raznolikost gladiola v državiZmogljive roke, dobesedno posejane z velikimi, tropskimi metulji podobnimi rožami. To so gladioli, sorte in fotografije z imeni, ki jih je mogoče dolgo časa preučevati. Ampak ostati na nekaj rastlin za svoj vrt bo še vedno zelo težko! Tisti, ki je na mestu postavil takšen sijaj, je že večno “bolan” z neverjetno cvetico in bo zagotovo našel priložnost, da napolni živo zbirko.

V ruskih vrtovih je gladiolus prišel iz Evrope, kjer so rastline tega rodu gojili že od 16. stoletja. Pred dvesto leti se je začelo aktivno selekcijsko delo, ki je svetovnim sodobnim hibridnim sortam, znanim kot vrt gladiolus.

Seznanjeni so s številnimi večletnimi rastlinami, razmnoževanjem in obnovljivimi s pomočjo gostih okroglih ovčarskih korenin malo podobnih afriškim in evropskim prednikom. Več stoletij so vrt gladioli pridobili neverjetno število barv, njih cvetovi so postali veliko večji, puščice višje in cvetoče dlje.

cvetoč vrt gladiolusEden pogled na fotografijo gladijolskih cvetov je dovolj, da ga prepoznamo kot pravi “kralj” gredice. Izbor v 19. stoletju, ki se je začel v 19. stoletju, ni samo nadaljeval, ampak je zaradi genetike dobil nov, močan potisk. Zato smo sredi stoletja naredili precej uspešen poskus klasifikacije razpoložljivih sort, od katerih je vsak dan poleg avtorjevega imena dodeljena kompleksna alfanumerična koda.

Znanstveniki ocenjujejo, da je odstranjevanje cvetličarske navijači več kot pet tisoč sort gladiole originala, katerih fotografije in imena domišljije in nezahteven gledalec vodi v nepopisno veselje. Toda delo botanikov ni končano. Stare sorte se postopoma pozabljajo, tako da postanejo bolj živahne in nepričakovane novosti.Gladiolus Wasabi Salmon 403

Največjo in najbolj razumljivo priljubljenost uživajo veliki cvetovi hibridi ali gladiolus cvetovi metulja s cvetjem, ki spominja na velike eksotične metulje.

Zaradi selekcije takšne sorte cvetijo v prvi polovici poletja in se držijo bujnih puščic do sredine jeseni. Višina rastlin lahko doseže 1,3-1,8 metra, pri čemer vsako socvetje tvori 15-20, včasih pa do 28 brsti. Izjemno široka paleta velikih barvnih sort, ki so običajno razdeljene ne le v obliki cvetov, temveč tudi v njihovi prevladujoči barvi.

Fotografije in imena sort bele gladioli

Gladiolus White ProsperityBeli gladioli so neverjetno sveži in spektakularni, še posebej, če imajo velikost cvetov, kot je bela blaginja, doseže 15 cm, višina socvetja pa je blizu enega metra. Lahkotne močne rastline Gladiolus White Prosperity bodo okrasile ne samo vrt, temveč tudi prostor. Elegantni beli cvetovi z lahkimi dotiki sivke na venčnih listov do globine kraterja za dolgo časa ne ovene v življenju vazo, in za uvela corolla odpre novo, višjo steblo.

Related  Gojenje rafiniranega lisianthusa na cvetni postelji in v loncu

Gladiolus BangladešŠe en bel gladiole Bangladešu v globino corolla je naslikana v nežnih odtenkih rumene in zelene. Višina lepa rastlina doseže 80-11 cm Corollas z rahlo valovita ob robu cvetnih listov v premeru presega 12-14 cm. Kot je prejšnji razred gladiole Bangladeš je mogoče uporabiti kot mesto za okolice in za buketnye rezanje.

Gladiolus AjaxKot je prikazano na sliki, so cvetovi Ajax gladiolus okrašeni ne le z valovito mejo vzdolž roba cvetnih listov, temveč tudi s svetlo rdečico na spodnjem delu pletenice.

Gladiolus Green Star in sorta z belimi cvetoviNenavadna zelenkasta zvezda Gladiolusa z rožami nežno zelenkasto rumene barve zaradi izvirnosti, trajanja cvetenja in gostega socvetja se pravzaprav pretvarja, da je “zvezda”. Višina puščice doseže 100 cm, premer gladiolne cvetlice Green Star v popolnem raztapljanju lahko presega 15 cm.

Fotografija gladiola z rumenimi in oranžnimi rožami

Danes so vrtnarji na voljo sorte s svetlo rumeno barvo, razkošne rastline z dvo- in tristopnimi barvami. Neverjetno spektakularen na vrtu so rumeni, pomarančni, gladioli lososa.

gladiolus BananaramaSvetel, poletni sončni gladiol Bananarama preseneča s toplim barvanjem cvetov, v središču katerega bo vsak radoveden videz oranžne ali medene barve.

gladiolus princese MargaretSvetlo rumene cvetice Gladiolus Princess Margaret v obliki oblike spominjajo na zvezde. Podobnost na nebesna telesa je še večja zaradi brizganja alum ob robovih skoraj celo cvetnih listov. Cvetice Gladiolus Princesa Margaret, kot je na sliki, bo osvetlila celoten vrt in okrasila katero koli sobo.

Gladiolus BuggyNeverjetna kombinacija belih in sončnih rumenih odtenkov daje cvetličarju gladiolus Buggy. Svetlo središče vogalov, kot če bi ga oblikovala bela valovita meja, ustvarja veselo razpoloženje in takoj privlači oko.

Olimpijski ogenj GladiolusBarve gladiolusa olimpijskega plamena so skoraj povsem pobarvane v sočnem lososu ali oranžnem tonu. Samo v središču Corolla je vidno toplo rumeno mesto. Gladiolus olimpijski plamen je rastlina za sončne površine vrta z rodovitnimi prsti. Tu lahko višina socvetja doseže meter, na vsaki puščici pa se razkrije več kot 15 cvetov.

Gladiolus sorta JesterGrandiflora meček Jester – svetel trenutek, osvetljuje vrt! Visoka, do enega in pol metrov rastlin tvorijo socvetje v višini do 80 cm. Padec razreda cvetja avgust Jester je rumene barve, rahlo skodrana cvetnih listov in nepozabno Žerjav mesto v središču corolla.

Gladiolus Peter KruhOrange Gladiolus Peter Hruške, kot mnogi grandiflora Horta, ima višino 80 do 150 cm. Rastlina cveti od julija do začetka jeseni, prijeten svetle barve s pridihom cvetnih listov lososa in pipe mesto v središču corolla. Gladiolus Peter Kruh zahteva podplat in ne prenaša nizkih temperatur.

Fotografije in imena sort roza gladiolov

Pink je vedno povezan z nežnostjo. Na barvah gladiola lahko vidite vse vrste odtenkov od komaj opaznih do nasičenih.

Related  Odličen prehranski izdelek in obetavne vrtne rastline – lima fižol

Pink gladiolus Pink LadyBela Pink Lady sorte cvetjem okrašeni razburljiva valovite mejo ob robu cvetnih listov, mehke poteze Crimson-roza odtenek in svetlo zelene pike na corolla centra.

Gladiolus moje ljubezniNa prvi pogled na fotografiji sorte gladiolus, ki se imenuje My Love, ste presenečeni nad spretnostim rejcev, ki so uspeli ustvariti takšno lepotno lepoto. Mali poudarjeni listi barve velike barve so okrašeni s tankimi barvnimi kapami.

Gladiolus sort Vino in vrtniceOd julija do septembra se nadaljuje cvetni gladiol sorte Wine in Roses. Z rožnato belimi cvetovi, okronani s temnimi madežema v spodnjem delu vogalov. Sočni gibi so podobni raztrganemu vinu na prtičku, ki spominja na ime gladiolus Vine in Roses.

Gladiolus PriscillaVrsta gladiolusa Priscilla je bolj nežen, vendar nič manj lepa od prejšnje vrste vrtnega cvetja. Puščice do enega metra nosijo do 8 nežno rožnatih cvetov s središčem za smetano in bolj nasičeno kot ozadje barvastega obrobja. Gladiolus Priscilla cveti sredi poletja in se izstopa s posebno gostoto vrtoglavih socvetij.

Cvetenje gladiolus PlumtartGladiolus Plumtart je neverjetno sijajna barva, ki spominja na odtenek zrele poletne šljive. Cvetoče ocene se pojavijo v drugi polovici poletja, ko se roke Gladiolus Plumtart dvignejo na višino 130 centimetrov. Cvetovi sliv cveto z baršunastimi cvetnimi listi zasedajo do 60 cm dolge dolžine in imajo premer več kot 15 cm.

Rdeči gladioli: sorte in strastna imena luksuznih cvetov

Črni gladiol Črno presenečenjeIzjemno razkošna sorta gladiolus Black Surprise ustvarja ne samo veličasten, redek odtenek cvetnih listov, temveč tudi močno puščico do dveh metrov visoko. vijolično rdeča z rožnatimi ali vijoličnimi prelivnimi cvetovi v juliju postane občutek vrta. Sosvet je dolg približno 70 cm, kar vam omogoča, da odprete 6-10 velikih koronalov istočasno z belimi tanki šivi na vsakem od cvetnih listov.

Gladiolus TraderhornKot si lahko ogledate na fotografiji, gladiolus Traderhorn – to je zelo opazna rastlina, ne samo privabljanje pozornosti vsakega, ampak tudi zahtevo za resnično kraljevsko čast. Višina rastline doseže do dveh metrov. Veliko-cvetni gladiolus Traderhorn cveti od julija do konca avgusta, s čimer se oblikuje polmerno socvetje do 10-18 popkov. Odprt svetlo rdeči rož s spektakularno belo krtačo na spodnji cvetni listi ima premer do 15 cm.

Gladiolus OscarGladiolus Oscar – prava klasika! Gala krasen cvet nasičenih hue žametno-svilnati cvetovi. Oscar sorte rastlin, doseže višino 120 cm in pol metra, da tvorijo socvetja 15-20 brsti s premerom vsaj 12-15 cm. Puščice so odlične vase življenju, ampak na mestu, da je bolje, da zvezal, da težke cvetove iz ekscesov in napak.

Related  Nega doma za bougainvillea

Gladiolus ZizanieGladiolus Zizanie je pravi počitek na mestu! Bela-rdeča cvetica ne pusti ravnodušnega in lahko celo nadomesti več sort. Pokrita kaotično razpršena rdeča in bela poteza ščetk, cvetni listi so graciozno ukrivljeni in mejijo z valovitim trakom.

Gladiolus z rjavimi cvetovi

Pred nekaj leti cvetličarji niso mogli domnevati, da bi bili na voljo sorte gladiolus z nenavadnim za kulturo rjavih cvetov. Danes je realnost!

Originalna čokolada GladiolusČokolada Gladiolus udari okusne odtenke mlečne čokolade, mehke karamele, bordo in rožnate oranžne iskre. Najvišja barva zasičenosti doseže na robu rahlo valovitih cvetnih listov. V sredino, 12-centimetrsko krolazo gladiolusa. Čokolada je lažja in toplejša. Rastline so zelo močne, velike, lahko rastejo do 120 cm, zato potrebujejo podlogo ali podstavke.

23 Gladiolus El DiabloDanes so zelo različne sorte z rjavimi, pepelastimi ali dimnimi cvetovi. Primer je gladiolus El Diablo s fascinantnimi cvetovi rjavega pepela, vsak cvetni list je okrašen z začinjeno malinsko veno.

Sorta Gladiolus stara čarovnijaNič manj zanimiva je fotografija gladiola z imenom “Ancient Magic”. Obrat za domačo izbiro s svetlo rjavimi cvetovi preseneča z bizarnimi oblikami in bogato igro odtenkov. Lila-dima robovi cvetnih listov sta gosto valovita, centralne žile so obarvane v rožnate in rumene barve.

Lila in lila gladiolus

Skoraj modri, nežni lila in skoraj vijolični gladioli vedno uživajo v povečani pozornosti cvetličarjev.

Gladiolus PassosGladiolus Passos se ponaša z resnično eksotičnimi obarvanostmi, ki združujejo občutljivo ozadje cvetnih listov, svetle vijolične pljuske na robovih in rumenaste madeže v vratu vogalov. Poleg tega so robovi cvetov okrašeni z valovito mejo, pri čemer dodajajo neke vrste Gladiolus Passos do majhne količine čar in dekorativnost. Cvetenje v drugi polovici poletja, rastline imajo višino 120 cm, pol metra pa pade na socvetje ušesa.

Gladiolus Lilac in ChartreuseGladiolus Lilac in Chartreuse – zelo mehka. Valovite cvetni listi so pokriti z akvarelnimi potezami s čopiči, limonami in rožnatimi odtenki. Cvetovi v popolni raztapljanju imajo hladne, lila tone, ki prevladujejo nad toplimi, roza barvami.

Gladiolus Sweet BlueRejci so uspeli pridobiti sorte gladiola z neobičajnimi cvetovi za barve narave. Vendar še ni mogoče ustvariti prave modre ali modre rože. Vendar pa je v barvi sladkega modra Gladiolus samo kremasta, hladna meglica, ta nežen zvončasti ton se zdi skoraj modra.

Gladiolus Blue MountainGladiolus Blue Mountain bodo cenili ljubitelji svetlo odprtih cvetov. Corollas te sorte na lovorjevem ozadju so gosto posuta z roza-vijoličastimi brizgami. Tulci na cvetnih lističih so lažji od glavne barve, le na spodnjem delu cvetov je tanek vijolični “jezik”. Na socvetje istočasno odpre 6-8 velikih cvetov, do dveh tednov ne izgubi privlačnosti.

Seznanitev z gladiolusi različnih vrst – video