Kako skrbeti doma za alokazijo Amazonka Polly

Alocasia AmazonikaAlocacia, kot rod, vključuje od 70 do 100 izvirnih in zelo različnih vrst videza in velikosti, večina jih raste na jugu azijske in pacifiške regije. Zgodovina odkritja in začetek preučevanja alocacij segajo že nekaj več kot sto let, toda že v tem času so rastline opazili ljubitelji notranjega cvetočega vrta in celo postali predmet spora med botaniki in rejci.

Je z enim izmed najbolj priljubljenih vrtnarskih predstavnikov rodu, alokazija Amazonka, povezana je zelo zanimiva zgodba.

Zgodovina videza in širjenja Amazonike alokacije

Hibridna Alocasia AmazonicaKljub navedbi v imenu kulture južnoameriške reke ta vrsta alokacije ni povezana z Amazonijo in njenimi znamenitimi deževnimi gozdovi. Ta neverjetna rastlina ne najdete na otokih Oceaniji, Melaneziji in drugih habitatih divjih vrst.

Dejstvo je, da je Alocasia Amazonica umetno pridobljen hibrid, čigar zgodovina se začne le v 50. letih prejšnjega stoletja. Glede na študijo, ki jo je Mednarodna društva Araceae izvedena, je bil prvi, ki je postavljeno Alokaziya Amazonica skromen ameriški poštar, ki je v lasti majhen vrtec tropskih pridelkov in je posledično obrat je všeč ime. Težko je reči, kateri od staršev Obrazci so bili prvotno sprejeti El Salvador Mauri za vzrejo.

Danes so pridelovalci cvetja Alocasia Amazonica ponudili hibrid Alocasia longilobe in Alocasia Sanderiana.

Ker je rastlina z nenavadnimi svetlimi listi takoj pokazala resen interes cvetličarjev, je veliko gospodarskih podjetij ugotovilo gojenje amacikije alocacia kot lončene kulture. V 80. letih prejšnjega stoletja v vrtovi Silver Chrome Gardens, ki pripadajo družini Rotolante, je bila ugotovljena rastlina, ki se je razlikovala od kongenerjev počasne rasti in mnogo manjših rastlin. Denis Rotolante je menil, da so te lastnosti skupaj s poliploidnim setom alokazijskih genov posledica mutacije.

Alocasia PolyZato se je pojavilo novo ime rastline – Alocasia Poly, kasneje preoblikovana v Polly. Nova tovarna je bila zelo obetavna v smislu notranjega cvetja, ker bi jo bilo mogoče enostavno postaviti v katero koli sobo. Poleg tega je bila skrb za alokazijo Amazonka Polly resno poenostavljena doma.

Pritlikava sorta Alokaziya Amazonica je razširjena po vsem svetu, danes pa je znano, da pridelovalci cvetja in pod blagovno znamko Alokaziya Polly, kot tudi Alokaziya Alligator ali afriške maske.

Opis Alocasia Amazonika

Alocasia of SanderČe primerjamo Alocasia Amazonica s starševskimi vrstami, so skupne značilnosti in razlike teh zanimivih rastlin jasno vidne. Od alocacia Sandera, na fotografiji, je kultura podedovala gosto tkivo listne plošče, svojo bogato barvo in izrezljane robove.

Alocasia longilobaGeni tudi alokazija longiloba, v fotografiji, spremenite obrisi listje, vendar Alokaziya Amazonica, pa tudi divje živali, lahko upravičeno imenujejo “slon ušesa”. Oblika njegovih usnjastih temno zelenih listov s kontrastnimi belo ali bledo zelenimi žilami v celoti ustreza temu ljudskemu imenu.

Z ustrezno nego doma, Pollockova alokazija, kot v fotografiji, včasih cveti.

Alocazijski cvet Amazonka PollyInflorescenco v obliki plavuti je obkrožena s sočnim odlomkom, ki po oploditvi umre, odkrijejo rdeče ali oranžne jagode. Ker je Alocasia Amazonika hibrid, ki se v naravi ne pojavlja, je skoraj nemogoče razširjati s semeni. Klonirne tehnologije se uporabljajo v laboratorijskih pogojih in v velikih drevesnicah za razmnoževanje rastlin. In doma, lahko dobite mlado rastlino vegetativno.

V višini lahko ta sorta alokacije doseže en in pol, vendar pogosteje v pogojih stanovanja ne presega 50-80 cm. Rastlina daje zelo hiter porast rasti pod dobro osvetlitvijo in zadostno zalivanje.

Skrb za Alocazijo Amazonka Polly doma

Kot potomec rastlin, ki so naravno najdeni v vlažnih tropskih gozdovih, Alocasia Amazonica uveljavlja enake zahteve za gojenje in nego kot starševska vrsta.

Gojitev alocacia Amazinika Polly domaGlavno merilo udobja za amokociko alokacije je pravilno izbrana mešanica tal in režim pitja.

Tla morajo biti zelo ohlapna, z dobrim dostopom do prepustnosti kisika in vlage. Hkrati voda ne sme ostati dolga v tleh, sicer se ne more izogniti stagnantnim pojavom in gnilobi korenin. Najenostavnejši način, ki skrbi za alocacia Amazonika Polly, doma, pomeša v enakih deležih:

  • visoka šota;
  • vrtno zemljišče;
  • pripravljena mešanica za orhideje.

Takšna tla bodo vsebovala potrebna hranila, ki bi rastlini omogočala aktivno dihanje in razvoj.

Lepo urejena lepa rastlinaVse vrste alokacije, vključno z Polly, so zelo zahtevne za namakanje. Tla pod rastlino se ne bi smela izsušiti, vendar vlaga v zemeljski komi ne sme stagnirati.

Najbolje je, da napolnite stojo, kuhano ali destilirano vodo pri sobni temperaturi.

V tej topli sezoni se zeleni del rastline redno namakuje s toplo vodo, v zimskem času pa je omejen na brisanje listnih plošč z mehko vlažno krpo.

Pravočasno uvajanje gnojenja zagotavlja aktivni razvoj rastlineVključitev doma v skrb za alokazijo Polly, kot je na fotografiji, je hranjenje enako pomembno kot pravočasno namakanje. V toplem mesecu, približno od aprila do oktobra, se rastline gnojajo mesečno, ki združujejo dušik in mineralne dodatke. Med zimskim počitkom se oploditev ustavi, zalivanje se zmanjša, spremlja stanje listja in korenin.

Hibridna sorta, kot divje alokacije, potrebuje svetlobo, vendar ne prenaša neposredne sončne svetlobe. Če je dovolj svetlobe, se rastlina odzove s hitro rastjo in oblikovanjem nove listje. Ko se hranijo v senci, listne plošče postanejo skoraj črne.

Več svetlobe, ki jo dobite pri alokaciji, bolj obilno zalivanje je treba, in naraščajoči primerki je treba vliti v lonce večjega premera enkrat na leto.

Bolje je presaditi spomladi, na začetku rastne sezone. Postopek se lahko kombinira z delitvijo korenike, nastanek otrok in gomoljev.

Presaditev rastlin poteka spomladiAmpak ne glede na to, kako kakovostno je bila skrb za Alocazijo Amazonka Polly, če doma ni mogoče ustvariti udobnega režima temperature in vlage, rastlina utrne in včasih umre.

Alokazija se počuti dobro pri temperaturi od 16 do 24 ° C, hkrati pa zahteva visoko, nad 65% vlažnost. Dobra pomoč pri pridelovalcu cvetja v tem primeru bo pladenj, napolnjen s kamenčki ali ekspandirano gline in napolnjen z vodo. Za alokazijo so ne samo suhost, ampak tudi prepihi, pa tudi hipotermija pogubna. Če se poleti rastlin prenese na vrt, nočna temperatura pod 13 ° C lahko povzroči nepopravljivo škodo na koreninskem sistemu ali postane signal, da bo obrat začel obdobje počitka.

Prvi znak neugodja, na primer s pomanjkanjem svetlobe, vode ali toplote, se lahko šteje za vihanje in padanje listja.

Rast se nadaljuje, če se doma Alocasia Amazonika Polly ponovno spet skrbi.

Cvetijo alokazijoLepo presenečenje za cvetličar je cvetenje alokacije. Res je, da je videz piščanca in cvetenja resen test, saj so cvetovi Pollyjeve cvetlice, namesto drugih vrst, precej veliki in izčrpavajo vzorce, ki bo cvetel. Da ne bi izgubili celotnega grmovja, se priporoča, da se pedunci odprejo pred odpiranjem periantha ali na začetku vezave. Kraj razrez z ogljikovim prahom in zagotovite, da poškodovano tkivo ni gnilo.

In apartmaji za alokacijo najdete mesto s pričakovanjem, da listje, ki vsebuje strupene spojine za toplokrvne bitje, ni bilo na voljo otrokom in hišnim ljubljenčkom.

Video o alocaziji Polly

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector