Yucca v notranjostiNa južnih območjih lahko yucca, domači prebivalec Srednje Amerike, raste na prostem, toda v osrednjem pasu nima vročine, zato ga je mogoče najti samo pri oblikovanju notranjosti. Skrb za yucca doma bi morala temeljiti na navadah in željah rastlin, posajenih doma.

V naravi je yucca – v celoti ali delno listnato, velik grmičevja. Če je rastlina listje z nižjim posuši in odpade je juke je zelo podoben palmo z golo lesnega stebla in šop trd listov na vrhu. Vendar je napačna ta agave kulture, da spada v družino.

Yucca je gosta, štrli v različnih smereh ali rahlo poševnati listi, ki jih je pokazal lanceolat. Robovi listnih plošč so pokriti z dolgimi trdimi dlačicami. V naravi, lahko dolžina lista je do meter, iz listov sobnih sort skromnih in pogosto ne raste več kot 50 cm. Ampak pri sobni Yucca, kot je na fotografiji, se listi ne samo zeleno, ampak barvita, okrašena s svetlo rumenimi ali belimi črtami.

Yucca v krajinskem oblikovanjuS tako hudo videz, značilno za rastline puščave in polprikolic puščave, Yucca cveti čudovito, metanje močnih navpičnih cvet stebla, ki so zajeti z maso popkov. Rože spominjajo na bele, rumenkaste ali rožnate zvonce.

Cvetoč YuccaV hišo s precej majhno rastlino se yucca pretvori v velik grm ali drevo, ki zahteva nekaj posebnega zdravljenja in nege v nekaj letih.

Kako skrbeti za yucco, da bo kompaktna, majhna, sprejemljiva za dimenzije prostora? Kaj je treba narediti, da bi rastlina počutila kot doma?

Značilnosti yucca nege doma

Kot hrastovišče so sorte, ki se gojijo v naravi, navajene na sušno podnebje in obilico sonca. Takšni osebki prenašajo nihanja temperature, se ne bojijo suhih stanovanjskih zraka, so nezahtevni za sestavo zemlje.

Yucca v vrtcuIn še tako močna rastlina ima šibke točke. Za yucco je glavna nevarnost pretirano zalivanje, še posebej v kombinaciji s hladnim zrakom v prostoru.

Če dvomite, ali morate voditi yucco, bi pridelovalec cvetov odložil postopek za dan ali dva. Rastlina brez kakršnih koli težav bo utrpela kratkoročno žejo, vendar takoj obvesti o prekomerni vlagi.

Pogostost namakanja in prostornina namakalne vode je odvisna od:

  • od sezone;
  • od temperature in vlažnosti zraka v sobi ali na vrtu, kjer se obrata izvaja v poletnih mesecih;
  • od velikosti rože sobe yucca, kot je na sliki;
  • od volumna lonca in od sposobnosti tal, da izhlapi vodo.

Related  Najboljši recepti za maske za lase z gorčico

Od pomladi do jeseni se zemlja navlaži pogosto in obilno, saj se substrat posuši do globine 2-5 cm. Potem se zalivanje postane manj pogosto in bolj redko. Bolj hladno v sobi, manj vode, ki jo porabi rastlina. Zato skrb za yucco v domu nenehno prilagajamo. Namakana vlaga ne sme prodreti v vtičnico. Bolje je, da ne pijete vode med lonci, ki rastejo v enem loncu. V obeh primerih obstaja nevarnost razpada, ki grozi, da izgubi cvet.

Namakanje je kombinirano z zgornjim prelivom, ki se izvaja od spomladi do jeseni. Še posebej pomembno je, da rastlina podpira rastline v času cvetenja.

Notranja dekoracija yuccaZa Yucca se ne bojijo suhega zraka, ampak za ohranjanje čistosti listov in izboljšati njihovo dihanje v vročem krono lahko čistite z vlažno, dobro ožeto krpo. Da bi se izognili opeklinam, po takem postopku juka ne bi smeli vzeti na soncu. Pravilno, da imajo “pranje” rože v večernih urah, kot noč krona je dobro posuši.

Yucca ljubi svetlobo, toplino, vendar ne more prenašati hladnega vetra in prepiha. Za olajšanje oskrbe cvetja doma, yucca najde mesto na južnem oknu.

Yucca v rekreacijskem krajuVeliki primerki so postavljeni blizu okna. Ta penumbra je prav tako priljubljena pri rastlinah. Glavna stvar je, da neposredna sončna svetloba zadene krono vsaj tri ure na dan in da rastlina ne trpi zaradi prekomerne vlažnosti. Poleti se lonec vzame na balkon ali verando. Če je leto toplo in se lastnik cvetov ne boji svojega širjenja, se yucca lahko posadi v tla.

Za svežo yucco, na svežem zraku, kot je na sliki, bo temperatura približno 18-25 ° C. Toda z znižanjem nočnih temperatur do 12-16 ° C, je treba lonec vrniti v hišo. Najmanjša dovoljena temperatura za to kulturo je + 8 ° C.

Related  Koristni nasveti za skrb za praproti – lasje Venus

Kako presaditi yucca doma?

Transplantacija za yucca, tako kot za druge rastline v zaprtih prostorih, je resen stres. Zato je treba tak postopek izvajati v dveh primerih:

  • Ko je koreninski sistem toliko zrasel, da je vzel celoten lonec, ne da bi zapustil prostor pod zemljo;
  • ko rastlina potrebuje nujno pomoč zaradi gnilobe korenin ali drugih napak pri skrbi za yucca doma.

Presaditev rastline za odrasleV prvem primeru se majhne rastline prenesejo v lonec nekoliko večjega premera, v katerem se drenaža predhodno vlije. Prazna območja se napolnijo s svežim substratom, hkrati pa obnavljajo zgornjo plast stare stene.

Yucca na javnem mestuAmpak, kako narediti sobo yucca, na fotografiji, in skrbeti za to, če obrat tako potrebuje veliko prostora, in lastnik ne želi dovoliti nadaljnje rasti?

Če želite omejiti rast, se lonec ne spremeni. In pred presaditvijo yucca doma, se koreninski sistem rastline s čistim ostrim nožem zmanjša za približno četrtino. Rezine obdelamo z zemeljskim ogljem. V loncu je pokrita nova drenaža in tla. In nato rastlino. Potrebno je čisto svež substrat. Letno zalivanje novih tal je omejeno v razmerah, ko je rastlina že prevelika za presaditev.

Po presaditvi yukca sploh ni napolnjena dva dni, nato pa je zemlja zelo previdno in zmerno navlažena, čaka, da se površina posuši.

Yucca dobro raste v končnem kupljenem substratu, vendar lahko tla naredite z lastno roko, mešanico peska in listov v enakih razmerjih. Da bi zagotovili hrano, se jim doda polovica količine humusa.

Reprodukcija yucca doma

Yucca izgubi dekorativnost in potrebuje obrezovanjeKo steblo raste, je yucca vrstica golo in izgleda kot sobna palma. Višje drevo postane, hitreje izgubi okrašenost. Še bolj problematično ga hranite in skrbite. Kako vrniti rastlino sprejemljive velikosti in nekdanje pritožbe?

Related  Opis fotografije vrst in sort abutilona

Izkazalo se je, da če yucca odreza vrh s snopom listov in fragmentov debla najmanj 10 cm, potem lahko pomladite staro rastlino in dobite novo. V tem primeru skrb za južno palmo, na fotografiji, ni težko.

Operacija se izvaja spomladi, ko se začne obdobje rasti. Predplod dobro vodo. Nekaj ​​dni na yucci z ostrim nožem je odrezalo vrh. Preostali košček se lahko razreže, tako da ostane želena višina. Ko se rahlo posuši, se oskrbi z vrtno omako.

Na levi prsi potopite sePot se prenese iz sence, kjer bi rastlina porabila približno dva meseca. V tem primeru yucca ne potrebuje zalivanja. Brez krone, rastlina ne more ujeti vode, ki postane vir vir bolezni in gnilobe.

Mlada rastlina iz apical cutV toploti yuccine stebla bodo kmalu vidni brsti, ki so prej zaspali. Ko se od njih razvijejo nove rozete listov, se rastlina prenese v svetlobo in se običajna skrb za yucco začne doma.

Zgornji vrh se ne odteče, saj je odličen sadilni material za hitro reprodukcijo yucca doma. Spodnji listi z vrha nežno odtrgajte in nato spustite kapljico v vlažni pesek, pokrijte s paketom ali filmom in vročino. Za koreninjenje traja največ en mesec, nato pa se vrha s svojimi koreninami prenese v lonec, kjer se yucca še naprej razvija.

Prenos Yukk po nakupu – video