wain anggur buatan sendiriWain dari anggur di rumah, resipi yang anda akan dapati di bawah, masak dengan mudah. Ia cukup untuk memilih kaedah yang sesuai dan jelas mematuhi semua cadangan. Minuman buatan sendiri dari anggur masak yang matang akan menjadi sangat enak. Ia akan mengambil tempat utama di mana-mana meja perayaan.

Apa jenis anggur yang sesuai untuk membuat wain?

Semua jenis anggur boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar: makan dan teknikal. Bekas lebih sesuai untuk penggunaan segar atau untuk menyediakan makanan pencuci mulut. Minuman yang lazat boleh didapati hanya dari jenis teknikal. Kelompok mereka cukup besar, dan buahnya kecil, berdekatan dengan satu sama lain.

Wain yang wangi dan halus diperoleh dari buah anggur Isabella, Merlot, Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir. Minuman yang dihasilkan akan mempunyai rasa sedikit tart dengan rasa manis yang tidak mengganggu. Jika anda ingin mendapatkan wain yang sangat manis, anda perlu pala. Mereka hanya tumbuh di kawasan selatan negara kita.

 Resipi mudah

Sediakan wain dari jus anggur di rumah tidak sukar. Pertama sekali, anda perlu menyimpan jumlah anggur yang diperlukan. Untuk minuman hanya buah masak yang sesuai. Mereka tidak sepatutnya mempunyai tanda-tanda reput.

Anggur yang ditakdirkan untuk wain tidak boleh dibasuh. Pada kulitnya mengandungi bahan yang menyumbang kepada proses penapaian.

Keseluruhan proses memasak boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat utama:

 1. Berry yang disediakan ingat dengan tangan anda. Jus yang terhasil dicampur dengan sisa-sisa buah beri, yang dipanggil pulpa, tuangkan ke dalam bekas bertapis besar. Ia perlu 2/3 penuh. Tutup dengan kasa bersih dan letakkan di dalam bilik yang hangat selama tiga hari.untuk mengisar anggur
 2. Dua hari selepas permulaan memasak, anda perlu melihat tanda-tanda proses penapaian. A buih cahaya mula muncul di permukaan mash anggur. Dua kali sehari, buih yang dihasilkan harus diturunkan ke dalam cecair. Sekiranya pada peringkat ini resipi wain anggur rumah tidak dihormati, anda akhirnya akan mendapat cuka.mengganggu
 3. Selepas pulpa mendapat naungan cahaya dan mula membuat bunyi mendesis, anda boleh memulakan proses memerah jus. Untuk melakukan ini, semua kandungan periuk mesti diletakkan di dalam potongan kain kasa dan diperas.memerah jus anggur
 4. Wain dari anggur di rumah, resipi yang diberikan, akan berubah menjadi cantik dan enak jika anda dengan teliti menapis semua jus beberapa kali. Cecair yang terhasil mesti disalirkan ke dalam botol kaca, supaya ia diisi dengan 2/3.tuangkan jus yang ditapai ke dalam botol
 5. Peraturan seterusnya bagaimana membuat wain dari anggur sangat enak adalah untuk menghalang oksigen daripada masuk ke dalam botol. Tetapi anda tidak boleh menutupnya dengan tudung, kerana banyak karbon dioksida akan terbentuk semasa penapaian.wain ketahanan Memastikan gas sepenuhnya boleh dikeluarkan dengan meterai hidraulik. Ia boleh dibeli di kedai atau dibuat secara berasingan. Wain harus ditapai pada suhu kira-kira 25 darjah.litar pintu air
 6. Selepas beberapa hari, lepaskan sampel. Jika rasa minuman terlalu masam, tambah sedikit gula. Jumlahnya tidak boleh melebihi 50 gram seliter. Jangan tuangkan gula langsung ke dalam botol. Tuangkan kira-kira satu liter cecair, larutkan jumlah gula yang diperlukan di dalamnya dan larangkan kembali ke dalam bekas. Goncang botol dengan baik.
 7. Gula akan membuat minuman lebih kuat. Untuk meningkatkan kekuatan, perlu membawa segelas gula untuk setiap liter jus. Ia mesti dibawa sedikit pada bulan pertama penapaian. Dengan berbuat demikian, sentiasa memantau rasa minuman itu.
 8. Semasa tempoh penapaian, sedimen akan disimpan di bahagian bawah botol. Oleh itu, dari semasa ke semasa, cecair mesti dicurahkan ke dalam bekas bersih. Dalam kes ini, cuba jangan mengganggu sedimen.wain berumur
 9. Setelah proses penapaian berakhir, minuman sudah siap. Tetapi wain dari anggur di rumah di bawah resipi ini mesti disimpan selama tiga bulan sebelum digunakan.

Sekiranya anggur dikumpulkan dalam cuaca hujan, dia boleh mengembara terlalu lemah. Dalam kes ini, anda perlu menambah sedikit kismis berkualiti tinggi.

Wain yang sedia dibuat dicurahkan ke atas botol kecil yang perlu ditutup rapat. Simpan di tempat yang sejuk.

Resipi video wain dari anggur Moldova

Resipi video untuk wain dari anggur Isabella

Resipi Liquor Anggur

minuman keras anggurDi rumah, anda boleh menyiapkan wain anggur dan pencuci mulut adalah jenis minuman keras. Minuman ini ternyata menjadi kaya dan kuat. Minuman sedemikian boleh disediakan bukan sahaja dari segar, tetapi juga dari buah beku. Untuk mempersiapkannya, anda memerlukan komponen berikut:

 • setengah liter vodka;
 • setengah kilo anggur anggur gelap;
 • liter air;
 • 400 gram gula.

Cara paling mudah untuk memasak wain anggur buatan sendiri adalah seperti minuman keras:

 1. Kupas buah dari ranting. Tuangkan mereka ke dalam bekas kaca dan tuangkannya dengan vodka. Alkohol harus melindungi buah beri sebanyak tiga sentimeter.
 2. Tenggelamkan bekas itu dan biarkan selama dua minggu di dalam bilik di mana suhu udara dikekalkan pada 25 darjah.
 3. Letakkan gula dalam periuk air. Tunggu campuran sehingga mendidih. Masak api kecil selama kira-kira lima minit. Jangan lupa untuk membuang busa yang terbentuk secara kekal. Biarkan sirap sejuk.
 4. Selesai ekstrak anggur dan kacampur dengan sirap gula sejuk.

Liqueur yang dihasilkan mencurahkan botol kecil dan tutupnya. Sebelum digunakan, rendam beberapa hari di dalam peti sejuk.

Wain dari anggur di rumah, resipi yang diperiksa, akan menggembirakan anda dengan rasa dan aroma yang halus.

Wain separa manis di rumah – video