Kentanta v lonecRastline z raznolikim dekorativnim listjem dobivajo vse večjo pozornost ljubiteljev notranjih kultur. Ni izjema – prikazana na fotografiji kentanta, oskrba doma, za katero bo potrebno znanje, vendar bo prineslo veliko užitkov in zanimivih opazovanj.

Ktenanta ali, kot ime kulture v latinščini Ctenanthe zveni, prihaja iz tropskih regij južnoameriške celine. Zelnata rastlina z ovalnimi listi, ki sedi na podolgovatih čebelah in presenetljivo pestri barvi, pripada družini Maranthovs.

Grey Star SetosaZaradi podobnosti videza in pogojev pridržanja pri prepoznavanju prostorske kulture se pogosto pojavlja zmeda. Xenanth, na fotografiji, se imenuje kalatei, kar pa ni presenetljivo, ker so rastline naslednji najbližji. Najti razlike ne moremo takoj, ker se manifestirajo v strukturi kron in cvetov.

Opisi in fotografije vrst kantancev

Kot večina rastlin v družini, imajo kenanti velike integralne liste ovalne ali rahlo ožilje. Rastline odraslih tvorijo travnati, močan grm, sestavljen iz pokončnih ali stojnih stebel. Za poganjke so listi pritrjeni z dolgimi čebelji in zaradi značilnosti strukture neenakomerno rastejo in snopijo. Listne plošče so redko monofonične.

Večina vrst ctenata, kot je na sliki, je raznolika. Prepoznajo jih lahko z izvirno svetlo zelenimi, srebrnimi ali rumeno-zelenimi kapami, okraski ali črtami, ki se razlikujejo od srednjih žil do robov.

Pri skrbi za ctenote številni pridelovalci cvetja opozarjajo ne le na lepoto listja, temveč tudi na njegovo mobilnost. Glede na osvetlitev se lahko listi te tropske vrste spustijo ali dvigajo.

Cvetenje ctenataČe je listje rastline brez dvoma dekorativno, potem cvetenje ctenata, na fotografiji, ni mogoče opaziti. Majhne piščančje socvetje, na katerih se od sinusov pojavijo bele, rumene barve ali lila cvetje.

V naravi je 17 vrst, ki spadajo v rod Ctenanthe. Te kulture se razlikujejo po velikosti, habitatu in vzorcih na listih, vendar imajo podobne preferenciale za pogoje gojenja in nege. Kot v zaprtih prostorih in v vrtu se uporabljajo okrasne rastline, danes pa le nekaj najbolj spektakularnih vrst.

Related  Fotografija in imena sort hišnih vijolica (2. del)

Ctenanthe burle-marxiiDokaj elegantno, do pol metra ctenanthe Berl-Marx (Ctenanthe Burle-marxii) všeč Cvetličarna skozi ovalno svetlo zeleno listje ali srebra, vzorec, ki spominja progasta razteza vzdolž osrednje podružnice. Sami listi so ovalni in dolžine 10 in širine 4 do 6 cm. Če oblikujemo svojo zgornjo stran, zadnja je lepo, vendar enotno vijolične barve.

Kerenta vrste burle-marxii s srebro listjeSocvetje, ki se pojavlja na nasvetih poganjkov, je naslikano v toni listja, majhni cvetovi pa imajo svetlo smetano barvo.

Ctenanthe lubbersianaVeliko večje od prejšnje vrste Kentant Lubbers (Ctenanthe lubbersiana). Ljubitelji velikih domačih rastlin bodo cenili dobro listnate grme, visoke do 70-80 cm.

Listi te vrste ctenanthe kot na sliki, so podolgovate ovalne in dvosmerno zeleno barvilo, ki jasno izstopa kaotično ali svetlo rumeno-zelene midrib madežev iz lista roba plošče.

Ctenanthe oppenheimianaV lonec kulture ctenanthe Oppenheim (Ctenanthe oppenheimiana) zraste do meter v višino, ki tvorijo lepe široke grmičevje z veliko podolgovate koničastimi listi. Ta vrsta ctenanthe, kot je na fotografiji, zapusti najbolj nenavadna od vseh zgoraj navedenih rastlin.

Ctenanthe oppenheimiana vrste TricolorNe samo, da na zgornji strani listne plošče obstaja vzorec temnih in svetlo zelenih črt, spodnja površina pa je pobarvana v temno-barvastem senci. V delu rastlin, asimetrično bele ali rožnate, se široka poteza razširja na vzorčeni strani.

Ctenanthe compressaPrikazani kentanti na fotografiji so stisnili ali stisnili zelene liste do 35-40 centimetrov dolge.

To je ena izmed najmočnejših vrst, zato se rastlina uporablja pri ozelenjavanju rastlinjakov, zimskih vrtov ali dvoran javnih stavb. Kultura cveti, tvorijo nenavadne, skoraj nezahtevne socvetje v dolžini.

Skrb za mucka doma

Kot vsi zeleni prebivalci v tropih, kenantes ljubijo toploto in so občutljivi na temperaturne spremembe. Pri skrbi za mucka zadostuje, da se jim pri sobni temperaturi ohranja udobna sobna temperatura v območju 22-25 ° C čez dan in ponoči nekoliko stopinj hladnejša. Pozimi rastline prav tako ne potrebujejo posebnih pogojev. Mucica ni slabo prezimovanje pri 18-20 ° C z rahlim padcem temperature ponoči.

Če je v topli sezoni rastlina na prostem, je treba zagotoviti, da ponoči na kulturo ne vplivajo zmrzali, prav tako pa je treba skrbeti za zaščito pred mrzlim vetrom.

Skrb za mucka doma ne bo dala pozitivnih rezultatov, če je rastlina pobral na napačnem mestu. V naravi ta kultura raste v senci višjih rastlin, zato v hiši ne bi smeli biti na svetlih, neposrednih žarkih sonca. Toda v globoki senci ni treba čakati na okrasnost listja in gostoto krošnje. Najboljše mesto za kenanto, na fotografiji, je prozorna penumbra, trajanje svetlobnega dne pa ne sme biti krajše od 14-16 ur. V srednjem pasu, zadnji pogoj za nego ctennite, se lahko opravi samo z umetno osvetlitvijo.

Related  Fotografija in opis določenih vrst adianuma

Vrste Ktenanta Po škropljenju se pokažejo pilosaMucka potrebuje visoko vlažnost, če je soba preveč suha, rastlina signalizira zvijanje in izsušitev listov. Zato je pri negi kite na domu, kot je na sliki, treba vključiti namakanje krone z vodo in obdelavo listov z vlažnim prtičkom.

Zalivanje se izvede, ko se površina tal posuši. Poleti moramo pogosteje in bolj obogatiti tla in od jeseni do spomladi, ko se vitalni procesi v rastlini upočasnjujejo, je zalivanje omejeno. Iz istega razloga maček v zimskem času ne potrebuje zgornje obleke, presežek vode pa je zelo nevaren za korenine in celotno rastlino kot celoto.

S prihodom pomladi, poleg zalivanja, sobno kulturo je treba hraniti s kompleksnimi spojinami. Pri skrbi za osebo v prostorih je primerna uporaba tekočih pripravkov skupaj z zalivanjem, pri čemer se uporablja polovična koncentracija gnojila.

Tri barvne sorte ctenataKoreninski sistem mladih rastlin vedno razvija intenzivnejše kot pri odraslih, zato takšni primerki potrebujejo letno presaditev. Večje rastline se ne sme motiti, jih prenesejo v nov lonec, ko korenine rastejo in se razvije celotna količina tal. Postopek poteka v drugi polovici pomladi, izbira za presaditev širokih plovil in zagotavlja kenantu močno drenažo.

Najboljši primer za prebivalce tropov je hranljiva zmerno ohlapna mešanica vrtne zemlje in dva manjša količina šote in peska. V substratu je koristno dodati vhodno sphagnum in oglje.

Z ustrezno oskrbo doma, mucek, kot je na fotografiji, dolgo zadovoljen z lastnikom s svetlostjo barve listov, njihovo stalno rast in številčnost.

Amazing Kentant – video