stik yang lazatDaging adalah produk popular yang setiap orang menggunakan hampir setiap hari. Stik yang sangat popular adalah tahap penggorengan daging. Mereka lazat, aromatik, mengandungi sebilangan besar bahan berguna dan unsur surih. Daging untuk stik sentiasa dipilih dengan teliti, hanya haiwan muda dan murni yang sesuai.

Jenis menggoreng daging

Rasa steak ditentukan bukan sahaja oleh kualiti dan gred daging, tetapi juga oleh jenis pemanggang. Sesetengah orang suka stik yang lembap dan berair dengan coretan darah, yang lain lebih suka sebiji daging goreng dengan kerak selera. Setiap gourmet boleh gembira dengan membuat stik panggang yang berbeza.

Biru jarang berlaku

ijazah pertama pemanggangStik hampir mentah dipotong, dengan kerak tipis nipis, yang dibentuk pada api 1,5-2 minit. Suhu di dalam stik tidak boleh melebihi 50 ° C.

Pemanggang hampir tidak terdapat dalam pertubuhan katering awam. Memilih tukang daging mentah, stik hanya dipanaskan dengan api.

Langka

tahap pemanggangan keduaDaging dengan darah ditutup dengan kerak coklat perang, terbentuk pada api 3-5 minit. Suhu di dalam stik adalah 52-57 ° C. Di tengah-tengah steak adalah merah, tetapi tidak sebagai mentah sebagai Blue Rare.

Tahap pemanggang sedemikian akan menjadi rasa gourmets sebenar. Berkhidmat di restoran masakan tradisional.

Rare sederhana

tahap pemanggang ketigaDaging separuh dibakar dengan jumlah minimum darah. Dimasak pada suhu 57-59 ° C selama 5-6 minit, stik menjadi berair dan aromatik. Ideal untuk pencinta rasa daging kaya dan cerah.

A steak seperti panggang disyorkan untuk kanak-kanak dan orang-orang yang mematuhi diet. Sekurang-kurangnya memanggang dan daging berair tidak menyebabkan keterukan saluran gastrousus.

Sederhana

ijazah keempat panggangHidangan daging panggang steak yang paling biasa dalam memasak. Suhu di dalam stik adalah 60-62 ° C. Apabila memasak selama 6-8 minit, darah dari daging hilang, pada potong melelehkan jus merah jambu wangi.

Related  Rasa lazat selama beberapa minit – membakar kuali

Steak tidak mempunyai masa untuk digoreng sepenuhnya, tetapi ia cukup panas. Hidangan lazim untuk rakyat Rusia dan CIS.

Baiklah

tahap kelima panggangHampir daging goreng, kelabu-coklat dipotong, dengan jus yang jelas. Suhu di dalam stik: 65-69 ° C Steak itu dipanggang 9-10 minit, dari sini daging lembu terlalu kering dan kasar. Perlu rasa kepada orang yang tidak menggunakan daging mentah secara kategori.

Pengawal stim tidak mencadangkan jenis pemanggang ini kerana kekotoran yang tidak mencukupi dan kekakuan daging yang berlebihan.

Baik Selesai

tahap keenam pemangganganDaging panggang penuh adalah coklat dipotong dan sangat keras. Suhu di dalam stik: 70-74 ° C Ia digoreng selama 11-12 minit, ditutup dengan kerak tebal kasar.

Di kebanyakan restoran, stik daging panggang ini tidak termasuk dalam menu utama, yang disediakan atas permintaan pelanggan.

Terlalu matang

tahap ketujuh pemanggangDaging yang sangat panggang tanpa darah dan jus. Steak dipanaskan pada suhu 97-100 ° C dan digoreng selama 12-13 minit. Daging keras kering memperoleh warna coklat kelabu. Tebal, kerak kuat yang dipanggang boleh menjadi pahit.

Steak dihidangkan dengan sos dan kuah. Tidak termasuk dalam menu restoran utama.

Memasak stik

Untuk memasak steak, beli daging segar dengan lapisan lemak. Versi daging yang ideal untuk stik buatan sendiri adalah sirloin leher. Hidangan ini akan menjadi lembut, wangi dan sangat berair.

Untuk menyediakan stik yang anda perlukan:

  • pork tenderloin – 550 g;
  • minyak sayuran – 1 sudu kecil;
  • garam dan rempah secukup rasa.

Proses memasak:

  1. Bilas daging di bawah aliran air suam, keringkan dengan tuala kertas. Potong 2-3 cm tebal.kami memotong stik
  2. Setiap bahagian digosok dengan garam dan rempah. Biarkan berendam selama 12-14 minit.daging steak panggang dengan rempah
  3. Panaskan kuali dengan minyak dan masukkan daging. Goreng 3-4 minit di setiap sisi, sentiasa patah.goreng stik

Semasa memasak, jangan menembusi stik, ia akan kehilangan darah dan jus.

Menurut resipi ini, stik panggang sederhana diperolehi. Untuk memasak stik dengan tahap pemanggang minimum, memendekkan masa daging di dalam kuali.

Related  Cara membesar dan masak cendawan tiram

Sekiranya anda ingin memasak stik matang, kemudian panggang daging dalam ketuhar selama 8-10 minit lagi.

Ciri-ciri memasak stik

Suhu pemanggang dagingKekacauan dan rasa stik bergantung bukan sahaja pada tahap pemanggangan, tetapi juga pada jenis daging. Kambing dimasak yang paling lama, steak ternyata sangat gemuk dan berair. Babi dan daging lembu disediakan lebih cepat, tetapi daging boleh dikeringkan, menjadikannya kaku. Beberapa minit akan memasak ayam dan ayam belanda.

Untuk mendapatkan stik berair, anda perlu memotong daging di sepanjang serat. Untuk memberi rasa yang enak, steak basil atau thyme steak.

Stik pelbagai peringkat daging menggoreng adalah hidangan restoran yang popular. Ia boleh disediakan di rumah, dengan berhati-hati mengikuti cadangan untuk memanggang masa.