bonsai iz javoraZa poznavalce bonsajskega javorja, sakura in gorski bor so pravi simboli te starodavne umetnosti. Ampak, če je zimzeleno iglice naredi videz drevesa nespremenjene skozi vse leto, Sakura je še posebej privlačna spomladi, v času cvetenja, javorjev – svetla paleta jeseni listi na nenavadno openwork.

Vrvice so razporejene po severni polobli. V bonsaj kulturi tradicionalno prevladujejo Daljnega vzhoda, kitajskih in japonskih sort, vendar je to področje rast rastlin v priljubljenosti dovoljeno na seznam sort iz Evrope, na Kavkazu in v severnoameriški celini vključujejo.

Vrste javorja za gojenje bonsaj

javorjev listPosebej cenili so rastline z plitvim listjem in kratkimi barvami, ki vam omogočajo, da ustvarite edinstveno obliko in harmonične, naravne videz miniatur.

Med vrstami, ki so primerni za gojenje bonsajev Acer japonicum in aquifolium, monpeliysky, polja in rocka. Posebno povpraševanje je za javor javorjevega javora z nenavadno rezanimi listnimi ploščami. Listi te vrste ostanejo rdeča, kontrastna, svetlo rumena ali vijolična ne le jeseni, ampak tudi skozi celo leto. Ne zamenjujte te vrste z javorjevim javorjem, ki je tudi rdeča. Njegovi listi s petimi prsti le do jeseni postopoma spremenijo svojo obleko in videz krono kot celote. Iz ZDA in Kanadi na področju interesov Bonsaj poznavalcev zadel polje starejši, se lahko enostavno oblike, nezahtevne in ima tudi sorte s pestro ali srebrno listje.

Ni presenetljivo, da so mala drevesa z rdečo, rumeno ali kakšno drugo svetlo listje najbolj privlačna za cvetličarje. Zato so brezvestni prodajalci pogosto “igrali” na tem, tako da ponujajo modre mape semena za bonsai. Ne verjamem v prazne obljube. Če se od takih semen in poganjkov pojavijo, se bodo v najboljšem primeru izkazali za navaden javor z zelenimi listi. Čeprav je nemogoče rasti modrega javorja, je bonsaj z vijoličnimi, karminskimi, rdečimi ali oranžnimi listi resničnost.

lepi razrezani javorjev listisorte Primer, ki se uporabljajo za bonsaj rdeči javor zelo veliko, vendar zaradi nizke vsebnosti klorofila, ki podpirajo hrane drevesa, te rastline so šibkejši od svojih zelenih kolegi, in potrebujejo posebno pozornost.

Dekorativne oblike pogosteje trpijo zaradi opeklin, zmrzali in hladnega vetra, njihova svetlost pa je neposredno odvisna od izbire lokacije. V senci lahko izginejo rdeči, bordo in barvasti odtenki.

Še en vrhunec japonskega jonskega bonsaja je rastlina z močno razrezanimi listi, ki spominjajo na palmove veje. Takšne vrste so videti v kaskadnih tekočih kompozicijah, vendar niso primerne za začetnike zaradi precej motečega razpada in obolevnosti.

Related  Bonsai – drevo na pladnju: značilnosti oskrbe in rastejo doma

Ampak palčke sort javora v bonsajih so nezahtevne in kot da sami pomagajo osebi s svojo obliko. Ne želi, da odraste, ampak oblikuje gosto krono, prekrito s plitvim listjem, ki ohranja listje.

Pogoji za rast bonsaja iz javorja

bonsai javorJermeni v srednjem pasu Rusije niso slabi, toda v obliki bonsajov to drevo trpi več od zunanjih vplivov in potrebuje skrbno izbiro kraja bivanja.

Najbolj pogosta bonsai japlja so palm-lobed in fan-shaped lahko boli in imajo težave pri rasti:

  • pod neposrednim sončnim žarkom, zlasti v južnih regijah;
  • v vetru ali prepihu;
  • v debeli senci.

Če pa gre za vprašanje izbire med svetlobo in senco, je bolje postaviti lonec na soncu, ki v osrednjem delu države ne bo povzročil resne škode. Na soncu drevo oblikuje manjše liste, ki vam omogočajo, da opustite odstranitev ledvic in ne oslabite rastline. Poleg tega so barve listov na soncu svetlejše in privlačnejše.

bonsai javor na terasiČe v poletnih mesecih, kot je na sliki, javor Bonsaj, dana na prostem, je treba zaščititi pred vetrom, drugače rastlina s koreninskim sistemom obrezana grozi izguba ravnotežja in padec, in plitvo posodo.

Maples, tako v naravi kot doma pri nizkih temperaturah, ne prenašajo prekomerne vlažnosti in nezadostnega vnosa svežega zraka. V takih razmerah bonsai vplivajo škodljive glive, ki povzročajo plesni in antracnozo.

Zalivanje je nepogrešljiv in zelo pomemben del skrbi za bonsajev javor. Poleti se intenzivnost in pogostost poveča, če je to potrebno, natančno škropljenje. V zimskem času, ko listi padajo, in obrat pade v mirovanje, se potreba po vlagi močno zmanjša.

bonsai javor v sobiSpomladi javoru napolnimo, zato je pomembno, da javor vsebuje železo v mešanici. To se upošteva pri sestavljanju substrata. Tla za bonsai javor morajo biti hranljiva, prezasnjena, z nevtralno ali rahlo kislo reakcijo. Poleg tradicionalnih sestavin se v tla dodaja gline substrat za bonsaj, ki omogoča pritrjevanje koreninskega sistema in strukturiranega zemljinega mešanice.

Related  Seznanimo se z različnimi vrstami Echeveria iz fotografije in kratek opis

bonsai javor sestavaPresajanje in zamenjava posode, kadar je rast javorja od javorja enako kot obrezovanje korenin, ki se izvaja s periodičnostjo 2-3 let. Vzporedno s tvorjenimi, mrtvimi ali poškodovanimi koreninami se odstrani grudast prsti.

Reprodukcija javorja za bonsai

javor saphenous

Vse vrste te rastline se lahko enostavno razmnožujejo s potaknjenimi in ukoreninjenimi plastmi. Za gojenje javorja bonsajev so primerna tudi semena, ki jih je treba pred setvijo stratificirati.

V ta namen se semenski material spusti v mokro sphagnum, pesek ali šoto, po katerem se posoda s semeni pošlje v hladilnik. Za pripravo semen žlezastih javorjev, na primer, traja 3-4 mesece, da ostanejo v rastlinskem predelu. Polje tega, ko se segreje lupina, se mora nujno odpreti, svetloba pa se pojavi v mirnih poganjkih.

Pršena semena javorja za bonsaj se prenesejo v mešanico pesek-šote ali posajene v dobro navlaženih šotnih tabletah. V pogojih toplogrednih plinov v svetlobi, vendar ne pod neposrednimi žarki sonca, rastlina mesec dni kasneje daje par pravih listov.

mlad bonsai javorKo njihova številka doseže 4-5, je čas, da mlade kaplje prevedemo v svoje lonce in začnemo tvoriti bonsaj.

Metode oblikovanja krone bonsaj iz javorja

tvorijo bonsai javorKako rastejo bonsaj iz javorja brez obrezovanja in krone prischipki? To je nemogoče. Te tehnike, skupaj z oblikovanjem stebel z žico, so sestavni del starodavne umetnosti.

Obrezovanje se opravi, ko se na streljanju odpre do pet parov listov v puščavi. Ponavadi skrajša z 2-4 listi, z ločenimi krpanjem velikih listov, ki puščajo svoje potaknjence.

Sčasoma se bo stebel zbledel in padel, preveliki listi pa bodo nadomestili majhni, bolj primerni bonsaji. Sredi poletja so zdravo drevo z zelenim listjem podvržene osoljevanju ali iztrebljanju rastnih popkov, kar bo povzročilo:

  • do zamude pri rasti;
  • postopno oblikovanje krajših poganjkov;
  • do povečanja gostote krošnje.

Related  Zdravljenje darilo narave: labaznik, njegove zdravilne lastnosti in kontraindikacije

Na rdečih javorjih za bonsaj se ta operacija ne izvaja, ker lahko oslabi že občutljivo rastlino.

umetno staranje bonsajev javorVsi postopki, povezani z obrezovanjem, je bolje držati ne spomladi, ko je sapni tok aktiven, ampak poleti ali jeseni. Enako velja za umetno staranje bonsajskih jabolk. V drugi polovici ali na koncu vegetacije so ranjene rane bolje ranjene in drevo je bolje obnovljeno.

Bonsai iz japonskega javorjevega palmovega lista – video