naraščajoči nefrolepis domaSvet praproti je nenavadno obsežen, številne sorte pa se uspešno gojijo kot posevki v zaprtih prostorih. Med najbolj trajnimi in hvaležnimi ljudmi so nefrolepovi, katerih negovanje in rejo sta na rami, tudi za začetnika v cvetličarstvu.

V rodu nephrolepas, ki združuje približno 40 neodvisnih vrst, obstajata tako kopenski praproti kot pravi epifiti. Večina rastlin izvira iz subtropskih in tropskih predelov zahodne in vzhodne hemisfere. Ustvarjanje pogojev za to cvet v stanovanju, morate upoštevati svoje naravne nastavitve in navade.

Osvetlitev za nephrolepis

osvetljenost nephrolepisPašniki so avtohtoni prebivalci gozda, ki jih varujejo pred soncem. Pri skrbi za nephrolepis doma so rastline zaščitene pred neposrednim sončnim žarkom, na primer na vzhodnih ali zahodnih oknih. V topli sezoni se cvet ne bo počutila neprijetno tudi na severni strani. Le pozimi lahko rastlina potrebuje majhno osvetlitev.

Toda na južni strani je razsvetljava za nephrolepis očitno neprimerna. Njegov presežek vodi v porumenelost in sušenje listov, praproti izgledajo zatirani, razpoložljivi Vayi upočasni rast, pojavijo se zelo redki novi.

Če v južnem oknu ni druge možnosti, je lonec z nephrolepisom najbolje nameščen globoko v prostor ali pa postavite senčilni zaslon med praproti in steklom.

Temperatura in vlažnost za nefrolepis

temperature in vlažnosti za nefrolepisNephrolepis ne prenaša suhega zraka in daljšega bivanja v hladnem pri temperaturah pod + 12 ° C. Večina rastlin v vlažnih subtropskih gozdovih in tropih ni mogla udobno potrojiti v mestnem stanovanju. Vendar je ta rod praproti zelo močan. Če se umetna vlaga ohranja umetno, je temperatura za nephrolepis lahko + 16-25 ° C. V bolj vročem zraku, rastlina izgleda depresivno, vendar oživi, ​​če redno posuje ali škropljuje krono.

V zimskem času, ko se rastna aktivnost zmanjša, se temperatura spusti, lonec pa je treba odstraniti iz radiatorjev in drugih virov toplote. Velik sovražnik praproti je osnutek. Za skrb za nefroepzo ni bilo zaman, ne postavljajte naprave pod odprtim prehodom ali balkonskimi vrati.

Tako kot poleti, v zimskem času za praproti redno poskrbi toplo prho z mehko vodo. Pred “vodnimi postopki” je tla prekrita s filmom ali drugim vodotesnim materialom.

Zalivanje nephrolepis

mladi nephrolepisPri rasti doma nephrolepis je cvetlična oskrba nemogoča brez pravilno organiziranega namakanja. Po eni strani je praprot kultura, ki zahteva nenehno vlaženje tal. Toda na drugi strani je prekomerna vlaga pravi način za razvoj gnilobe, širjenje škodljivcev, izgubo dekorativnosti in uničenje rastline.

Koreninski sistem večine vrst te pšenice ne penetrira globoko v tla, temveč tvori gosto sesutje pod površino tal. Da bi preprečili nevarno izsušitev kulture in preprečili padanje tal zaradi stoječe vlage, je bolje uporabiti zalivanje nephrolepisa s palete. Prihranite vodo v tleh, boste mulčili površino s suhim sphagnumom ali majhno ekspandirano glino. Dobra pomoč pri preprečevanju izsuševanja tal in celotnega cvetja z uporabo gospodinjskih vlažilnikov zraka.

Če skrbite za nephrolepis, polivanje ali škropljenje, morate vzeti mehko, trajno ali filtrirano vodo. Njena temperatura mora biti nekoliko nad sobno temperaturo.

Pozimi je še posebej pomembno, da se ne dopusti kopičenje vlage v loncu in pod njim. Če je zemlja pod nefroepizo še vedno kisla, je bolje izvedeti nenačrtovano presaditev in nadomestiti pokvarjeno prst.

Tla za nephrolepis in krmljenje krmnih mehurjev

udobne razmere za nefrolepisV normalnih pogojih se transplantacija izvaja spomladi in se z razdeljevanjem korenin pogosto kombinira z rejo pšenice. Da bi se osebek prenesel v nov posod, da bi se hitro prilagajal in se šel v rast, se pripravijo za praproti ali sami pripravijo mešanico.

Rastlina se počuti udobno v šibko kislem ali nevtralnem substratu, ki odlično prehaja vodo, zrak in ne posega v razvoj korenskega sistema. Če se tla, ko skrbijo za nefrolepazo in jo rastejo doma, naredi sam, v njej se doda v enakih delih:

  • rodovitno vrtno zemljišče;
  • šota mahovina;
  • dobro opran rečni pesek;
  • tla iz iglavcev.

Uporabno komponento lahko sesekljamo s spagnumom in sesekljanim ogljem. Ti dodatki ne strukturirajo le substrata, ampak tudi varujejo rastlino pred bakterijsko floro in razpadajo.

Če kislost tal za nephrolepis presega pH 5,0-6,0, je treba uvesti dolomitno moko.

Od pomladi do jeseni se pepel hranijo dvakrat na mesec z uporabo kompleksnih gnojil za okrasne in listopadne pridelke. Pozimi se pogostost hranjenja zmanjša na enkrat na mesec.

Težava pri negi nefroleze

težave pri skrbi za nefrolepazoGlavni simptom, signalizacijski problemi – porumenelost, sušenje in izguba kompleksnega pinjatega podolgovatega wai. Za to je lahko veliko razlogov. Katere so glavne težave pri negi nefrolife, ki čaka cvetličar?

Najpogosteje ljubitelj rastlin v zaprtih prostorih se ukvarja z naravnim procesom obnove zelenega dela rastline. Namesto zastarelih vyayama se pojavijo mladi. Obenem krona ni golo, izgleda elastična, živahna in zdrava. V tem primeru je suho vayi skrbno odstranjeno in očiščeno pod cvetom.

Druga stvar je izguba dekorativnosti zaradi motenj oskrbe zaradi nefrolitiaze. Do izgube listov vodi:

  • sistematično sušenje zemeljske komi;
  • prekomerno zalivanje, kar je povzročilo nastanek gnilobe korenin;
  • nepravilno izbrani kraj za cvet, na kateri rastlina trpi zaradi presežne svetlobe ali osnutka.

Počasna rast je običajno povezana z nizkimi temperaturami, pomanjkanjem prehrane ali brez meta v loncu. Zadnja dva primera težav pri skrbi za nefroepizo se rešita s presaditvijo ali prilagajanjem režima krmljenja.

izbira zemlje za nefrolepisPogosta napaka cvetličarja je zavrnitev sterilizacije ali dezinfekcije tal pred sajenjem hlevske rastline. Na gostih usnjastih praproti pšenice se lahko usedejo le pršice, ki so nadležne s preveč suhim zrakom ali prinašajo z vrta korenja. Toda število škodljivcev v tleh je veliko večje. Nephrolepisu ogrožajo gnusne bakterije in patogene glive, mealybugs, thrips. Kompleksno zdravljenje z insekticidi in fungicidi bo pomagalo pri soočanju z njimi. Če v tleh obstaja ogorčica, potem cvet neizogibno propade.

Pogled na skrb za nefrol doma