Trajna rastlina - roza vijoličnaČe pogledate cvet rogana vijolice s strani peclja, lahko jasno vidite ostro štrlečo potezo, ki spominja na rog. Zahvaljujoč tej značilnosti je tovarna dobila ime, v latinščini, ki zveni kot Viola cornuta.

Horned vijolična: značilnosti vrste

V divjini rogana vijolična cveta v belem, modrem, lilaV naravi elegantne zavese te rože najdete na Iberijskem polotoku. Takoj, ko začne pomladno bujenje vegetacijo, na robovih, v listnatih nasadih in med rastlinstvom, je ta majhna rastlina, visoka le 8-25 cm, lahko videti.

Vrtnarji, upoštevajte, da se rogati vijolice cvetijo se začne, ko so v senčnih kotičkih niso imeli časa, da bi dobili off sneg, kar pomeni, da vrsta spada v veliko skupino okrasnih trajnic, ki rastejo v vrtovih ruščini. Vrh cvetenja pade na prvo polovico poletja, nato pa se pojav novih mladičkov nekoliko umirja, vendar se ne ustavi. Zadnje cvetje pohotnih vijoličastih vihra samo s pojavom zmrzali do sredine jeseni.

Divje rastline te vrste odprejo vreteno belih, modrih, lila in vijoličnih tonov. S podaljšanim gojenjem na enem mestu, vijolična oblikuje gosto snop prepletenih stebel.

Večletne rogove vijolice lahko ločite glede na nasičene zelene liste jajčaste oblike s koničastim vrhom.

V divjih rastlin z enostavnimi cvetovi so cvetni listi niso prevelike beaters premera jim ne presega 2-4 cm, vendar zaradi interesa rejcev v mislih danes na voljo številne velike pridelovalci sort in hibridov v različnih barvah.

Kako raste trajnica rogana vijolica?

Rojena vijolica raste v dobro osvetljenem prostoruRastlina se počuti v srednjem pasu in na enem mestu lahko raste do 5 let, na vrtu pa ustvarja svetle dekorativne lise, ki obkrožajo spletno mesto v toplem obdobju. Zato, da raste trajnice rogana vijolična, zanima ta kultura vrtnarju ne bo treba ustvariti posebnih pogojev.

Pobiranje mesta, primernega za sajenje vijolice, je najbolje, da pazite na dobro osvetljene vogale, vendar skrite pred neposrednimi žarki sonca. Če posadite rožasto vijolico na žgočo vročino, se rast upočasni, rastlina pogosto trpi zaradi suhe zemlje. V debeli senci se razteza vijolična, cvetijo cvetovi, vendar listje raste zelo aktivno.

Rojene vijolice se popolnoma prilagodijo v senci drugih rastlin, na primer pod okrasnimi grmičevji in drevesnimi krone. V tem primeru spomladi cvetovi ne motijo ​​razvoja, poleti pa so vijolice zaščitene pred vročim soncem.

Odlično počutijo nežno cvetje poleg kovačičev, barberry. Rojene vijolice se izjemno širijo in cvetijo v rahlo izsušenih tleh s stopnjo kislosti pH 6,8-7,2 enot. Ker je rastlina zelo nezahtevna, se ne spominja na majhne poplave spomladi, vendar sušenje zemlje in dolga obdobja suše lahko negativno vplivajo na zdravje vijolice.

Skrb za Violet doma in na vrtu

Odrasli vijoličaste vijolice na oknih in na vrtuGlavna skrb za vijolice v vegetacijskem obdobju je redno zalivanje, odstranjevanje plevela in hranjenje oblikovanih zaves.

Sušilec in vroče poletje, več vode je treba sprejeti s rastlinami, in v suša vijolice lahko škropljenje zgodaj zjutraj in po sončnem zahodu. Tak ukrep bo pripomogel k osvežitvi sajenja, vendar ne bo povzročil opeklin.

Ustrezna skrb za rastlino bo zagotovila bogato cvetenjeMed aktivnim cvetenjem rogana vijolica zahteva tedensko hranjenje. Uvajanje gnojil, ki se zamenjajo z zalivanjem ali sredstvom za zgornje obleke, se zmeša z namakanjem vlage. Ekološke vijolice redno hranimo spomladi, nato sredi poletja. V drugi polovici avgusta je uvedba gnojil, ki vsebujejo dušik, omejena.

Da bi zmanjšali število plevelov in zmanjša izhlapevanje vlage, odsekov okoli kepe in diapozitive, kjer pogosto vzgojenih trajnice rogom vijolično, zlijemo ekspandirane gline, lesne sekance ali gramoza, namaz ali mah so posajene stonecrops.

V skrbi za vijolice v domu in na območju vrtu zahteva za vključitev pridelek Uvenuo izhaja, čiščenje stari listi druge ukrepe, da ohrani videz nasadov in bujne stimulacijo cvetenja. Torej, na primer, izkušenim pridelovalcem cvetja svetujemo, da mladim vijoličkom vsake tri leta namestite obstoječe rastline. V tem primeru pride do neprekinjene postopne zamenjave generacij, zavesa pa ostane ravna in obilno cveti.

Po cvetenju se oblikujejo škatle za semeNe pozabite, da pod ugodnimi pogoji pohotne vijolice lahko dajejo semena, ki so sami posejana iz sadnih škatel. Semena pomladi spomladi, in naslednje leto mlade ljubice so pripravljene cveteti.

Na novo zasajene rastline v prvi zimi lahko pokrijemo z iglami ali drugo vrsto mulčenja, medtem ko so odrasli vijolice v srednjem pasu dobro in brez prezimovanja hibernirajo zunaj zavetišč.

Reprodukcija vijolice doma in v gospodinjski parceli

Violets z rogovi se množijoNajpogosteje se uporablja za razmnoževanje rogov vijolice, sejanje semena ali delitev že obstoječe odrasle grmovnice.

Semena so vključena v sadike z lahkim mešanico zemlje spomladi, aprila ali jeseni v oktobru. Počakajte kalitev v 4-5 tednih. Ko se pojavi par resničnih listov, se vijolice potapljajo in dajo v ločene lončke. Za rast trajne rože vijolice na balkonu ali cvetlični lonec so mlade rastline posajene v pripravljenih posodah z drenažnim slojem in brez zemlje.

Razvite na domačih ljubičjih na vrtu se prenesejo konec poletja, tako da bodo pred nastopom hladnega vremena rastline imele čas za aklimatizacijo. Močne rozete začnejo cvetati že v prvem letu, po zimskem času pa se pričakuje masa popkov.

Enostaven način razmnoževanja je razdelitev grmičevjaPoleg razmnoževanja s semeni se pogosto uporablja tudi razdeljevanje v grmovje, korenenje zelenih potaknjencev in delov stebla pa se uporablja tudi za proizvodnjo novih rastlin. V celotnem rastlinskem obdobju lahko dobite potaknjenke, zgodnji potaknjenci in korenin pa prispevajo k hitremu vnosu vijolice med cvetočo sezono. Nenavrajalne rogove vijolice zlahka v 2-3 tednih oblikujejo korenine in tvorijo nove rastline, kar pospeši reprodukcijo in vam omogoča, da hitro dobite zdrave cvetoče vzorce.

Za pridobitev gosto lepe vijolične glade na kvadratni meter, odvisno od sorte, se posadijo od 20 do 30 rastlin.

Rojena vijolica v oblikovanju vrta in balkona

Horned vijolična se uporablja za oblikovanje diapozitivov in robnikovPrecej majhni cvetovi rožnate vijolice učinkovito izgledajo le z masivnim cvetenjem. Zato se v skupinskih nasadih uporablja majhna dekorativna kultura, kjer se uporablja ena ali več vrst ljubičic. Rastline izgledajo odlično v ozadju vrtnic, poleg nizkih iglavcev in drugih rastlin na vrtu.

Rojene vijolice na vrtu so zasajene kot robniki in na toboganih. Ne pozabite, da doma, vijolična dobro raste v vaze in balkonske škatle. Le v tem primeru bo morala več pozornosti posvetiti gnojjenju, zalivanju in negi rastlin, sicer bodo violete hitro izgubile dekorativnost in prenehale cvetenje.

Sajenje violet na ploskvi – video