiteljev cvetov. Begonia Cleopatra je kratek približno 35 centimetrov.

Ne mara ekstremov – suhi zrak in prekomerno zalivanje, kot tudi škropljenje. Razgaljena s potaknjenci stebel ali listov.

Okrasno-listopadna sorta Lucerne

dekorativni macesnov begonia iz sorte LucerneLjubitelji nasičene zelenice raje Lucerne begoni. Ima velike ovalne oblike, velikosti do 20 cm. Na robovih so prvotno rezani, kar daje rastlini nekaj čar. Temno zelena plošča lista je okrašena s srebrnimi žarki. Hrbet je rdečkast.

Ko cveti begonija, se v obliki čopiča pojavijo roza cvetovi. Nemogoče je ostati indiferenten, gledati njeno čarobno lepoto.

Video o sortah dekorativnih listnatih begonij

Ob upoštevanju le nekaj vrst čezmorske lepote lahko ugotovimo, da je njegova glavna vrlina listje. So neverjetno svetle odtenke, izvirne oblike in velikosti. V naravi ni podobnih rastlin. Poleg tega je vsak razred begonia okrašen z razkošnimi cvetovi. Neprijetna narava te rastline privlači pozornost vrtnarjev. Glavna stvar je, da bi našli svoje begonie med tisočimi sortami.

Poznavanje begonije različnih vrst na razstavi – video