Palme v naraviDružina dlani je zelo obsežna in po zadnjih ocenah vključuje okoli 3,5 tisoč vrst. Toda domači dlani so precej manjši. Vsi prebivalci tropskih Afrike in Evrazije ne morejo živeti dolgo v prostoru, nekateri pa so preveliki za domače razmere.

Čeprav danes specializirane prodajalne ponujajo nešteto neznanih kultur, ne smemo gledati okrog zdrava pamet, da bi kupili sobno palme neznane vrste. Konec koncev je glavni problem, s katerim se soočajo ljubitelji eksotičnih rastlin, hitra rast južne lepote in zapletenost njegove vsebine v srednjem pasu.

Opisi tipe sob palme z imeni in fotografije, da bi bila prava izbira Cvetličarna, vendar se odloči, da okrasite hišo velik obrat z enim ali več debel in razkošno pernato ali pahljačasti listi.

Phoenix

Najbolj znana in cenovno raznolika domača dlaka se šteje za datum.

Datum dlani v naravi in ​​dlani dlani datumaZdi se, da je lažje, dal kost jedo sladko sadje, in čez nekaj časa v hiši, bo imela svojo dlan. Res je, da zapasshis potrpežljivost videti izhod iz kosti rastejo sadike in drevo. Pa ne samo, da čakati na sadje doma je nemogoče, in datum spalnica palm palm nekaj let starejši, tako da ga hranite v prostoru, bo problematično.

Druga dlaka tega rodu je veliko bolj kompaktna in bolje prilagojena za rast domačih razmer. Finik Robelen v višini ne presega 3 metra in včasih uplinja.

Značilnost datuma dlani je sposobnost oblikovanja več debla.

Washington (Washingtonia)

Washington Nitenzija v naraviDruga znamenita vrsta domače dlani je oboževalec Washington. Med cvetličarji največjo pozornost uživajo dve rastlini: washingtonia filifera ali nitenosa in washingtonia robusta, močna.

Notranji dlani so znani po svojih velikih listnih listih in precej enostavno prilagodljivost vsebinam v sobi.

Washingtonia nitenosnaya – severnoameriška vrsta, ki je zlahka prepoznaven po neke vrste “brado” odmrlih listov, ki izhajajo iz odraslih rastlin. Zasyhaya listi ne odpadejo in pade dol, včasih skoraj skriva prtljažnik.

Washingtonia robustaWashington robusta je mehiška sorta, bolj kompaktna kot njena relativna iz ZDA.

Edina pomanjkljivost sobne palme, prikazane na fotografiji z imenom Washington, je njena hitra rast. Po 5-6 letih naraščanja v zaprtih prostorih bo zahtevala, da postane bolj prostorna.

Hoveya (Howea)

Soba Chawe in Howea forsterianaPorozni listi halkedekove dlani so glavna, a ne edina, vrlina rastline z otokov ob obali Avstralije. Številne sorte te rastline dobivajo v prostoru, ki trpijo zaradi pomanjkanja svetlobe. V tem primeru listje ni bledo in se ne posuši, ostane gosto in zeleno tudi s prekomerno suho zračnostjo. Na rastline skoraj ne vpliva pajkov in druge škodljivce. Takšna vzdržljivost vnaprej določi priljubljenost hoveja kot rastlin za pisarne in javne zgradbe.

Ta hiša dlani raste počasneje od počitka, in nastajajoče mlade liste je mogoče prepoznati po skoraj navpičnem položaju znotraj krošnje.

Rapis (Rhapis)

Rhapis excelsa in Rhapis multifidaAzijske vrste domače dlani, saj je prejšnja vrsta nezahtevna in se ne boji suše. Ampak, ko je pomanjkanje svetlobe, izgubi okrašenost in se začne kaskadno.

V kulturi prostora se pridelujejo več vrst oljne repice.

Rapis excelsa ali visoko ni všeč, da se pod žgočim soncem, v domači raste počasi in se pogosto posajene v lončkih za nekaj kosov na nastalo zavese pridobljene prostornine.

Rapisp multifida ali multiflagged se razlikuje od prejšnje vrste in velikosti listnih listov ter števila dolgih zelenih “prstov” v njih.

V današnji lončarski kulturi se gojijo in razgibane rastline, katerih zeleni listi so okrašeni s svetlobnimi ali skoraj belimi vzdolžnimi črtami.

Hamedorei (Chamaedorea)

Chamaedorea atrovirens in Chamaedorea hooperianaMehiška, domača dlaka v naravi najdemo v precej vlažnih gozdovih, kjer so rastline zanesljivo zaščitene pred hladnimi vetrovi in ​​žgočim soncem. Kljub temu pa se hamedorei dobro prilagaja, da se posuši zrak v zaprtih prostorih in se razprostira v loncu.

Počasi rastoča sorta z enim samim steblom in pinjatim listjem je posajena v posodah več kosov. V sobi je lahko prizadeta pršica, v poletnih počitnicah na vrtu pa pogosto napadajo listje škodljivcev in plazilci.

V kulturi gojijo okrog ducat vrst domače dlani, ki se razlikujejo po velikosti in obliki listja, pa tudi z nekaj odtenki v negi in razmnoževanju.

Chamaedorea elegans in Chamaedorea metallicaEna izmed najbolj nenavadnih dreves rodu je Chamaedorea Metallica, katere listi niso razdeljene v ločene pisala, in imajo značilno modro-sivo ali kovinski lesk.

Posebnost vseh notranjih dlani te vrste: z slabim negativom imajo listi rjave ali rjave barve.

Caryota

Ko smo videli razcepljene pernate listje te palmice, je že nemogoče pozabiti njihov edinstven videz. Zahvaljujoč tej obliki listja je bila notranja palma na fotografiji imenovana “ribji rep”.

Drevesa v naravi in ​​palmo s cvetjem in sadnimi jajčnikiAvtohtona azijska vrsta ljubi sonce, če raste v prostoru, če je rastlina redno hranjena, ne opazijo pomanjkanja zemlje. Ampak suhost zraka povzroči zmanjšanje intenzivnosti barve listja in napadov na rastlinske škodljivce.

Najpogosteje doma, miši dobijo mitis ali mehak. Ta rastlina tvori več stebel, katerih vrhovi so okrašeni z bujnimi sultanami listov.

Cariota mehka v vrtcuVčasih pa v cvetličarnah vidite še kakšno domačo dlan. Karyotski ureni ali znojenje rastejo v enem steblu. Pri mladih vzorcih se upočasnjuje rast, a doseže višino 1,5-2 metra, dlani dohitijo in hitro naraščajo.

Livistona (Livistona)

Livistona chinensis v naraviVentilator dlani Livistona soba je hitro narašča, ne potrebuje posebne nege, ampak pri visokih suhih značilnosti prikaza zračnega obrata. Dolgotrajni listji listov opazno se suši.

Najpogosteje v sobi lahko vidite Liviston chinensis, kitajski. Čeprav za rastlino ni značilna hitra rast, po nekaj časa, tudi pri rednem pretovarjanju v večje lonce, nima dovolj moči za razvoj v zaprtih prostorih.

Livistona saribusDruga vrsta, vzgojena v prostoru, je Liviston saribus. Listnate liste te vrste niso tako dolgo, dlani pa so bolj kompaktni.

Vrste palm za gojenje v prostoru – video