Adianum v notranjosti prostoraPašniki se upravičeno štejejo za najstarejše predstavnike rastlinskega sveta na planetu. Danes te rastline niso tako navadne narave, zato vse vrste povzročajo resnično zanimanje vrtnarjev in ljubiteljev rastlin v zaprtih prostorih.

Maidenhair, s skoraj 200 vrst, eden redkih praproti, ki zlahka rastejo ne le v vrtovih, ampak tudi doma, relativno enostavno prenaša vsebino v omejenem znesku pot, suhega zraka in konstantno temperaturo zraka.

V naravi se rastline adijana raje usedejo na bregovih vodnih teles, kjer se ukoreninijo v majhnih kopolah humusa, ki se zaklenejo med kamni. V takih razmerah rastline nimajo hrane in vlage, zrak je vedno vlažen in hladen.

V tem primeru kapljice vlage zlahka drsijo po gladki površini vai, listi rastline pa vedno ostanejo suhi. Ta lastnost adianuma je določila tudi ime rodu, ki je dobesedno preveden kot “ne mokriranje”.

Kje je rojstni kraj idiota?

Bučne rastline adijana rastejo v Južni Ameriki in na vzhodu azijske regijeDa bi se doma počutili udobne rastline adianmuma, je pomembno ustvariti vzdušje blizu tistega, ki je obkrožalo praproti v krajih naravnega habitata? Kje je rojstni kraj adiantuma?

Danes botanikom dodeljujeta dva naravna območja tega rodu, ki v prvi vrsti zajamejo tropske in subtropske regije obeh polkrov. Neodvisne vrste idiota so bile najdene v Južni Ameriki, kjer se na skalnatih izrastkih v Andih rastline rastejo in dobro razmnožujejo.

Drugo distribucijsko območje rodu je vzhodno od azijske regije. Le na Kitajskem in v okoliških državah je bilo ugotovljenih skoraj štiri ducat vrste, to pa ne pomeni, da v drugih krajih ni mogoče najti praproti tega rodu.

Eden od najpogostejših in priljubljenih cvetličarjev adianuma je Adiantum capillus veneris, ali Veninin las, ki živi na ozemlju naše države. Tu najdete rastline adijana, ki potujejo po Kavkazu in Krimu. Skupaj z drugimi praproti, Adiantum pedatum, ženski lasje enostavno prilagoditi lokalnim vznožju, tako da ni dežja mrzlo zimo.

V Evropi so divje maidenhair v Sredozemlju, nekatere populacije rastlin naseljuje severnih regijah afriški celini, deli Kavkaza in gorske regije Srednje Azije.

Obstajajo idioti v Avstraliji, najsevernejši predstavniki rodu pa živijo na obali Britanije, kjer vlažni zrak in skriti zakloni pomagajo preživeti zimo.

Adiantum: opis in opis rastline

V naravi obstaja veliko vrst adianumaKljub raznolikosti vrst, združenih pod splošnim imenom “adianum”, imajo rastline tudi skupne lastnosti in lastnosti.

Vayi ali listje listov v večini vrst adianuma, razkosanih ali pikantnih, včasih asimetričnih. V tem primeru je listje lahko različnih velikosti in barv, struktura najmanjših listov in stopnja razvejanja se razlikujejo. V tem primeru so zorenje spore v vseh praproti nameščene na zadnji strani vai, in listi so zelo tanki, vendar močni.

Vse večne zelnate rastline adianuma po višini ne presegajo pol metra, veliki listi imajo obarvani videz in tvorijo lepo nadstrešnico. V živo na skalnatih pobočjih pomoči za rastline maidenhair sega od glavne korenike močnih več rhizoids, lahko prodre med posameznimi kamni in tiste, ki uporabljajo vsa sredstva, da imajo na površini in proizvodnjo električne energije.

Energija rastline adianum

Nežna listja adiantumaNa prvi pogled na adianum se zdi, da je rastlina izredno nežna in krhka. Toda s podaljšanim gojenjem se izkaže, da ta spektakularna praproti nima samo močne vitalnosti, temveč ima tudi svetlo pozitivno energijo.

Rastline adijana se prenašajo v hiše, kjer rastejo, vzdušje ljubezni in medsebojnega razumevanja, še posebej roža za ženske, je ugodna. Hranljive, tanke, kot lasje mlade deklice, listne palice uspešno upirajo vsem prestopanjem in dajejo svoji lastniki enako vzdržljivost. Treba je omeniti, da adianum ni strupen, zato bo našel prostor v kateri koli sobi, ne glede na to, ali gre za dnevno sobo, študij ali vrtec.

In v regijah z blažjo podnebje, kjer zimske temperature omogočajo, da se praprotniki preživijo ta čas, se kultura aktivno goji v vrtovih. Prilagodljivost rastline je v najrazličnejših habitatnih pogojih, ki je najpomembnejša značilnost adianuma, ki jo cenijo pridelovalci cvetja po vsem svetu. Toda uporabne lastnosti adianuma niso omejene na to.

Kaj je koristno za idiota?

Adianum ima koristne lastnostiUporabne lastnosti adianuma so preučevali in opisali znanstveniki iz antike. Pliny Starejši, zavezan teoriji in zdravljenju, kot so radovedni, je pisal o prednostih travne trave za krepitev glave slišanega. In na nekaterih območjih Transcaucasia se adianum danes še vedno uporablja v rastlinskih zbirkah za aktiviranje rasti las.

Zdravilne infuzije in čaji s praproti so znani že od antičnih časov. Ampak kako koristen je adianum danes, ko lahko znanstveniki naučijo sestavo in lastnosti rastlinskih surovin do najmanjših podrobnosti?

V farmakopeji evropskih držav je bila rastlina adianuma vključena na podlagi potrditve njegove uporabnosti:

  • z vnetnimi boleznimi dihal;
  • pri parazitskih invazijah;
  • ko je vroče;
  • po potrebi z mehkimi sedativi.

Zeleni in korenike praproti imajo možnost odstraniti simptome alkohola in kemičnih zastrupitev.

Zelenjava in korenine praproti odstranjujejo simptome alkoholne in kemične zastrupitveV jugovzhodni Aziji, pa tudi v Evropi in Južni Ameriki, je bila starostna trava adiantuma uporabljena kot zdravilo za zvišano telesno temperaturo. Listi, mlet v stanje homogene mase, so bili uporabljeni kot mazilo za tumorje, pri čemer je žganje olajšalo želodčno in črevesno bolečino. Danes večino metod uporabe rastlin v celoti ali delno odobri uradna medicina.

Ekstrakt pridobljen iz rastlin Venus las maidenhair kaže antimikrobno aktivnost, kjer je zdravilo zdržati teh velikanskimi mikroorganizmi, kot so Candida, Escherichia coli in Proteus, Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus. Zaradi prisotnosti specifičnega eteričnega olja je adiantum koristen v boju proti aspergilom različnih sort in streptokokov.

tudi v rastlinah vayyah aktivne flavonoide in glukozidov, kvercetin in kaempferol sulfate, lipide, steroide in druge spojine, ki oskrbujejo telo koristen terapevtski učinek.

Adiantoom v divjini – video