bonsai - drevo v miniaturiPo legendi se je kitajski cesar odločil, da bo svojo državo gledal iz prve roke, za katerega so morali mojstri nebesnega cesarstva ustvariti majhne kopije hiš, ljudi in seveda dreves. Bonsai, drevo v minijaturni, pred skoraj petnajststoletnimi leti je prvič osvojilo Japonsko, danes pa je ta neverjetna umetnost osvojila ves svet.

Kot pred mnogimi stoletji je cilj cvetličarja, navdušen bonsaj, reprodukcija stvaritev same narave. Zmanjšane kopije hrasta, jablane, borovcev, cvetov češenj ali fig imajo realne razsežnosti, živijo po naravi. Če se v lonec goji listnato drevo, cveti, postane pokrito z listi in listi za zimski mir.

Kot je spretno videza pravega lesa oblikovali ročno, gojenje in nego bonsajev – je delovno intenzivna, zamudno, zahteva znanje, potrpljenje in razumevanje potrebe svojega zelenega pet.

In vendar se vedno več začetnikov navdušeno loteva trdo, a zelo razburljivo delo. Kako rastejo bonsaj doma in poskrbite za majhno kopijo tega drevesa?

bonsajski proces pridelaveMed neizkušenimi v subtilnosti starodavne agrotehnologije obstaja mnenje, da so japonska bonsajska drevesa rastline, pridobljene iz njihovih posebnih semen. Ni tako. Izkušeni pridelovalci se dobro zavedajo, da je majhna jelka, bor, jabolko in glicinija pojavile od običajnih semen, in jih do zmerno njihovo rast in spremenijo obliko bi le človeške roke.

Kako raste bonsaj doma: skupni načini

miniaturno rastlinoČe cvetličar samo začenja zanimati bonsaj, je najlažja pot pridobiti rastlino, ki je bila že oblikovana, na primer iz ficusa ali citrusov. Pomagal vam bo pri obvladovanju vseh načinov izogibanja navadnemu zalivanju za obrezovanje in prilagajanju oblike prtljažnika in vej. Zbrane izkušnje bodo omogočile prehod na bolj zapletene naloge.

Rast bonsajskih hiš na več načinov:

 • s sejanjem semen kulture, ki jo želite, in naknadnim “izobraževanjem” sadik;
 • s pomočjo ukoreninjenih potaknjencev;
 • nastanek sadika iz vrtca ali prosto živečih živali;
 • prenos v lonec in popravek odraslega kulturnega ali divjega primerka.

Najhitrejša od teh metod je oblikovanje krone in koreninskega sistema enodružinskih ali dveletnih sadik. Taka rastlina je že razvila korenine, medtem ko je njen talni del prostor za domišljijo in se lahko spreminja glede na načrte cvetličarja.

Navdušenci, ki se zanimajo za gojenje bonsajov iz semen, bi morali vedeti, da je ta način najdaljša, hkrati tudi hvaležna. Tukaj je nadzor nad rastlino pri ljudeh dobesedno od trenutka kokoši, pri čemer je sprememba oblike poganjkov in korenin zaradi njihove prožnosti lažja.

Ni potrebno izbrati eksotične pasme lesa ali grmičevja. Glavna stvar je, da ima rastlina majhne liste in majhno letno povečanje, sicer bo “utrla” bodočo bonsai drevo veliko težje.

Izbira pravega drevesa za bonsai

Katere vrste rastlin so primerne za bonsaj, drevo v japonskem slogu? Če želite hitro dobiti privlačno drevo, lahko pozornost posvetite:

 • na sobnih sortah citrusov, na primer Kalamondin ali skupna limona;bonsai limona
 • na škrobu;bonsai bombaž
 • neverjetno pogost in nezahteven Ficus Benjamin;bonsai ficus benjamin
 • na dekorativnih sortah jabolk;bonsaj jabolk
 • na vrba;bonsai vrba
 • na premajhnih borovih;
 • na različnih vrstah javorja.bonsai javor

Related  Korak za korakom pri presajanju trepalnic doma

Izbira ustreznih dreves za bonsaj je neverjetno velika in mnogi so domači prebivalci Rusije in se nahajajo v vrtovih, parkih, mestnih trgih in gozdovih. Veličastne kompozicije so narejene iz barberi in irgi, gloga, akacijev in breze, starejšega in lipe, vretena in hrasta.

Pred naraščajočo bonsaj, ki temelji na vrsti rastline, določi svojo prihodnjo višino in slog.

Kako rastejo bonsaj iz semen?

priprava semen za sajenjeSemena dreves in grmovnice, primerne za bonsaj, so razdeljena na dve vrsti. Nekatere kulture so takoj pripravljene na kalitev, toda v “programu” mnogih vrst je obdobje mirovanja določeno z evolucijo, ko rastlina čaka na mrzlo sezono. Doma bo stratifikacija pomagala posnemati zimo.

Semena dreves za japonske bonsai za 3-5 mesecev se polagajo v vlažnem pesku ali sphagnumovem mahu, po kateri se posoda položi v hladilnik. Pri majhni pozitivni temperaturi v vlažnem okolju se seme pripravi na rast. Ko se prenese na vročino, se hitro sproščajo. Za zimzelene vrste in rastline s semeni, ki imajo posebno močno lupino, se toplota ali kontrast temperature uporablja za zbujanje.

Seme je posejano od pomladi do jeseni. Sadike, pridobljene v drugi polovici poletja, že potrebujejo osvetlitev, kar je preprosto nujno v jeseni in pozimi.

Za kalitev in prvih mesecih življenja sadike uporabljajo lahka peščena šotna substrata ali namakane in vlago izbrane šotne tablete. Medtem ko se zdi, da površina ne sprošča, mora biti posoda pod filmom v temi. Temperatura zraka je izbrana glede na rast bonsaija.

skrb za mlade rastlineDa bi preprečili kondenzacijo in gnilobe, je rastlinjaka prezračevana. Ko se pojavijo poganjki, omogočite majhen dostop do svežega zraka in prenesite sadike na svetlobo. Po potrebi se sadike zalivajo in oplojajo s kompleksnimi spojinami. Ko rastlina doseže višino 10-12 cm, se presadi.

Related  Kako preprečiti bolezni anthurija

nastajanje bonsajske kroneNa tej stopnji glavni koren skrajša za tretjino, da bi ustavil navpično rast drevesa. Takoj nadaljujte z nastajanjem bodočega debla, za katerega uporabljate bakreno žico.

Pot in lonec za bonsaj

posebna keramična posodaDrevo bonsaj ni zaman, ki ga je vzgajal na pladnju. Da bi omejili hišne živali v rastu, ga posadite namerno majhno in plitvo, vzporedno oblikujete in odrežite del koreninskega sistema.

Pri izbiri lonca za bonsaj, morate upoštevati, da drevo v preteklih letih postane težko in še posebej z napačno, nagnjeno ali kaskadno obliko, lahko izgubi stabilnost. Zato za bonsaje, velikosti od nekaj centimetrov do 9 metrov, tradicionalno proizvajajo velike, pogosto keramične lončke, sklede ali posode različnih oblik in stilov.

sidranje bonsajskih koreninNa dnu cisterne bi morala obstajati odtočna luknja in ne ena. Uporabljajo se ne le za odvajanje vode, ampak tudi za pritrjevanje rastlin.

Zaščitite rastlino in jo zaščitite pred škodo, ki jo povzročijo glivice, v koreninski sistem, ki bo pripomogla k zdravljenju bonsaijev z vročo raztopino kalijevega permanganata ali opeklin z vrelo vodo.

Primer Bonsai ni namenjen zgolj prehrani in vlagi rastlin, temveč pomaga koreninam, da pridobijo oporo v relativno majhnem volumnu lonca. Zato za miniaturno kopijo prave hrasta, limete, limone, japade in druga drevesa uporabljajo poseben substrat.

poseben primer za bonsajNa Japonskem že več stoletij se takšna mešanica, ki temelji na določenih vrstah gline, imenuje akadama. Za večjo hranljivost in krhkost v granulaciji se dodajo rodovitna tla in pesek:

 1. Za listopadne drevesne vrste se priporoča bonsai substrat z vključitvijo 7 delcev drobne zemlje in 3 delov velikega opranega peska.
 2. Cvetoče kulture se gojijo na mešanici 7 delov zemlje, trije deli peska in en del visokega hranljivega humusa.
 3. Iglavci, najbolj priljubljeni med ljubitelji bonsajov, potrebujejo posebno rahlo prst, za kar se vzamejo trije deli travnega tla in dva dela opranega peska.

bonsai polnjenjePred polnjenjem lonca se pobere bonsajski prašek, odstranjujejo tujke, ki lahko poškodujejo korenine, presejejo in sterilizirajo. Na dnu rezervoarja je predvidena drenažna plast za odtok presežne vlage.

Bonsai drevo za nego doma

kapljično namakanje za bonsaiNi dovolj, da kupite miniaturno drevo, dobite mlado sadike ali pa korenino stebla kamnine, ki vam je všeč. Pomembno je vedeti, kako skrbeti za bonsajsko drevo.

Related  Tropska lepota – kavo

Nenehno omejuje rast, oblikuje krono in raste bonsaj v majhnem loncu, človek popolnoma spremeni življenje drevesa ali grmovja. Zato skrb za takšno kulturo presenetljivo razlikuje od skrbi za druge hišne rastline.

Glavna naloga cvetličarja je prilagoditi zalivanje bonsaj, ki je ni enostavno obvladovati z majhno količino zemlje in plitkim loncem, napolnjenim s koreninami.

Pred tem so bili cvetličarji na voljo le lani ali pa potapljače potopili iz bonsaija v skledo vode, da bi namakali tla od spodaj. Danes se aktivno uporablja namakanje rastlin ali kapljično namakanje, ki omogoča dušenje in brez tveganja zamegljenosti, da bi tla pod bonsajom navlažili.

bonsaiZa namakanje vzemite le mehko, odmrznjeno ali nestabilno vodo. V času vegetacije rastline potrebujejo več vlage, z začetkom jeseni in približujočim počitkom, zalivanje se zmanjša in manj pogosto, s poudarkom na stanju substrata.

Krmljenje se izvaja s periodičnostjo 2-3 tedna, pri čemer se uporabljajo mešanice za različne pridelke in sezone. Za japonska bonsajska drevesa obstajajo mineralne prevleke, ki temeljijo na algah.

Ne morete zapustiti rastlin brez hrane, vendar je enako pomembno, da ne presežete bonsajaja. Zato, ko se skrbi za bonsajske drevesnice doma, je topno delo opravljeno zelo previdno:

 • Spomladi, pri največji intenzivnosti rasti, gnojilo vsebuje dvakrat toliko dušika kot kalij in fosfor;
 • poleti ostanejo deleži enaki, koncentracija pa se zmanjša za polovico;
 • bližje jeseni, zlasti za listnate pridelke, dvakrat povečajo vsebnost kalija in fosforja ter zmanjšajo dušik v nasprotju.
 • cvetenje in sadna drevesa ter grmičevje potrebujejo več kalija, kar pripelje do nastanka popkov in jajčnikov.

bonsaj v zimskem časuS prihodom zime za eksotične zimzelene živali se nič ne spremeni, vendar je za zimovanje treba pripraviti iglavce in listavce. Kako skrbeti za bonsajsko drevo pozimi? Če dopušča podnebje, jih pustimo na ulici ali postavimo na ogrevane terase. Najprej se trpi koreninski sistem v majhnem loncu za bonsaj, zato je dodatno zaščiten, zemlja pa se posuši malo. Z začetkom spomladi se rastlina prebudi in še enkrat potrebuje zalivanje, hranjenje in vezavo bonsajske tvorbe krone in korenin.

Kako rasti bonsai – video

Video za razstavo bonsaj