Aspidistra v javni sobiZa skoraj stoletje zelenimi klobuki se Nasadov mogoče videti ne le v domovini obrata, v vzhodni in jugovzhodni Aziji, pa tudi v domovih in javnih zgradb po vsem svetu. Rastlina je znana po svoji nežni temperamenti, enostavni prilagodljivosti in vitalnosti. Dobro se počuti v senci, v hladnem in vetru. Tudi pozabljiv lastnik, pozabite na vodo, ali pa, nasprotno, redno poplav obrat, aspidistra prenašati vse stiske in bo še naprej rasla, kot da se ni nič zgodilo.

Pravijo, da aspidistra sodi v rastline v zaprtih prostorih – dolgoživost, ki lahko več desetletij narašča.

V tem primeru vsi ljubimci in poznavalci keramike ne vedo, kako cvet izgleda kot aspidistra. Kljub temu pa je najbližji sorodnik majske đurđevine v dolini, cvetovi vsako leto, in corollas, ki tvorijo rastlino, veliko večji od barv ruske gozdne kulture. Zakaj pridelovalci cvetja ne vidijo rož ali doma, aspidist zaradi kakšnega razloga zavrača cvetenje?

Značilnosti cvetoče aspidistre

Edinstven cvetoč aspidistraPosebnost rastlin aspidistra je v tem, da je za razliko od mnogih drugih sobne rastline praktično ni steblo, in usnjatimi jajčasta ali listi suličaste in poganjki oblikovanje traja od razvejane korenike, ki teče neposredno pod površjem zemlje, ali pa celo deluje na njem.

Rože, kot so listi, se tvorijo na korenu. Poleg tega, če dovolj dolgo lilija cvet konico, in cvetje oblika visok preko listje socvetje, krizantem pecelj v dolžino in sicer ne presega centimeter. Krone so enojne in z masivnimi cvetočimi brstičami se oblikujejo vzdolž korenika na medsebojni razdalji.

Edinstvenost cvetoče aspidistre ni samo pri oblikovanju cvetja, ampak tudi na način, kako izgleda. V mnogih pogledih rastlinsko cvetje so originalni nosilci v družini Asparagus.

Ta znesek kožica, ki v odvisnosti od vrste se lahko razlikujejo od dva do dvanajst ter velikost in obliko paviljona. In to je oblika krizantem cvet se uporablja za identifikacijo na novo odkrite rastline, ki pripadajo eni ali drugi obliki, kar je izjemno pomembno zaradi obilice endemična med aspidistra z zelo majhnem območju habitata.

Cvetovi aspidistra pobarvani v temno vijolični, rjavi, vijolični ali drugi toniFlowers aspidistra pogosto naslikana v temno vijolično, rjavo, vijolično ali druge mračne tone. V tem primeru lahko obliko kroglice podobno kot đurđevak klasičnega zvonca, v obliki skodelice ali skoraj okrogle.

Cvet velike razlike AspidistraŠtevilka priključena na dnu cvetnih listov, ki so cvetni v območju od 6 do 14, in njihova oblika se lahko zaokrožijo opozoril ali podolgovate hipertrofirane kot cvet krizantem grandifolia. Kot vidite na fotografiji, je ta cvet zelo podoben pajki.

Rože zpidbayi aspidistraVijolična s šestimi gracilno ukrivljenimi cvetnimi listi cvetov zongbayi aspidistra so pogosto zelo zaužitna in krvavi koroni zamenjajo novo odpiranje brsti.

Cveti aspidistra fungilliformisNotranji del cvetja ali perigona, od vrst do vrst, se prav tako dramatično spreminja. Večina vrst te rastline tvori biseksualne cvetove, v katerih se oblikuje cvetni prah in oploditev poteka takoj. Vendar pa nedavne študije kažejo, da se v nekaterih primerih cvetenje aspidistre pojavi z oblikovanjem moških in ženskih cvetov. Primer je aspidistra fungilliformis iz Vietnama.

Skrivnosti rože aspidistra

Aspidistra rože ne tvorijo nektarjaDanes, ko se zdi, da skoraj ne obstajajo uganke narave, rastline iz azijskih gozdov neutrudno predstavljajo botanike s presenečenji in postavljajo vprašanja. Do sedaj je bil mehanizem opraševanja aspidistre malo raziskan. Pogosto lahko slišiš, da je cvetni prah, ki ga nosijo žuželke, vendar znanstveniki verjamejo, da je to samo pravljica.

Kljub temu je botanist Frederico Delpino celo v stoletju pred zadnjim odkril dejstvo navzkrižnega opraševanja rastlin in narave. Toda kdo lahko pomaga rastlini s cvetjem, ki je komaj vidno nad gozdnim podom ali celo skrito v njej? Obenem je posebnost cvetenja aspidistra, da rastline praktično ne tvorijo nektarja, dišava se širi le v več vrstah, na primer aspidistra campanulata in patentiloba.

V zadnjih letih so bile številne študije in ugotovitve namenjene temu vprašanju. Kot rezultat, je mednarodna skupina raziskovalcev je uspelo dokazati, da se nahaja v pritličju, kot je na fotografiji, cvetje, nageljni, Vietnam oprašujejo glivičnih mušice in nekaterih vrst muh, vključno mušic.

Toda kako je stanje v drugih regijah še vedno neznano, kar je posledica nizke razpoložljivosti krajev kulture in slabe vidljivosti rože sami aspidistra. Toda opraševalci cvetja Aspidistra xuansonensis živijo in se razvijajo v notranjosti kroglice.

Aspidistra cvet v oddelkuTo so ličinke drobne muhe, za katero je cvetni prah hrana. Ko odrasli žuželk tvori ličinko, muha izvira iz votline v notranjosti rožice aspidistre, kot je na fotografiji, in vzame pelodno zrno.

Ko pride do opraševanja, nastane gosta plod, ki vsebuje od enega do več velikih semen, na mestu cvetja.

Gosto sadje aspidistra, ki vsebuje od enega do več velikih semenObstaja še en razlog za dolgo nerešeno uganko. Cvetenje aspidistre pada na začetku deževne sezone v Aziji. Ta funkcija ovira znanstvenike, vendar pa bo ljubiteljem rastlin v zaprtih prostorih okrepila procese nastajanja plodov in občudovala redek cvet aspidistre doma.

Da ne bi zamudili videz popkov, je potrebno odstraniti vse padle ali suhe dele rastline iz tal.

Ne bo odveč, če bi odstranili malo zemlje nad korito, če je preveč pokopan. Pogosto cvetni pridelovalci pogrešajo cvetočo aspidistro. Ker popki enostavno ne morejo prodreti v stisnjeno zemljo, ali pa dolžina potaknjencev ni dovolj za premagovanje podlage.

Spodbujanje oblikovanja cvetnih brstov lahko, rahlo zmanjša intenzivnost namakanja in nato vrne prejšnji urnik. V tem primeru mora biti aspidistra odrasla in dobro oblikovana. Če je rastlina oslabljena, ni verjetno čakati na cvetje.

Blooming Aspidistra – video