Croton, raznolika cimet MammeyCroton je edinstvena kultura v mnogih pogledih. Na fotografiji je croton razburjen sijaj barv in raznolikost oblik listov. Težko je verjeti, da je lahko listje rastlin v vrstah podolgovate suličaste, zaokrožena in poudaril, eliptični, tri prste ali ovalne oblike. In kje je videno, da se listi na živih in zdravih drevesih in grmovjih skrivajo v zavihke ali se spremenijo v pravo spiralo?

Če bi se na drugih okrasnih takšno vedenje listi šteje za manifestacijo bolezni ali posledic napadov škodljivcev, potem Croton, codiaeum opazila pravo ime te vrste, to je neverjetno, ampak pravilo.

Močno krono ali barvita kodeja

Croton iz rdeče bananeV vzhodni Indiji in v več regijah jugovzhodne Azije je bilo najdenih in opisanih 17 vrst codioma. Toda samo Codiaeum variegatum je privabil pozornost ljubiteljev dekorativnih kultur. Res je, da je v okolju cvetnih pridelovalcev po vsem svetu vnesel pravilno ime vrste, botaniki pa ime Croton, ki je popolnoma drugačen videz in izvor.

Večna zimzelena rastlina ima pokončno, razvejalno steblo, prekrito z velikimi gostimi listji. Biti v ugodnih razmerah, v naravi ali doma, lahko kroton raste do 3-4 metre, vendar je malo verjetno, da bi tak ogromen gojil v loncu. Najpogosteje je prostor croton, kot je na sliki, precej manjši in ne presega 50-100 cm višine.

Sorte Codiaeum variegatum SanderiKoži velikih listov crotona ni mogoče pozabiti zaradi različnih barv, ki najbolj nepričakovano sobivajo na listih listov in ostanejo svetle skozi vse leto, kljub sezoni. In v večini vrst, kot v predstavljeni fotografiji crotona, jasno ločimo razliko vene na listih.

Edinstvena lestvica in raznolikost oblik listov je glavna privlačna sila, ki je naredila pestro kodirano ali croton eno izmed najbolj priljubljenih rastlin v svetu.

Crotonov cvet: Pepelka na kraljevi žogi

Moške Croton FlowersV tem primeru vsi pridelovalci ne morejo reči, da so videli rože Crotona. Čeprav socvetje te rastline ne more tekmovati z listjem niti v velikosti, niti v obliki, niti v svetlosti odtenkov, vendar so tudi vredne pozornosti. Nežna racemna socvetja se oblikuje v osi listov in združuje 1,5-2 ducata majhnih belkastih cvetov. Croton cvetovi so razdeljeni na moške in ženske osebke, ki se odpirajo hkrati, vendar se nahajajo na različnih socvetjih.

Related  Novo seme anthurija se lahko prideluje iz semen

Prvi je zlahka prepoznati s prisotnostjo majhnih ukrivljenih cvetnih listov in puhastih stebrov, zaradi česar so videti kot majhne pom pom.

Ženska Croton FlowersToda ženske krotonske cvetice, kot je na sliki, skorajda niso opazne in neprivlačne, kot Pepelka, ki je izgubila čevelj in sijala z luči kraljevskega gradu.

Crotonova razvrstitev: fotografije sort in sort

Croton z rdeče-črnim listjemVse gojijo v zaprtih prostorih izvodov Croton codiaeum – številne hibridne oblike, ki pripadajo isti botaničnih vrst Codiaeum variegatum, ki med drugim rastlinskih združb lahko upravičeno šteje edinstven. To postane jasno, če upoštevamo predstavnike te vrste croton na fotografiji.

Ne samo, da so takšne slike dobesedno omamnjene z neredom tropskih barv, ampak tudi presenečajo z različnimi oblikami listnih listov. Glede na zadnji znak se izvaja sodobna kronična klasifikacija. Poleg rastlin z ovalnimi, podolgovatimi lancolatnimi ali koničasto-eliptičnimi listi je danes na voljo cvetličarjem več bizarnih sort in hibridov.

Cvetenje kronona s tremi rezili listovV trilobatu, trilobiju in lobatu so lobatomske oblike krtonovih velikih listov razdeljene na tri dele, podobne listi hrasta ali fig. Obstajajo tudi bolj eksotične vrste z močno ločenimi ali zoženimi stranskimi delci. Primer trikotne oblike lahko služi kot dobro znani cvetlični kruh od čudovitega okrasa z okrasno pestro listje.

Croton OdličnoOzek list ali angustifolium, oblika kroton zelo priljubljena med cvetličarji. Rastline imajo dolgo linearno listje, ki raste do 20-40 cm, okrašeno z veliko zelenih pik, razpršenih po temno zelenem ozadju. Primer takšne crotonove rože na fotografiji jasno kaže na edinstven videz rastline.

Croton z zlatim prstomPridatkovidnaya ali appendiculatum Croton obliko listov, kot je na sliki, se lahko šteje za enega izmed najbolj neverjetno v rastlinskem svetu. Jeklena pločevina jajčaste ali suličaste oblike, oži na vrhu, se spremeni v neke vrste drugo ročico, ki se po določenem času spet razširi, tvori nadaljevanje lista.

Related  Elixir energije in moške moči – orehi z medom

Codieum pestre oblike appendiculatumTake kronske rastline, kot je na sliki, imajo v glavnem zeleno listje, vendar so tudi pestri vzorci.

Vedno povzroči veliko presenečenje in občudovanje rastlin z nenavadnimi lističi.

Croton cvet z curly lisastimi listiHkrati je v fotografiji Crotona sorte crispum ima lahko povsem drugačno velikost in barvo lisasto rumeno-zelene do vijolične, roza, vijolična ali skoraj črna.

Croton sort Ram's HornDruga edinstvena stvaritev narave – spiralna oblika različnih kultiviranih rastlin podvrsta Spirale ima podolgovate linearne liste, ki se okoli osrednjih vinov postopoma zasukajo v spiralo. Barva in stopnja zvitja iz obrata v obrat zelo razlikujeta.

Nenavadno zaokroženo obliko pridobijo rastline croton oblike volutuma. Njihova listja je močno obokana na osrednji veni, tako da so vsi konici listov obrnjeni znotraj krone.

Croton video