trajnice marjeticMed vsemi vrstami cvetov za ureditev cvetnih postelj in cvetličnih vrtov sodobni vrtnarji pogosto izbirajo marjetice. Drobni, nežni in neverjetno lepe marjetice, sajenje in nego na prostem, ki ne zahtevajo veliko truda, popolnoma v kombinaciji z flowerbed s tulipani, narcise in vijolice in navdušil svoje bujno cvetenje od zgodnje pomladi do sredine jeseni.

rdeča marjeticaDaisies pripadajo družini rastlin Compositae. Odlikujejo jih številne dekorativne oblike in barve in so znani po njihovi visoki odpornosti proti zmrzovanju. Lahko se gojijo v cvetličnih tleh na balkonu, ki se uporabljajo za ustvarjanje alpskih toboganov in posajene na odprtem tleh.

Kako in kdaj lahko sadite marjetice?

marjetice na vrtuMnogi vrtnarji se sprašujejo, kako skrbeti, in ko lahko na odprtem tvorijo marjetice, tako da so zadovoljni z divjim cvetenjem. Odgovor na to vprašanje je v veliki meri odvisen od izbrane metode razmnoževanja rastlin.

poganjki marjetic na prostemObstaja več načinov za razmnoževanje marjetic, zlasti:

  • delitev grmovja;
  • potaknjenci;
  • rastlina iz semen.

Prva metoda razmnoževanja marjetic z razdelitvijo gošče je sprejemljiva le za odrasle rastline. Običajno je grmiček razdeljen na tretje leto razvoja trajnih marjetic. Verjamemo, da ta rastlina že zdaj raste dovolj in zahteva pomlajevanje. Razdelitev grmovnice in sajenja marjetic na odprtem tleh poteka sredi poletja, ko se cvetenje rastlin prekine. Iz ene grme lahko dobite do 10-12 novih rastlin.

Dilapidacija prideluje marjetice v maju-juniju. Da bi to naredili, so v odraslih rastlinah odrezali stranske liste in jih rastli na odprtem tleh. Korenine se praviloma pojavijo po 14 dneh, vendar mlade rastline začnejo cvetati šele po enem letu.

sproščena damaKonec junija potekajo sesanja marjetic na odprtem tleh s semeni. V dobro zasejani tleh so posejana semena, zatem pa jih posujemo z malo tal. Prvi poganjki se pojavijo po 10 dneh. Sadike se hitro razvijajo in zahtevajo izbire.

Sadne sadike na postelji so lahko že v avgustu, rastline pa cvetijo le naslednje leto.

Sajenje marjetic

marjetice na cvetlični posteljiLetošnjim letnim cvetnim delcem je treba februarja v posamičnih posodah saditi semena, spomladi pa spomladi posaditi sadike. Sajenje marjetic v tleh spomladi se opravlja skupaj z zemljo komoro v majhnih luknjah na razdalji 20 cm drug od drugega.

Seme za sajenje se lahko poberejo skozi celotno cvetočo obdobje marjetic, vendar jih je treba zbrati le iz suhega cvetenja, ki je osušeno in dobro osušeno.

zbiranje semen krompirja

Značilnosti nege

Krajinski oblikovalci zelo cenijo marjetice ne samo zaradi svoje izredne lepote, temveč tudi zaradi njihove vzdržljivosti in enostavne oskrbe. Te miniaturne cvetice štejejo za nepretrgano rastlino, zato bodo možnosti saditve in skrbi za marjetice na odprtem tleh celo plodno vrtnarjenje.

Zalivanje

svetlo cvetje marjeticDaisies zahtevajo redno obilno zalivanje. Če je namakanje tal nepravilno, še posebej v vroči sezoni, cvetje marjetic postane majhno in izgubi sijaj in žamet. Po vsakem zalivanju sprostite tla.

Dodatno gnojenje

občutljivo cvetje marjeticZa marjetice, ki so zadovoljene s svojo veličastno cvetenjem, jih je treba hraniti dvakrat v sezoni. Za gnojenje kompleksnih gnojil, primernih za cvetoče rastline.

Bolezni in zatiranje škodljivcev

marjetice na mini-grediciMarjetke so izredno redke bolezni in so izpostavljene škodljivcem. Vendar pa včasih obstajajo primeri bolezni cvetja s prahovim plesnijo ali njihova poškodba z goseničarji in pršicami.

Vzroki rastlinskih bolezni so lahko naslednji dejavniki:

  • nezadostno ali prekomerno zalivanje marjetic;
  • uvajanje pretiranih gnojil;
  • oster padec dnevnih in nočnih temperatur.

V primeru bolezni se bolezeni osebki odstranijo in zdrave rastline obravnavajo s posebnimi rešitvami.

Priprava marjetic za zimo

kompozicije z marjeticamiSajenje in skrb za marjetice na odprtem jesenju jeseni omogoča pripravo rastlin za mrzlo zimo. Konec koncev je zima resen test za vse barve. Zato je za zaščito cvetja pred zmrzaljo najpogosteje opravljamo mulčenje tal. Nujnost tega postopka se poveča, če imajo rastline izpostavljeni koreninski sistem. Običajno zavetje za zimske marjetice v odprtem prostoru poteka s pomočjo žagovine, šote ali humusa.

Debelina sloja mulčenja tal za marjetice ne sme presegati 7 cm.

Nenavadna oskrba in naraščajoče marjetice lahko postanejo edinstvena okrasitev celo najbolj izvrstne krajine. Odporen proti zmrzali in neverjetno lepi, so primerni za dekoracijo cvetličnih postelj in rezervoarjev. Spoštovanje temeljnih pravil marjetice, ki pristajajo na odprtem terenu, in skrbi za njih, tudi za neizkušene vrtnarji omogočajo, da rastejo lepe rože na cvet posteljo in uživajo svoje čudovite cvetove v vsej sezoni.

Najbolj zanimivo je za video – video