narcise ne cvetijoPridelovalci cvetja pogosto soočajo s problemom, ko rastejo narcise. Zdi se, da je oskrba in zalivanje dobro, vendar rastlina iz kakršnega koli razloga ne proizvaja barve. Torej, zakaj narcidi ne cvetijo in kaj je mogoče narediti, da bi rastlina razbarvala?

Glavni razlogi, zakaj ne cvetijo narcis

cvetovi narcisaDa bi dosegli uspešne cvetoče narcise v svojih gredicah, morate opraviti temeljito analizo in ugotoviti razlog za čudno obnašanje cvetja.

Nepravilno zalivanje

zalivanje cvetovTemeljni dejavnik, zakaj ne cvetijo narcis, in vrgel eno listo, lahko služi kot nezadostno zalivanje. Korenine narcis je 30 cm globoko, suha tla blizu korenine pa škodujejo cvetju. V obratu preprosto ni nikjer, da bi dobili vse snovi, potrebne za rast in cvetenje, korenine postopoma začeli umreti. Prvi narcis preneha proizvajati socvetje in kmalu izgine večletno.

Ne prenehajte zaliti narcis po cvetenju. Vlaži gorivo žarnice, ki bo tovarni v naslednji sezoni, da sprosti obilno barvo.

In tudi razlog, zakaj narcise ne cvetijo, lahko pride do presežka vlage. V primeru prekomernega napajanja so korenine rastline povsem v vodi in se začnejo gnati. Cvet začne boleč in seveda ni nobenega dvoma o cvetenju.

Tesno pristajanje

pravilno iztovarjanje narcisDrug razlog, zakaj narcisi ne cvetijo, je tesno zasaditev socvetja. Dejstvo je, da je narcis večletna rastlina in ima koreninski sistem razvejanega tipa. In zelo natančno postavljene rastline v nekaj letih lahko zadostno bully sosednje žarnice. Kot rezultat, socvetje začne izgubljati kisik, vlago in potrebne hranilne snovi. Morda bo za oblikovanje listov imel sredstva, toda za cvetenje moč ne bo dovolj.

Izkušeni pridelovalci svetujejo, da rastlino vsaj enkrat na tri leta presadijo. In nekateri vrtnarji za dosego nasilnega cvetenja praksi presaditev narcis vsako leto.

Cvet presadimo, ko so listi pogoltnjeni in popolnoma položeni. To se zgodi v začetku ali sredi avgusta.

Neprimerna tla

Narcissum potrebuje šibko kisle tleDrug razlog, zakaj narcis ne vrti na vrtu, je preveč kislo prst. Za gojenje narcissi je najbolj optimalna najšibkejša kislinska tla, ki niha v 5-7 pH enotah.

Če pomanjkanje cvetenja leži v tem, lahko situacijo popravite z dodajanjem sledečih elementov na podlago:

  • kreda;
  • mokra apnenčasta;
  • dolomitna moka.

Takšne dodatke je priporočljivo vnašati v tla nekaj mesecev pred neposredno zasaditvijo sajenja.

Nezadostna hrana

šibek cvet narcisMnogi cvetličarji ne morejo dobiti cvetov narcis, čeprav jim nudijo ustrezno zalivanje in letno presaditev. Torej, zakaj narcidi ne cvetijo z ustrezno nego in kaj storiti, da bi rastlina povzročila nasilno barvo?

narcisi cvetijo z ustrezno negoDa bi narcise cveteli obilo, je treba spomniti nekaj pravil:

  1. Treba je izvesti letno zgornje obloge tal z dušikovimi snovmi. Vendar je treba reči, da lahko presežek dušika v tleh povzroči pomanjkanje cvetenja. Da ne bi prevladali tal, gnojiti substrat z zmesmi, ki v svoji sestavi vsebujejo določene mikrohranilne snovi v enakih razmerjih.
  2. Rastlino je treba zasajiti pod odprtim soncem. Kultura, ki raste v senci, ne more dati popkov. In tudi bolje je, da rastline narazen ločeno od visokih rastlin, da ne bi ustvarili sence.

Poškodba žarnice

poškodovana narcisna žarnicaNarcise ne morejo sprostiti popkov zaradi poškodovane ali poškodovane žarnice.

Cvetna žarnica lahko poškoduje:

  • nizke temperature;
  • škodljivci;
  • neprimeren substrat;
  • bolezni.

Zato je zelo pomembno, da rastlino pravočasno obdelamo, da se znebimo škodljivcev, da odstranimo poškodovane čebulice. In tudi, da bi se izognili zamrznitvi žarnice, se priporoča, da se izolira tla, kjer se večna rast za zimo: šota, suhi listi, žetoni, žagovina.

Da bi narcisna žarnica postala bolj odporna proti raznim boleznima, tik pred sajenjem jo je treba namočiti v raztopini kalijevega permanganata.

Nepravočasno rezanje listov

cvetoče narcis v lonecIn prav tako morate vedeti, da je vzrok pomanjkanja cvetenja v trajnicah lahko zgodnje rezanje listov. Da bi odrezali listje narcisa, je potrebno, ko so cvetovi popolnoma izsušeni, da ne bi kršili naravnega procesa fotosinteze.

Kot lahko vidite, obstaja veliko razlogov, zakaj narcisi ne cvetijo. In za identifikacijo katerega koli od njih brez težav, lahko celo začetni cvetličar.

Kako obnoviti lepoto cvetočih narcis – video