boletus masin untuk musim sejukMenurut nilai makanan, boletus hanya sedikit lebih rendah daripada raja-raja cendawan – putih, cendawan dan roti halia, dan cendawan masin di meja musim sejuk adalah makanan istimewa yang dialu-alukan. Untuk mendapatkannya, anda perlu mengetahui bagaimana untuk mengambil boletus untuk musim sejuk. Dan untuk bermula dengan kita akan yakin bahawa kita tahu dengan tepat apa yang boletus kelihatan.

Jangan mengambil cendawan yang berbeza daripada penerangan. Penggunaan kulat yang tidak dikenali boleh mengakibatkan keracunan teruk.

Cara membezakan boletus dari cendawan lain

boletusBoletus topi muda mempunyai bentuk penutup yang rapat di kaki, yang lama diluruskan dan kelihatan seperti payung. Topi merah atau merah-oren, licin, sedikit baldu. Kaki tinggi, ditutup dengan skala abu-abu, sedikit berserabut dan di dalam rongga. Daging cendawan adalah padat, putih, tanpa kepahitan. Semasa rehat bertukar menjadi biru. Apia muncul pada awal musim panas dan berkembang sehingga akhir bulan September. Mereka lebih suka hutan luruh dan campuran, pokok asap.

Cara menyediakan cendawan untuk jeruk

mengumpul cendawan di hutanUntuk mengambil boletus, hanya mengambil spesimen muda, yang lebih tua lebih baik mendidih atau masak.

Cendawan yang dipetik disusun, dibersihkan dari serpihan yang mematuhi, memotong bahagian akar dan memotong tempat-tempat yang busuk dan cacing. Kemudian mereka dipindahkan ke colander dan dibasuh dengan sempurna di bawah aliran air sejuk. Biarkan air longkang dan letakkan pada tuala kering. Walaupun cendawan kering, sudah tiba masanya untuk menyediakan hidangan untuk pengambilan garam.

Untuk jeruk, lebih baik mengambil satu jenis cendawan, tidak bercampur dengan orang lain. Selepas mengumpul cendawan tidak tertakluk kepada penyimpanan, ia mesti diproses pada hari yang sama.

memilih cendawan untuk jerukHidangan terbaik untuk cendawan adalah cendawan oak, tetapi mana-mana bekas kaca atau enamel – balang, baldi, kuali – akan dilakukan. Hidangan sebelum mencuci dibasuh dengan teliti dan disiram dengan air mendidih. Sekarang anda perlu menyediakan rempah. Untuk sepuluh kilogram boletus yang kita perlukan:

  • daun bay – 20 gram,
  • garam pengisar kasar tidak diodisasi – 500 gram,
  • lada wangi – 6-8 gram.

Anda juga boleh mengambil boletus dengan bawang putih, benih dill, kacang hitam lada, dengan daun currant hitam dan daun oak.

Bagaimana garam boletus itu

memilih cendawan untuk musim sejukUntuk mengambil boletus dengan betul untuk musim sejuk, anda perlu tahu bagaimana ia akan disimpan.

Jika produk itu disimpan di dalam bilik bawah tanah, pada suhu kira-kira + 5 darjah, 50 gram garam diletakkan setiap kilogram cendawan. Untuk menyimpan di dalam apartmen, norma garam adalah dua kali ganda.

Cendawan yang disiapkan direbus selama 15 minit dalam air masin, dibasuh dalam air sejuk dan dikeringkan.

boletus di tebing untuk musim sejukDi bahagian bawah hidangan cendawan dan rempah dibentangkan dalam lapisan, interleaving mereka. Lapisan terakhir meletakkan rempah-rempah, menutup seluruh permukaan dengan serbet linen dan meletakkan bulatan dengan penindasan di atas. Di bawah kuk cendawan hendaklah sentiasa disimpan. Jika dalam masa dua hari jeruk itu tidak muncul di atas penindasan, kargo perlu ditingkatkan. Sekitar sebulan kemudian boletus menjadi siap untuk digunakan.

boletus masin dari setongDi atas meja, cendawan dihidangkan dengan mencampurkan dengan bawang cincang, pasli segar, dill. Anda boleh mencurahkan hidangan dengan minyak sayuran atau musim dengan krim masam.

Seperti yang kita lihat, memungut boletus untuk musim sejuk tidak sukar, lebih lama lagi akan mengambil koleksi dan pembersihan mereka. Tetapi hasilnya pasti akan menggembirakan anda dan keluarga anda dengan hidangan lazat dan wangi.

Resipi video untuk memetik cendawan untuk musim sejuk