snežno bela iberis na mestuMnogi vrtnarji so priljubljeni z lepo, s prijetno aromo cvet Iberis, sajenje in nego fotografijo, ki ima veliko zanimivih vidikov. On je neprecenljiv pri vzreji, enostaven za nego, cveti poleti. Okrasijo alpske hribe in zidove, okrasijo gredice, travnike in vrtne poti. Iberis je primeren za gojenje v posodah, urejanje teras, lož in celo za okrasitev poročnega šopka.

Opis cvetlice

rojen v Španiji iberisV Španiji je Iberis polbrat rastlin z bujnimi gobami. Razvejene poganjke lahko rastejo tako v višini (do 30 cm) in se razprostirajo po tleh. Grm ima podolgovate temno zelene liste in socvetje-košare, ki vsebujejo približno 40 brsti.

Cvetovi Iberis bogato in ga spremlja močna aroma. Prve cvetlice, ki so odprte v maju ali avgustu, cvetenje traja dva meseca. Zaradi številnih socvetij cvetja listna masa ni vidna in se rastlina sama pogosto primerja z oblaki. Barvni brsti so lahko različni odtenki, najpogosteje pa so bele, rožnate, lila, vijolične latice. Na fotografiji je cvetlična postelja Iberijana v celoti slava.

Iberis je dober med. Po cvetenju ima majhne stroje z veliko majhnimi semeni v notranjosti.

Gojenje in sajenje Iberisa

Odstranitev obrata se lahko izvede na tri načine.

Seme

gojenje semen IberisSeme Iberis se posekajo neposredno na odprto tla, ko se zmrznitev ustavi na globini 10 mm. Prvi poganjki se pojavijo po 2 tednih. Debele poganjke je treba redčiti, pri čemer pustite 15 cm med poganjki.

Da bi rastlina cvetela vse poletje, je treba vedeti, kdaj je treba saditi Iberis. Gojitev iz semen različnih sort se lahko izvede v dveh fazah, in sicer v intervalu 3 tedne.

Vegetativni

Ta metoda se uporablja za pridobivanje sadik do začetka maja. Seme Iberis so posajene v posodo z rahlo prstjo konec marca. Razkropljeni so po površini in potreseni z rečnim peskom. Za pridobitev toplogrednih razmer je posoda prekrita s steklom, postavljena na svetlo in toplo mesto. Zalivanje semena izvedemo po potrebi z razpršilcem. Prvi poganjki se pojavijo po 10 dneh.

Za Iberis je transplantacija katastrofalna, tako da je treba sadike posajeno na postelji z največjo skrbjo in z zemljo. Nasad za sajenje mora biti globok, tako da se lahko koreninski del kalibra prosto prilega.

Rezanje

grm iz iberusa iz potaknjencevTa metoda se izvaja jeseni. Kose se razrežejo na 12 cm dolge koščke in posajene v lončke s tlemi. Za prihodnje sadike se ustvarijo pogoji toplogrednih plinov. Iztovarjanje Iberisa na odprtem ter odhodu bo naslednje spomladi.

Rastlino obrnite v ilovnato ali skalnato zemljo, ki ne bo dovolila stagniranja vlage. Za pristanek naj izberete mesto, ki dobro osvetljuje sonce.

Skrb za Iberis

cvetoč z ustrezno negoVse sorte Iberis so nezahtevne in ne zahtevajo posebne oskrbe. Ampak še vedno upoštevajte nekatera pravila v vrednosti:

  • zalivanje rastline je potrebno zmerno in samo v sušnem vremenu;
  • Iberis dovoljeno dvakrat krmo poleti mineralnih gnojil: prvič v času brstenja, drugi – v času brstenja;
  • cvetenje in popke po cvetenju, da se odrezajo stebla, saj grmovje raste tretjina dolžine;
  • prostor okoli cvetov je treba redno čistiti iz plevela, nato pa cvetlična postelja z iberisom na fotografiji bo dobro urejena in lepa.

Iberis je nagnjen k samo-sejanje, zato bo v bližini grmovnice po cvetenju mlada rast bo pojavil. Odstraniti ga je treba ali ga je mogoče uporabiti kot sadik.

Trajni Iberis

Iberis okoli rekreacijskega območjaPoleg letnih rastlin je Iberis večletnih sort. Od semena se v prvem poletju omeji na skromne socvetje. Polna barva in bogata aroma rastline daje le v drugem letu. Večne vrste iberskih sort so odporne proti zmrzali in se dobro prilagajajo gorskim razmeram. Ampak bolje je, da se učijo o odpornosti na mraz posamezne sorte iz navodila.

Za vse poletje na posteljo na fotografiji dolgo imela Iberis dobro urejene videz, mora cvet biti odrezani zbledela stebla. Ko doseže starost pet rastlin bush Iberis potrebujejo za sedenje ali socvetja postala majhna, in rastlina bo izgubila dekorativni videz.

mladi grm IberisaZnačilna za zmrzovalne sorte iberis so razvejane stebla. Pometanje po tleh in prepletanje med seboj, ustvarjata zračno “blazino”. Če hranimo vročino in ne prevladamo v tleh, to zagotavlja dobro zimo brez snega. Ampak za večje varnosti grmovnic za zimsko pokrovom z iglavci smrekovih vej je bolje, ampak na površini tal pour odpadlega listja. Sajenje in skrb za dolgoročno Iberis fotografiji je enaka kot letni obrat.

Odraščanje Iberisa iz semen – video