Fern v notranjosti prostoraPašniki pripadajo najstarejšim predstavnikom rastlinskega sveta, preživeli so dinozavri, priča evoluciji človeka in danes uspešno rastejo ne samo v naravi, temveč tudi v prostoru. Pozornost na rastlino iz smeri cvetnih pridelovalcev je razložena z lepoto figurativno robustnih listov in z dejstvom, da je skrb za notranji prašek doma precej preprost.

Danes je na celem planetu približno 10 tisoč vrst praproti, toda v zbirkah ljubiteljev notranjih rastlin je seveda manj sort. Na oknih so najbolj nezahtevne in dekorativne rastline. Med njimi so davaliya, asplenium, pteris, nephrolepis in druge vrste iz različnih delov sveta.

Struktura praproti

Zaščitno mesto med mahovi, algami in gimnazijami je ohranilo značilnosti najstarejših predstavnikov flore in hkrati uspešno prilagajalo življenje v razmerah, ki so se spremenile v milijonih letih.

Pojavi se novi list pšeniceTa značilnost postane očitna pri upoštevanju strukture praproti. Listi, ali bolj pravilno, vayi sestavljajo nadzemni del rastlin in praviloma izstopajo kot figured, pinjat ali večkrat razrezane oblike. Mlade, še ne odprejo listne liste praproti, so tesno navite v spiralo.

Ko se obnavljajo, se počutijo, postanejo temnejše in gostejše. Pod plastjo prsti so korenike praproti.

Kako skrbeti za papriko doma?

Ko skrbijo za praprotnatih domovih doma, poskušajo ustvariti mikroklimo, ki spominja na naravno. To v celoti velja za:

 • temperatura zraka v različnih obdobjih leta;
 • vlažnost okolja;
 • razsvetljava;
 • pogostost in obseg namakanja;
 • dopolnilno hranjenje;
 • presaditev.

Fern transplantacijaVečina zaprtih krzna v zaprtih prostorih, kot je na sliki, so iz tropskih ali subtropskih predelov planeta. Vendar pa so avtohtoni prebivalci območij z zmernim podnebjem. Da bi se prilagodili potrebam rastlin, so vse praprot zaščitene pred prepihom in nenadnimi temperaturnimi spremembami ter zaščitene pred soncem.

Odvisno od vrste, ki jo gojijo, poskušajo vzdrževati sprejemljivo temperaturo. Poleti lahko rastline prenesejo ogrevanje na 28-30 ° C, vendar z drugimi pogoji oskrbe in večjo pozornost od lastnika.

Fern na balkonuKako skrbeti za praprot, če je ta največji presežen? Rastlina ne bo potrebovala le običajne zaščite pred neposrednim sončnim žarkom, temveč tudi pogosto namakanje v posebej vročih dneh. To bo pomagalo zapolniti celotno prostornino lonca z mokrim sphagnumom ali postaviti cvet v vlažni florarij. Koristna rešitev bo ponovna naselitev praprode za celotno toplo obdobje pod odprtim nebom.

Toda z jesenskim nastopom, tudi pred prvo zmrzaljo, bo cvetličar po zeleni hiši najel hladen kraj pod streho. Del vrste je vsebovan z vsebnostjo pri običajni sobni temperaturi najmanj 17 ° C. Vendar pa obstajajo tisti, ki so bolj udobno ostanejo pri 14-16 ° C. Najmanjša dovoljena temperatura vsebine je +10 ° C, če je zrak hladnejši, grozi, da prekuhamo korenike, kar je še posebej nevarno v mokri tleh.

Doma se oskrba z notranjim praprotom zelo poenostavi, če je lonec postavljen na vzhodno ali zahodno okno. Tu rastline ne ogrožajo sončne opekline, prihajajoča osvetlitev pa zadostuje za aktivno rast in vzdrževanje dekorativnosti.

Ne pozabite, da vsi člani družine negativno reagirajo na onesnaženje zraka, dim, izpuh avtomobila. Zato ni najboljše mesto za cvet je kadilska soba ali balkon s pogledom na prometno ulico s težkim prometom.

Sestava sestavka iz praprotiPogostost in intenzivnost namakanja sta odvisna od sezone. Ko prostorsko praprot, kot je na sliki, aktivno raste, je pogosteje zalivanje, nižja rast stopnja signalizira, da je treba manj pogosto navlažiti tla.

Za praproti je čezmerno in skromno namakanje škodljivo. Prvi primer grozi z zbijanjem in sevanjem tal, zmanjšanjem intenzivnosti dihanja in prehranjevanjem rastline. Čeprav korenine ne izginejo, cvet hitro preide v zatirane oslabljeno stanje.

Dobro ohranjeno praproti v lončkihSuha substrata vodi k smrti listov. Ne pričakujte, da bo po ponovnem zagonu oživilo turgor in svetle barve vayi. Tudi ob ponovni vzpostavitvi ustrezne oskrbe umirajo, kar negativno vpliva na videz cvetlice.

Kako doma skrbeti za papriko, ki je izgubil celoten nadzemni del? Rastlino, ki jo je prizadela suša, se lahko reanimira, saj se zaveda trpljenja razvojnega cikla paprike. Rastlina je odstranjena in je že mrtva, in še vedno ostane zelena vayi, po kateri se lonec prenese v dobro osvetljeno okensko polico. Z rednim, vendar ne preveč obilno zalivanjem, se lahko prah hitro opomore. Znak prebujenja bo tesen zeleni spirale nove listine, ki se je pojavila nad podlago.

Učinkovito pomagajo pri podpori rastlin zapletenih top dressing z vključitvijo organskih in mineralov. Redno se odvijajo od sredine spomladi do jeseni.

Presaditev sobarne praprot

Epifitne lisiceNajboljši čas za presajanje pšenice je pomlad. Postopek ima lahko lastnosti, odvisno od vrste hišne naprave.

Ker med praproti ni le kopenskih rastlin, ampak epifiti, priprava na to fazo skrbi za sobno papriko doma bo treba storiti vnaprej. Za to izberejo:

 • Primeren lonec, košaro ali kos lesa za epifitske vrste;
 • zadovoljevanje potreb kulture ohlapno, nujno lahka podlaga.

Prenos epifitovČeprav prodajalne ponujajo pripravljene mešanice, je za večino rastlin, ki jih gojijo doma, bolje, če se pozanimate še z zahtevami vašega ljubljenčka. Na primer, za epifite je priporočljivo, da v tla dodamo velike drobce padlega lesa, parjenega lubja, mahovine in tropskih rastlin zahtevajo vključitev več hranil v tleh.

Reprodukcija praproti

Vsi so dobro seznanjeni z ljudskimi zgodbami bogate praproti in s srečno cvetjo praproti. Poiščite neverjeten čudež le v enem, najkrajšem noči v letu, ko pšenica cveti. In čeprav so junaki pravljic uspeli priti čarobno rožo, pravzaprav ponoviti svoj podvig ni nikomur namenjen!

Spore na krmnem listuZaradi svoje strukture praproti ne cvetijo. Ampak kako se razmnožuje pepel? Dejstvo je, da so praprotniki ohranili enega najstarejših načinov pridobivanja potomstva s pomočjo spora.

Doma se zelo redko uporablja zaradi težke in dolgotrajne čakalne dobe, ko bodo drobne bakterije rastlin prebodile in odraščale. Vendar razmnoževanje s sporami ni mogoče nadomestiti, če gre za rast redkih vrst.

Reprodukcija praproti s sporiReprodukcija praproti s sporami se začne s tvorbo sporanije, ki vsebuje haploidne spore, na vajah. Zorenje, razpršijo na bližnjih predelih tal, ki jih prenašajo veter in živali ter se vračajo v ugodno okolje. Po oploditvi se začne življenje nove paprike, toda pred oblikovanjem neodvisne hranilne naprave, odvisno od vrste, lahko traja več let.

V sobnih razmerah so odrasli razdeljeni. Najbolje je, da vzemite precej neprijeten postopek za rastlino, ki jo združite s presajanjem v sveže tla.

Pesto je razdeljeno na ločene rozete, tako da ima vsak:

 • več listov;
 • lastno točko rasti;
 • dovolj za rast mesta korenike.

Reprodukcija pšenice z delitvijo rastline za odrasleObstaja veliko načinov pomnoževanja praproti. Posamezne sorte lahko enostavno pomnožimo z razdeljevanjem podzemnih poganjkov. Drugi povzročajo nenavadne brke. In tretji praprot, da bi pospešili širjenje in zagotovili njihovo potomstvo boljše možnosti za preživetje, so postali viviparousni. Sestavljajo hčerinske vtičnice neposredno na vajah. Ko so zarodki dovolj stari, da vodijo svoje življenje, se razpadajo in ukoreninijo.

Finost oskrbe pepelov doma – video