Fotografija in opis določenih vrst aspidistra

Aspidistra v krajinskem oblikovanjuV krogu ljubiteljev notranjih rastlin aspidistra uživa v slavi najbolj trajne in malo kapricijske kulture. Ta prebivalec azijskih tropskih vrst lahko brez vidnih izgub, dolgih sušnih obdobij, uničujočih sukancev in suhega zraka za druge rastline, nizkih temperatur in rednega vodoagregiranja tal prenaša.

Pred stoletjem sta Evropa in Amerika doživela resničen upad, povezan s priljubljenostjo rastlin. Toda od odprtih danes več sto vrst krizantemo, pridelovalcev cvetja in potem, in zdaj je zrasla le majhen del te zanimive vrste dekorativnih trdega kulture, včasih malo cosseting lastnika dekorativni, ampak zelo nenavadne barve.

Aspidistra elatior, visoka ali širokolistna (A. elatior)

Aspidistra elatior, visoka ali širokolistna (A. elatior)Klasifikacija vrst aspidistra se še vedno spreminja. Uvaja nove sorte, združuje ali deli podvrst. Toda najbolj znana in znana vrsta aspidistre je visoka ali elatior, prikazana na fotografiji aspidistre.

Na zaćetku se domovina vrste šteje za Kitajsko, vendar so bili konec prejšnjega stoletja na številnih japonskih otokih odkriti taki vzorci divje rabe. Rastlina je bila prvič razvrščena kot aspidistra lurida, danes pa so vrste združene.

Ena od sort raznolikega aspidistraZato je elatior, predstavljen na fotografiji aspidistre, v literaturi omenjen kot visok ali širok list.

Dejansko ima ta sorta rastlin široke usnjene liste, ki rastejo naravnost od korenin in se dvignejo nad nivojem tal, odvisno od stopnje aspidistre, za 30-60 centimetrov. Podzemni del rastline je sestavljen iz glavnega korenika, ki se nahaja neposredno pod površino zemlje ali se pojavlja na površini, in tanke dodatne korenine. Sovrna mesnata korenina aspidistra ima premer 5 do 10 mm, razvejan in v odrasli obrat lahko zasede veliko prostora.

Gingerbread aspidistraLancet ali podolgovate liste v nekaterih primerih dosežejo dolžino 50 cm, njihov pecelj pa raste do 35 cm. Širina lista je 6-10 cm.

Tablica je trdna, nasičena zelena. Danes so zelo priljubljeni pestri aspidistri s črtasto ali pikčasto listje, ki se nahajajo v naravi in ​​se aktivno gojijo.

Cvet široko listen aspidistraAspidistra broadleaf, kot na sliki, cveti, ki tvori eno rjavo-vijolično rožo do premera 2 cm. Cvet lahko ima od 2 do 4 braktov.

Aspidistra Variegata s svetlemi bledimi pikamiV notranjosti mesnate gube je 6 do 8 stebrov in gobasto piščal s premerom do 8 mm. V naravi aspidistre elatior cveti od januarja do aprila, ko se deževna sezona začne v azijski regiji. Nato se namesto rože oblikujejo zeleni ali rjavkasto rjavi, zaokroženi sadeži, ki vsebujejo velika semena.

Še posebej priljubljeni so različne pestro nageljnov ali Aspidistra variegata s svetlo bele ali rumene lise, kot zvezd na temnem ozadju lista, ali s kontrastnimi črtami in kapi.

Zaradi tega je aspidistu visoka tako popularna in priljubljena. Rejcem se ponudi več deset sort aspidistre, kot je na sliki, z listi različnih velikosti, oblik in barv.

Aspidistra attenuata (A. Attenuata)

Videz aspidistre attenuata iz gorskih gozdov v Tajvanu je zelo podoben opisu širokega lista aspidistra. Vendar je bila leta 1912 odprta sto let kasneje.

Aspidistra attenuata (A. Attenuata)Rastlina ima lazenje krožno v preseka s premerom korenika približno 1 cm. Širjenje na ohlapno odcejene gozdnih tal, nekakšen verdure, kot je na fotografiji, tvori gosto kepe. Temni listi so lahko okrašeni z majhnimi svetlobnimi pikami. Dolžina peclja je 30-40 cm, lahko pa je tudi lista listastih listov tako, da ima dolžino do pol metra. Širina listov je precej manjša in je približno 8 cm.

Cvetoče divje oblike aspidistreCvetoče prostoživeče oblike aspidistre, kot je na sliki, ni preveč privlačna. Rastlina oblikuje rože do 5 cm v premeru, s 3-5 braktami. Corolla zvonasto obliko ima vijolično barvo, cvetni listi so skoraj beli ali zelenkasti. Znotraj cvetja je od 7 do 8 stebrov in piščal s premerom do 5 mm. Cvetenje kultivarjev, še posebej pestre aspidistre, je veliko bolj zanimivo in svetlejše.

Čas cvetenja te vrste aspidistre se začne junija, malo kasneje pa so sadje.

Veliko cvetni aspidistra (A. Grandiflora)

Veliko cvetni aspidistra (A. Grandiflora)Ta vrsta aspidistre je bila nedavno odkrita v Vietnamu, rastlina pa je takoj pritegnila pozornost ljubiteljev tropskih kultur. Razlog je v samotnem, do 80 cm obovate listi s kontrastnimi pikami na plošči, pa tudi v neverjetno razcvetu aspidistre.

Na korenine rastlin sredi poletja je dva ali tri popki, ki se izkažejo v cvetov s premerom od 2 do 4 cm. Barva Corolla vijolična držijo sadje stebla plazeče približno 5 centimetrov dolge. Vsak cvetni list ima bel podolgovat dodatek s temno vijoličastimi robovi, zaradi česar je cvetenje vrste aspidistre predstavljeno na fotografiji zares edinstveno.

Znotraj cvetja je aspidistra, kot na fotografiji, ki spominja na tropskega pajek, 11 ali 12 stamens do 3 mm dolge. V obliki pestice v obliki oblike ima dolžino približno 3 mm in premer do 5 mm.

V naravi se cvetovi nad tlemi pojavijo julija. Doma cvetenje ni tako redno in je v veliki meri odvisno od skrbi za aspidistro.

Sichuan Aspidistra (A. Sichuanensis)

Sichuan Aspidistra (A. Sichuanensis)Domovina te vrste je aspidistra – bambusovih gozdov Kitajske, kjer rastlina na ravni 500-1100 metrov nadmorske višine tvori gosto poraščene travnike.

V tej vrsti, aspidistra, na fotografiji je močan plazovit koren s premerom do 12 mm in enim pokončnim listom, visokim do 70 centimetrov. Listna plošča z lokom vene se razlikuje v gosto zeleni ali barvi barvi in ​​raste na 35 centimetrov. Širina lanceolatne ali eliptične lanceolatne pločevine je od 4 do 8 cm. Skorja, odvisno od sorte, lahko doseže dolžino od 10 do 40 cm.

Cvetoč kitajski aspidistraCvetenje kitajske vrste aspidistre pade na obdobje od januarja do marca. Rože so pritrjene na koren z dolžino pedikla od 5 do 50 mm. V notranjosti zvonastega vogalnika s šestimi cvetnimi lističi je 6-8 stebrov in velik stebriček s premerom do 12 mm.

V primerjavi z aspidistroy elatior cvetove te sorte, kot je na sliki, so manjše in temnejše, skoraj črno-vijolične.

Aspidistra oblencepholia (A. oblanceifolia)

Aspidistra oblencepholia (A. oblanceifolia)Druga vrsta aspidistre iz Kitajske se odlikuje tudi z majhnimi rožami, vendar to ni edina značilnost rastline. Ima ozke lanceolatne liste, katerih širina je le 2,5-3 cm.

Cveti aspess vodja borovnicePoleg oblik z enakimi zelenimi listi so sorte aspidistre, kot je na fotografiji, opazili rumeno-zeleno listje.

Aspicadist Guanguouis (A. Guangxiensis)

Aspicadist Guanguouis (A. Guangxiensis)Aspidistra, upodobljena na fotografiji, je precej tanka, premera le 5 mm, luskaste korenike in samotne liste jajčne ali eliptične oblike. Dolžina listne plošče 20 cm se drži na dolgem čebelnjaku, ki traja 40 centimetrov. Sama lista ni tako velika kot pri drugih vrstah. Na široki plošči pa so jasno vidne rumenkaste, kaotično razpršene pike, ki jih pogosto najdemo na rastlinah tega rodu iz Kitajske.

Cveti Guanjou AspidistraMaja, na tleh v bližini aspidistre, kot je na sliki, si lahko ogledate samotne, redke cvetove s premerom do 5 centimetrov. Urceolate vijolično-vijolični tolkače so nameščeni na pecljih približno 4-5 cm dolge, s se je vseh osem cvetnih listov razvidno podolgovati izrastki, podobni tistim, ki imajo Aspidistra grandiflora.

Houseplant aspidistra – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector