kamiliceCvetenje na travniku in na vrtu marjetic ne dopušča nikogar brezbrižnega. Kamilica vrt – najljubši cvet ruskih poletnih prebivalcev. V vseh podnebnih območjih lahko najdemo več deset zelnatih trajnic v naravi, razen tropskih, ledenih in puščavskih.

Cvet privlači kulturo z masivno in dolgotrajno cvetočo, nezapleteno oskrbo in priložnost brez veliko izkušenj za rastlino in pomnožitev sorte, ki vam je všeč. Preberite več o saditvi trajnic trajnice in skrbite za njo s fotografijo.

Opis trajnice kamilice

bujne cvetoče večne kamiliceZa dekoracijo cvetličnih korit uporabite najsvetlejše velikocvetne rastline. Prvič so se marjetke začele zanimati za pridelovalce cvetja pred več kot dvesto leti, v preteklosti so se pojavile številne kulturne sorte. In čeprav so trajni vrt kamilice lahko na različnih višinah, imajo različna cvetenja in obliko socvetja, imajo vse kamilice veliko skupnega. Najprej je prepoznavna oblika socvetja, katere jedro sestoji iz majhnih cevastih cvetov rumene barve in okvirja lažno-lingvenih cvetnih listov.

Danes so bili zahvaljujoč prizadevanjem rejcev na voljo vrtnarjem polpripravljene in poltrdne sorte vrtne kamilice.

V primerjavi z divjimi vzorci gojenih trajnic:

  • cvetovi so večji;
  • oblikovanje popkov je veliko bolj aktivno;
  • cvetenje je daljše;
  • v drugi polovici poletja je mogoče ponovno videti cvetje.

velika cvetlična marjeticaV vrtni marjetici, ki je prikazana na fotografiji, Leucanthemum vulgare ali Leucanthemum maksimum, se popularno imenuje Nivian ali Leucanthemum maximum. V začetku pomladi se nad tlemi pojavi rozeta podolgovatih bazalnih listov. Ko se pojavijo socvetje na obraznih stebrih, se višina rastline lahko spreminja od 20 do 80 cm. Odvisno od sorte lahko premer socvetja doseže 3 do 10 cm.

Razmnoževanje vrtne kamilice z divjim deljem

kamilica vrt zgodaj spomladiZasajene na mestu kamilice dobro rastejo, oblikujejo zavese, ki tudi zunaj cvetenja ohranjajo okrašenost in so podobne zelenim blazinam. Vendar pa po nekaj letih trajnica zahteva pomlajevanje, drugače se cvetenje vsako leto zmanjša, listje rastejo manjše in šibkejše.

Večletne vrt kamilice reproducirajo na semenski in vegetativni način. Če cvetlične postelje že rastejo te lepe rože, je dovolj, da se odrasla zavesa razdeli na več.

Za večno preživetje je najboljše v prvi polovici jeseni, tako da je rastlina razdeljena na dele, tako da je vsak imel del močnega korenike in več rastnih točk. Tla za sajenje kamilice je treba izkopati, odstraniti iz plevela in navlažiti:

  1. Luknja kopiči malo več kot koreninski sistem.
  2. V rastlinski jami je rastlina na isti ravni, ki je prej razširila korenike.
  3. Vdolbina je prekrita s tlemi, ki je stisnjena in zalivana.

Related  Kalatea doma potrebuje posebno skrb

kamilični vrt na mini vrtniciKer semena iz razbarvanih košare ne prenašajo lastnosti matičnih rastlin, je vegetativno razmnoževanje nepogrešljivo, če hočeš dobiti mlade zavese iz kakršne koli sortne kamilice v vrtu.

Pogosteje so zavese pomlajene, bolj spektakularno je njihovo cvetenje in večja socvetja. Vendar lahko spomladansko presaditev prestavi ali prekliče pojav popkov.

Sejanje trajnice kamilice in njegovo sajenje v tleh

Seme kamilice imajo odlično zimsko trdoto, zato jih je mogoče posejati spomladi in pozimi. Jesenska setev ne bo le prihranila dragocenega pomladnega časa, temveč tudi zagotovila naravno stratifikacijo. In to pomeni, da bodo poganjki bolj prijateljski in močnejši.

sajenje kamilice semen vrtaPomladno razmnoževanje vrtne kamilice s semeni je možno na dva načina:

  • sejanje v odmrznjenem, izkopanem in razrahljanem odprtem tleh;
  • sejanje doma na sadike, ki se v topli sezoni prenesejo v cvetlično posteljo.

V drugem primeru so rastline močnejše, cvetijo prej in do trenutka, ko uspele oblikovati bujno, močno rozeto. Sajenje vrt kamilice za sadike se izvaja v drugi polovici februarja ali marca. Za sejanje vzemite lahkoten, ohlapen substrat na osnovi peska, vrtne zemlje in šote. Semena za več kosov so postavljena v sadike ali šotne lončke, napolnjene z vlažno zemljo. Na vrhu posuta s tanko plastjo istega substrata.

saditev sadik sadnega kamikaPod filmom ali steklom in z visoko vlažnostjo morajo biti pridelki do nastanka kalčka, to je 10-15 dni. Potem se pladnji prenesejo v svetlobo in zavetje se odstrani. Po potrebi poskrbite za dodatno osvetlitev 14 ur na dan, sicer se sadike močno raztegnejo in oslabijo.

Pobiranje se izvede, ko bodo sadike kamnitih kaminov odprle 2-4 prave liste in bodo visoke približno 5 cm. Glavno steblo lahko pritrdite na aktivno kroženje.

Eno in pol ali dva meseca po setvi se mlade rastline vzamejo na odprto tla na vnaprej pripravljenih predelih sonca brez stagnacije vode in nevtralne kisline tal.

Sajenje vrtnih marjetic poteka v pripravljeni tleh, ki se ne razkopa, ampak se tudi sprosti. Iz tla, ki skrbno izbere plevel, in za krmljenje sadik naredi zapleteno gnojilo za okrasne rastline.

Related  Ključna pravila za skrb za akvare

Primernejše je, da se sadike prenašate z zemljo, ne da bi poškodovali koreninski sistem. V tem primeru luknje kopajo nekaj več kot velikost vsebnikov, in vrzeli so lepo pokriti s tlemi, stisnjeni in zalivani. Čeprav so rastline še vedno majhne, ​​bodo morale rasti veliko, tako da med sadikami pustijo vrzeli od 20 do 40 cm, odvisno od vrste vrtne kamilice in projekta cvetličnega dna. Prvo cvetenje rastlin, zasajenih s semeni in sadikami, bi moralo počakati le eno leto.

Skrbi po kamilici po sajenju

skrbi za kamilični vrtVse vrste kamilice, vključno z vrtom, svetlobe. Ne dopuščajo bližine podtalnice in gojenja v gosto, sipanje tleh.

Toda ob istem času trajnice, ki jih imajo pridelovalci cvetja, so zelo nezahtevne, da skrbijo in lahko rastejo tudi na tleh, slabe s humusom, prenašajo suho in se ne bojijo resnih škodljivih napadov.

Vendar pa je po sajenju vrta kamilca skrb za njih pozoren in sistematičen. Mlade rastline pogosto potrebujejo, dokler se ukoreninjenje ne zaključi, zalivanje. Cvetovi, ki so trdno uveljavljeni na novem mestu, niso več tako nežni in napajani le v vročem, sušnem vremenu.

Čas za zalivanje je izbran tako, da kapljice vode na soncu ne igrajo vloge leč in ne povzročajo listov in socvetja grdih opeklin.

Da bi ohranili vlago v tleh, se korenska cona mulja s šoto. Poleg tega se gredica redno plevela, površinski sloj zemlje pa se sprošča.

Čeprav so vrt kamilice zelo nezahtevne, je mogoče doseči bujno cvetenje samo pod pogojem, da rastline dobijo dovolj prehranjevanja. Zato se pod koreninami spomladi uvajajo dušična gnojila. Razkosane socvetje, ki so nujno razrezane na pecelj. To bo pomagalo obdržati moč rastlin in trajno okrasiti spletno stran s čipko bele kamilice.

Related  Dolgocvetni lepši kremat tretje skupine obrezovanja – opis in fotografije znanih sort

mirno cvetenje kamiličnega vrta na grediciKo cvetenje konča, skrb za cvetje ne ustavi. Blizu jeseni so razdeljene zavese za odrasle, odstranjeni so vsi stari, mrtvi deli, izrezani suknjiči in suhi listi.

Če je tla na mestu kislina, jo je treba jeseni razkužiti z dolomitno moko ali apnom.

Marjetice Hardy, vendar v zimskem času z malo snega, se lahko zamrzne trdna, tako da je zavesa pred hladno vreme zmanjšati na tla in gosto posuto trate, smrekovih vej ali drugega primernega materiala.

Video o trajnem vrtu kamilice